Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μετά τη Ρωσία ο Ερντογάν "βάζει" στο απόκρυφο σχέδιό του απόκτησης πυρηνικών όπλων την Νότια Κορέα-Η ελληνική αντίδραση

Είναι γνωστές οι φιλοδοξίες του Ερντογάν για δημιουργία πυρηνικών εργοστασίων στη χώρα του, που θα εξασφαλίσουν φθηνή ενέργεια στους πολίτες της Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα θα λειτουργήσουν ως σκαλοπάτι για την απόκτηση πυρηνικών όπλων από τους "γείτονες".

Πυρηνική συνεργασία Ν.Κορέας-Τουρκίας

αναφέρει πως  κυβερνητικοί αξιωματούχοι της χώρας του τις επόμενες ημέρες θα μεταβούν σε Τουρκία και Σαουδική Αραβία, καθώς η Νότιος Κορέα στοχεύει να αυξήσει τις πυρηνικές εξαγωγές σε μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική αγορά ενέργειας.

Ο υφυπουργός Ενεργειακής Πολιτικής Λι Χο-χιέον έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία από Δευτέρα έως Πέμπτη.

Ο Λι θα συναντηθεί με τους Υφυπουργούς Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Zafer Demircan και Ahmet Berat Conkar, τη Δευτέρα για να διερευνήσει συνεργασίες σε διάφορα διμερή ενεργειακά ζητήματα, σηματοδοτώντας τον πρώτο κυβερνητικό διάλογο υψηλού επιπέδου για την πυρηνική συνεργασία μεταξύ των δύο εθνών εδώ και 13 χρόνια.

Το ιστορικό της συνεργασίας

Υπενθυμίζεται πως δύο  (2) χρόνια νωρίτερα η  Korea Electric Power Corporation (Kepco) βρισκόταν σε συζητήσεις με την τουρκική κυβέρνηση σχετικά για  ένα έργο  κατασκευής πυρηνικού σταθμού αξίας 40 τρισεκατομμυρίων γουόν (30,7 δισεκατομμύρια δολάρια).

Ο εκπρόσωπος της Kepco είχε πεί τότε ότι τα δύο μέρη πιθανότατα θα ξεκινούσαν μια μελέτη το επόμενο έτος, μετά την οποία θα μπορούσαν να υπογράψουν συμφωνία για την κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων, ο καθένας ικανός να παρέχει 1.400 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η Τουρκία αρχικά υπέγραψε σύμβαση με τη Mitsubishi Shipbuilding για την κατασκευή των αντιδραστήρων το 2013, αλλά η συμφωνία κατέρρευσε λόγω των διαφορετικών απόψεων σχετικά με την τιμολόγηση. Η τουρκική κυβέρνηση επικοινώνησε με την Kepco τον Απρίλιο για να διερευνήσει μια πιθανή συμφωνία.

Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε υπέρ της Κορέας λόγω της εμπειρίας της στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών σε δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως σε έρημο, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ.

Ο πυρηνικός σταθμός Barakah στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατασκευάστηκε στη δυτική έρημο του Άμπου Ντάμπι το 2018. Είναι ο πρώτος και μοναδικός πυρηνικός σταθμός που έχει κατασκευάσει η Κορέα στο εξωτερικό.

Η κλίμακα του τουρκικού έργου αναμένεται να είναι διπλάσια από εκείνη του έργου Barakah των ΗΑΕ, σύμφωνα με αναφορές τοπικών ΜΜΕ.

Τα  νέα τουρκικά σχέδια για δημιουργία πυρηνικών εργοστασίων

Η Τουρκία σχεδιάζει αυτή τη στιγμή νέους πυρηνικούς σταθμούς στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Σινώπης και της Θράκης.

Το 2023, η κρατική Korea Electric Power Corporation υπέβαλε μια προκαταρκτική πρόταση για την κατασκευή της εγκατάστασης στη Σινώπη, η οποία θα προσθέσει άλλα 4,8 gigawatt ισχύος στη χώρα.

Η Τουρκία βρίσκεται επί του παρόντος σε διαπραγματεύσεις με την Κορέα, καθώς και με άλλους διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, σχετικά με το εργοστάσιο της Σινώπης.

Η Κρατική Εταιρεία Επενδύσεων Ενέργειας της Κίνας τέλος ενδιαφέφρεται για το έργο της Θράκης.

Η Τουρκία σκοπεύει να προμηθευτεί 20 γιγαβάτ δυναμικότητας πυρηνικής ενέργειας μέχρι το 2050.

Ο πυρηνικός σταθμός Ακουγιού, που βρίσκεται υπό κατασκευή από τη ρωσική κρατική Rosatom, είναι η πρώτη πυρηνική εγκατάσταση της Τουρκίας που αποτελείται από τέσσερις αντιδραστήρες 1.200 μεγαβάτ.

Ποιος είναι ο Φρίντριχ Μερτς; Ο νέος ισχυρός ηγέτης της Ευρώπης καθώς οι ΗΠΑ της γυρίζουν την πλάτη

Στο "πυρηνικό παιχνίδι" και η Σαουδική Αραβία

Ο Lee θα συναντηθεί επίσης με τον Nasser Bin Hadi Alqahtani, αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας για υποθέσεις ηλεκτρικής ενέργειας, για να συζητήσουν πιθανή συνεργασία σε μεγάλης κλίμακας έργα πυρηνικής ενέργειας, επέκταση ηλεκτρικού δικτύου και ανάπτυξη καθαρού υδρογόνου.

Η συνάντηση αναμένεται να περιλαμβάνει ενημερώσεις για τις τάσεις της ενεργειακής πολιτικής της χώρας.

Η Σαουδική Αραβία επεκτείνει τις προσπάθειές της προς την ενεργειακή διαφοροποίηση και τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο ενεργειακό σύστημα, παρουσιάζοντας ευκαιρίες για στενότερη διμερή συνεργασία, δήλωσε το υπουργείο Βιομηχανίας.

«Θα αναλύσουμε εκ του σύνεγγυς τις παγκόσμιες ενεργειακές πολιτικές που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή και θα εργαστούμε για την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας με την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή για τη δημιουργία νέων ευκαιριών για κορεατικές εταιρείες», δήλωσε ο Λι σε δήλωση.

Όλα ξεκίνησαν το 2018, όταν ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανακοίνωσε το έργο του πυρηνικού εργοστασίου της Σαουδικής Αραβίας ως μέρος του φιλόδοξου στόχου του βασιλείου να διαφοροποιήσει το ενεργειακό του μείγμα και να βοηθήσει στην παγκόσμια μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες με χωρητικότητα 1,4 γιγαβάτ αναμένεται να κατασκευαστούν αρχικά, οι οποίοι θα αυξηθούν σταδιακά σε 16 έως το 2040.

Ανταγωνιστές για την επιχείρηση είναι η Κορέα, η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία.

Γέμισε η Βρετανία με Αλβανούς που έχουν πλαστά Ελληνικά διαβατήρια!

Που οδηγούμαστε-Η αντίδραση της Ελλάδας

Ο Ερντογάν φιλοδοξεί να αναδείξει την Τουρκία σε μεγάλη δύναμη. Δεδομένης της έμφασης που δίνει στην ενίσχυση των συμβατικών στρατιωτικών δυνατοτήτων, μπορεί επίσης να επιδιώξει να επεκτείνει το οπλοστάσιο της χώρας του με  την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Τα παραπάνω θα  πρέπει να μας προβληματίσουν ιδιαίτερα ως Ελλάδα, αφού κανείς  μας δε θα ήθελε να δει την ήδη υπερεξοπλισμένη Τουρκία να αποκτάει Πυρηνικά όπλα, είτε μέσω του Πακιστάν είτε η ίδια μελλοντικά.

Άποψή μας είναι ότι η Ελλάδα έχοντας κατά νου τα παραπάνω σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος ενέργειας που πληρώνουμε, θα πρέπει να προβεί σε συνεργασία με σύμμαχη χώρα, όπως ΗΠΑ-Γαλλία-Ισραήλ στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην επικράτειά της.

Τέλος θα πρέπει να σκεφθούμε την πιθανότητα φιλοξενίας πυρηνικών όπλων του Ισραήλ στο έδαφός μας, κατόπιν διμερούς συμφωνίας μαζί του, ως αντιστάθμισμα τυχόν  φιλοξενίας Πυρηνικών όπλων του Πακιστάν στην Τουρκία, ενώ παράλληλα να προειδοποιήσουμε αυστηρά το Ισλαμαμπάντ για την επίδραση που θα έχει μια τέτοια ενέργεια στις σχέσεις μας, υπενθυμίζοντάς του τον αριθμό των Πακιστανών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.

 

Tags
Back to top button