Τα αιμοφόρα αγγεία μπορούν να αναπτυχθούν από τα λεμφικά αγγεία σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 25/5 στο Nature.
Πριν την εν λόγω μελέτη υπήρχε η εντύπωση ότι αναπτύχθηκαν νέα αιμοφόρα αγγεία είτε από άλλα αιμοφόρα αγγεία είτε από προγονικά κύτταρα, απόγονους βλαστοκυττάρων.
Η ανακάλυψη αυτής της τρίτης πηγής, λεμφικών αγγείων, αποκαλύφθηκε σε γενετικά τροποποιημένα ψάρια ζέβρα στο εργαστήριο των οποίων τα κύτταρα είχαν επισημανθεί με δείκτες φθορισμού που επιτρέπουν τον εντοπισμό.
«Ήταν γνωστό ότι τα αιμοφόρα αγγεία μπορούν να δημιουργήσουν λεμφικά, αλλά δείξαμε για πρώτη φορά ότι η αντίστροφη διαδικασία μπορεί επίσης να λάβει χώρα κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής ανάπτυξης», εξήγησε ο Δρ. Rudra N. Das. μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Τμήμα Ανοσολογίας και Αναγεννητικής Βιολογίας του Weizmann.
Βρέθηκαν νέες επιβλαβείς ουσίες για την υγεία στην ατμόσφαιρα
Εξετάζοντας την ανάπτυξη των πτερυγίων του νεαρού ψαριού ζέβρα (zebrafish), ο Das μπόρεσε να διακρίνει ότι τα λεμφικά αγγεία εμφανίστηκαν πριν ακόμη μεγαλώσουν τα οστά. Ωστόσο, ορισμένα από αυτά τα λεμφικά αγγεία τελικά έχασαν τα χαρακτηριστικά τους και μεταμορφώθηκαν σε αιμοφόρα αγγεία.
Γιατί τα αιμοφόρα αγγεία στα πτερύγια δεν είχαν φυτρώσει από ένα μεγάλο κοντινό αιμοφόρο αγγείο;
Η ομάδα ανέλυσε το μεταλλαγμένο ψάρι ζέβρα που δεν είχε λεμφικά αγγεία και διαπίστωσε ότι τα αιμοφόρα αγγεία στα πτερύγια, στην πραγματικότητα, διακλαδίζονταν από τα υπάρχοντα αιμοφόρα αγγεία. Ωστόσο, τα πτερύγια θα μεγάλωναν ασυνήθιστα, προκαλώντας δυσμορφία στα οστά και εσωτερική αιμορραγία. Επιπλέον, υπερβολικές ποσότητες ερυθρών αιμοσφαιρίων - τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο - πλημμύρισαν τα νεοσύστατα αιμοφόρα αγγεία. Στον αντίποδα στα κανονικά ψάρια, η είσοδος των ερυθρών αιμοσφαιρίων ήταν ελεγχόμενη.
«Διαπιστώσαμε ότι τα αιμοφόρα αγγεία πρέπει να προέρχονται από τη σωστή πηγή για να λειτουργούν σωστά – είναι σαν να θυμούνται από πού προέρχονται», δήλωσε η επικεφαλής της ομάδας και καθηγήτρια Karina Yaniv.
Η περιορισμένη παρουσία ερυθρών αιμοσφαιρίων προφανώς δημιούργησε συνθήκες χαμηλής περιεκτικότητας σε οξυγόνο ευεργετικές για τη σωστή ανάπτυξη των οστών.
Είναι αυτό σχετικό με την ανθρώπινη ανάπτυξη;
Η Ζωή Ράπτη στην 75η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας του ΠΟΥ
Τα ευρήματα της μελέτης είναι πιθανώς σχετικά με άλλα σπονδυλωτά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.
Αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα έρευνα στη μελέτη της ανθρώπινης ανάπτυξης. Για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσουν στην αποσαφήνιση της λειτουργίας της εξειδικευμένης διάταξης των αιμοφόρων αγγείων στον ανθρώπινο πλακούντα, η οποία δημιουργεί ένα περιβάλλον χαμηλής περιεκτικότητας σε οξυγόνο για την ανάπτυξη του εμβρύου. Τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε νέες ανακαλύψεις στον τομέα των καρδιακών παθήσεων και της καρδιαγγειακής υγείας και οι καρδιακές προσβολές μπορεί να είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν εάν οι γιατροί κατανοήσουν καλύτερα τα ειδικά χαρακτηριστικά των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς.
Ο Yaniv κατέληξε: «Σε ένα γενικότερο επίπεδο, αποδείξαμε μια σύνδεση μεταξύ της «βιογραφίας» ενός κυττάρου αιμοφόρου αγγείου και της λειτουργίας του στον ενήλικο οργανισμό. Έχουμε δείξει ότι η ταυτότητα ενός κυττάρου διαμορφώνεται όχι μόνο από τον τόπο «κατοικίας» του ή τα είδη σημάτων που λαμβάνει από τον περιβάλλοντα ιστό, αλλά και από την ταυτότητα των «γονέων» του».