Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν η πιο καταστροφική σύγκρουση στην ιστορία. Κόστισε τα περισσότερα χρήματα, προκάλεσε τις περισσότερες ζημιές, σκότωσε τους περισσότερους ανθρώπους και προκάλεσε περισσότερες αλλαγές απ' ό,τι οποιοσδήποτε άλλος πόλεμος στην Ιστορία. Δείτε μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που ίσως δεν γνωρίζετε...
Η πρόεδρος των ΗΠΑ Ρούζβελτ χρησιμοποιούσε λιμουζίνα του Αλ Καπόνε.
Την ημέρα της επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ, η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ συνειδητοποίησε ότι δεν το προεδρικό αυτοκίνητο δεν ήταν αλεξίσφαιρο και έτσι ο πρόεδρος Ρούσβελτ δεν μπορούσε να μεταφερθεί με ασφάλεια στο Κογκρέσο όπου θα απηύθυνε την "Infamy Speech". Ένας πράκτορας της Υπηρεσίας σκεπτόμενος τάχιστα συνειδητοποίησε ότι το Υπουργείο Οικονομικών είχε κατάσχει την αλεξίσφαιρη λιμουζίνα του Αλ Καπόνε το 1931 .
Το αυτοκίνητο ήταν ακόμα λειτουργικό και μετέφερε με ασφάλεια τον πρόεδρο στο Κογκρέσο. Λέγεται ότι ο Ρούσβελτ είπε χαριτολογώντας, "Ελπίζω να μην πειράξει τον κο Καπόνε".
Ο νεότερος που υπηρέτησε στον Πόλεμο
Ο Calvin Graham ήταν ο νεότερος που πολέμησε στο στρατό των ΗΠΑ. Είπε ψέματα για την ηλικία του και κατατάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό το 1942 σε ηλικία 12 χρονών. Όταν τραυματίστηκε ανακάλυψαν την πραγματική ηλικία του.
Υπήρξε απαγόρευση στα αμερικάνικα ραδιόφωνα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Το 1942, απαγορεύτηκε στους Αμερικανούς παραγωγούς εκπομπών στο ραδιόφωνο να δέχονται μηνύματα από τους ακροατές. Η κυβέρνηση φοβόταν ότι οι κατάσκοποι του εχθρού θα ενσωμάτωναν μυστικά μηνύματα.
Ο όρος Γ' Ράιχ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1923
Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Γερμανό συγγραφέα Arthur Moeller van den Bruck το 1923 στο βιβλίο του Das Dritte Reich (Το Τρίτο Ράιχ). Το βιβλίο του επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το ναζιστικό κόμμα. Ο van den Bruck έγραψε ότι υπήρχαν δύο προηγούμενα Ράιχ: το Α' ήταν η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (962-1806) και το Β' ήταν η Γερμανική Αυτοκρατορία του 1871-1918.
Τα SS διεύθυναν ένα πορνείο που ονομαζόταν "The Kitty Salon"
Το πορνείο μάζευε ξένους διπλωμάτες και χρησίμευε στους Ναζί για να συλλέγουν πληροφορίες. Μάζευαν τις πληροφορίες μέσω υποκλοπών και αφού είχαν εκπαιδεύσει τις πόρνες πώς να τις εκμαιεύουν από τους πελάτες.
Η Ρωσία και η Ιαπωνία δεν έχουν υπογράψει επίσημη συνθήκη ειρήνης
Και οι δύο χώρες εξακολουθούν να αμφισβητούν την ιδιοκτησία των Κουρίλων νήσων.
Η Ρωσία ήταν η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων
Σχεδόν το 80% των ανδρών που γεννήθηκαν στην ΕΣΣΔ το 1923, δεν επιβίωσε του Πολέμου.
Μέσω του Γερμανο-σοβιετικού Συμφώνου Μη Επίθεσης, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος άρχισε όταν η Γερμανία επιτέθηκε στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου του 1931 και ακολούθησε η Σοβιετική Ένωση στις 17 Σεπτεμβρίου του 1939.
Τον Ιούνιο του 1941, με το κωδικό όνομα "Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα", η Ναζιστική Γερμανία επιτέθηκε στη Σοβιετική Ένωση. Αυτή η ξαφνική εισβολή προκάλεσε την σύμπραξη των Σοβιετικών με τους Συμμάχους εναντίον των Ναζί. Ο Στάλιν συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ρούσβελτ και τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τσώρτσιλ για να κανονίσουν τα του πολέμου κατά της Γερμανίας.
Κατά τη διάρκεια των μαχών της Σοβιετικής Ένωσης εναντίον των Ναζί, έγιναν πολλές μάχες. Η Μάχη του Στάλινγκραντ που σταμάτησε τους Γερμανούς ήταν μία από τις πιο αιματηρές μάχες στην Ιστορία. Σκοτώθηκαν περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι.
Niju hibakusha είναι ο ιαπωνικός όρος για τους επιζώντες των δύο ατομικών βομβαρδισμών
Hibakusha είναι η ιαπωνική λέξη για τα επιζώντα θύματα των των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Η λέξη μεταφράζεται κυριολεκτικά ως "έκρηξη που έπληξε τους ανθρώπους" και χρησιμοποιείται για να αναφερθεί σε ανθρώπους που εκτέθηκαν στην ακτινοβολία από τους βομβαρδισμούς.
Η Monopoly βοήθησε χιλιάδες Συμμάχους αιχμάλωτους πολέμου να ξεφύγουν από τα γερμανικά στρατόπεδα
Η Γερμανία επέτρεπε στον Ερυθρό Σταυρό να στέλνει πακέτα στους αιχμάλωτους πολέμου. Ανάμεσα στα διάφορα που περιείχαν τα πακέτα ήταν και επιτραπέζια παιχνίδια. Εκείνη την εποχή δημιουργήθηκαν ειδικά κουτιά Monopoly που περιείχαν στοιχεία που θα βοηθούσαν τους κρατουμένους να ξεφύγουν:
Γερμανικά, Γαλλικά και Ιταλικά χρήματα κρυμμένα μέσα στα χρήματα της Monopoly.
Μια μεταλλική λίμα κρυμμένη μέσα στο ταμπλό.
Μια μικρή πυξίδα κρυμμένη σε ένα πιόνι.
Μεταξένιοι χάρτες με σχεδιάγραμμα της φυλακής και της τοποθεσία της κρυμμένους μέσα στα κομμάτια.