Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Μεγάλος καυγάς για το… «Διαμάντι»

Η εκλογή στο Σικάγο, το παρασκήνιο, οι έριδες, η απόρριψη και το ελληνοαμερικανικό λόμπυ.


Σε σταυρόλεξο για δύσκολους λύτες εξελίσσεται η επιχειρούμενη εδώ και ένα δίμηνο εκλογή μητροπολίτη Σικάγου στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Μια απλή εκλογή επισκόπου, που εκ πρώτης όψεως δεν προϊδεάζει αρνητικά, στην περίπτωση της πλούσιας και πολύφερνης μητρόπολης Σικάγου έχει μετατραπεί σε ένα πραγματικό θρίλερ, με προγνωστικά, εκλογή, ακύρωση εκλογής και ένα πλουσιότατο… οικουμενικό –κυριολεκτικά και μεταφορικά– παρασκήνιο, καθώς οι ίντριγκες και οι παρεμβάσεις γίνονται μεταξύ της έδρας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη Νέα Υόρκη και του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.

Το ιστορικό της σύγκρουσης

Η διελκυστίνδα των συγκρούσεων άρχισε αμέσως μετά το θάνατο του 89ετούς μακαριστού μητροπολίτη Σικάγου Ιάκωβου Γκαρμάτη, φέτος, στις 3 Ιουνίου.
Χωρίς χρονοτριβή, σύμφωνα με το Άρθρο 12 του Χάρτη της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο επίσης 89ετής αρχιεπίσκοπος Δημήτριος Τρακατέλλης, σε συνεννόηση με την Επαρχιακή Σύνοδο, όρισε τον μητροπολίτη Ντιτρόιτ Νικόλαο Πισσάρη ως τοποτηρητή και εκίνησε τη διαδικασία εκλογής νέου μητροπολίτη.

Για την εκλογή καταρτίστηκε κατάλογος με 30 ονόματα των προς αρχαιρεσία αρχιμανδριτών. Εξ αρχής, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, επιζητούσε τη διεύρυνση του καταλόγου αυτού, καθώς εκτιμούσε ότι δεν υπάρχουν –όπως ισχυρίζονται κύκλοι του Φαναρίου– νέα πρόσωπα μεταξύ των προτεινομένων, ούτε και ο φερόμενος ως «προτίμηση» του Πατριάρχη για τη Μητρόπολη Σικάγου 62χρονος μητροπολίτης Δαρδανελλίων Νικήτας Λιούλιας.


Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής δεν έκανε κάποια κίνηση… ανανέωσης του καταλόγου, και βάσει των 30 αυτών αρχιμανδριτών (χωρίς τον Δαρδανελλίων), συνεκλήθη η Επαρχιακή Σύνοδος και εξέλεξε το λεγόμενο τρισυπόστατο. Δηλαδή τρεις αρχιμανδρίτες, τα ονόματα των οποίων, ως υποχρεούται, απέστειλε στο Φανάρι. Εξ αυτών, κανονικά θα έπρεπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης να επιλέξει τον έναν, συνήθως τον έχοντα τις περισσότερες ψήφους, και να τον εγκρίνει ως εκλεγέντα νέο μητροπολίτη. Στην περίπτωση αυτή ήταν ο Κύπριος βοηθός, ο επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός Σκορδαλλός, στενός συνεργάτης… του κ. Δημητρίου.
Χωρίς να έχει καταστεί γνωστόν μέχρι σήμερα αν έχει υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Βαρθολομαίου και Δημητρίου, προς έκπληξη όλων και για πρώτη φορά στην ιστορία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο Πατριάρχης επέστρεψε τα ονόματα χωρίς να έχει επιλέξει κάποιον ή εγκρίνει τον πρώτο σε ψήφους, δηλαδή τον κ. Σεβαστιανό. Με την κίνηση αυτή, που θεωρείται κορυφαία εκκλησιαστική αποδοκιμασία, ο κ. Βαρθολομαίος Αρχοντώνης επέδειξε την απόλυτη διαφωνία του προς τις κινήσεις, τις προτιμήσεις και, τελικά, τις επιλογές του γέροντος αρχιεπισκόπου Αμερικής.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από τον Τύπο της Ομογένειας, ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τόνισε στη Σύνοδο που –τυπικά– απέρριψε το τρισυπόστατο, ότι η απόφαση αυτή δεν στρέφεται εναντίον κανενός προσώπου. Ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος γνωρίζει ενδελεχώς τα τεκταινόμενα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, και συγκεκριμένα τη φυσική της πορεία, η οποία φανερώνεται με το κλείσιμο των ημερησίων σχολείων, την οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η Αρχιεπισκοπή, καθώς επίσης και την ανεπαρκή κατάσταση της Θεολογικής Σχολής, ενώ ξοδεύονται εκατομμύρια δολάρια για την «εμφύλια» διαμάχη με το Μαλλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Άμεσα, ο Αμερικής Δημήτριος ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί επικεφαλής αντιπροσωπείας στο Φανάρι, προς άρση των παρεξηγήσεων. Συνάντηση η οποία δεν έχει ακόμα κανονισθεί από πλευράς Πατριαρχείου, καθώς ο Αμερικής δε δέχτηκε και η Επαρχιακή Σύνοδος δεν κατάρτισε και δεν εμπλούτισε εκ νέου τον κατάλογο των υποψηφίων προς αρχιερατεία, όπως τους είχε υποδειχθεί με επιστολή-απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 13 Ιουλίου του 2017.

Αρχιεπισκοπή Αμερικής: «Το Διαμάντι του Στέμματος

Εκκλησιαστικοί κύκλοι του Φαναρίου αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής μιλούν για μια ανοιχτή διαμάχη εδώ και μια πενταετία, μεταξύ των δύο ανδρών, Βαρθολομαίου και Δημητρίου. Αν και ο σημερινός αρχιεπίσκοπος υπήρξε προσωπική επιλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη, φαίνεται πως σε δεδομένη χρονική στιγμή δεν… εξυπηρέτησε το Φανάρι με την αποχώρηση που του ζητείτο λόγω της μεγάλης ηλικίας του.

Για το Οικουμενικό Πατριαρχείο η Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι το «Διαμάντι του Στέμματος». Η πολυτιμότερη, πλουσιότερη και στρατηγικής σημασίας εκκλησιαστική επαρχία. Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής δεν είναι Αυτόνομη Εκκλησία, αλλά υπάγεται ολοσχερώς στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του οποίου αποτελεί μία εκ των Επαρχιών του Εξωτερικού. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι μητροπολίτες όταν ιερουργούν δε μνημονεύουν τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, αλλά τον Οικουμενικό Πατριάρχη!

Πρόκειται για ένα περίεργο εκκλησιαστικό σύστημα με τις μητροπόλεις και τους μητροπολίτες όπως λειτουργεί σήμερα, αφού η μόνη Εκκλησιαστική Επαρχία είναι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής και ο αρχιεπίσκοπος είναι ουσιαστικά ο μόνος ποιμενάρχης, γι’ αυτό και μνημονεύεται ως ποιμενάρχης όταν επισκέπτεται τις Μητροπόλεις, λόγου χάρη, Βοστώνης, Πίτσμπουργκ, Ατλάντας κ.λπ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εγκρίτου και ιστορικής εφημερίδας της Ομογένειας, του «Εθνικού Κήρυκος», ο κ. Δημήτριος δέχεται εισηγήσεις από ιεράρχες, ιερείς αλλά και λαϊκούς –ιδιαίτερα από την περιοχή του Σικάγου– υπέρ της υποψηφιότητας του μητροπολίτη Δαρδανελίων Νικήτα Λιούλια. Ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος αντιδρά στην εκλογή του μητροπολίτη Νικήτα επικαλούμενος το καταστατικό της Αρχιεπισκοπής και προβάλλοντας ως αιτία ότι δε συμπεριλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο των υποψηφίων προς αρχιερατεία. Αυτόν, δηλαδή, τη… διεύρυνση του οποίου επιζητά το Πατριαρχείο!

Σύμφωνα με τον «Εθνικό Κήρυκα», έχουν φτάσει δεκάδες επιστολές από την περιοχή του Σικάγου, από λαϊκά, ως επί το πλείστον, μέλη, που ζητούν την εκλογή του κ. Νικήτα σε μητροπολίτη Σικάγου, τόσο στην Αρχιεπισκοπή όσο και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τονίζεται ότι ο μητροπολίτης Νικήτας υπηρέτησε επί οκτώ και πλέον έτη ως πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Σικάγου υπό τον αείμνηστο Ιάκωβο. Έγινε μητροπολίτης Χονγκ Κονγγκ από το 1996, από όπου απεχώρησε το 2007. Στη συνέχεια, του δόθηκε ο τίτλος Δαρδανελλίων και διορίσθηκε διευθυντής του Αθηναγόρειου Ινστιτούτου Θεολογίας στην Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρουν ότι ο ίδιος ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος διάκειται ευμενώς υπέρ της εκλογής του μητροπολίτη Νικήτα, πράγμα το οποίο έχει καταστεί γνωστό τόσο στον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο όσο και σε μητροπολίτες της Επαρχιακής Συνόδου, ευσχημόνως και παρασκηνιακώς, όπως συνήθως γίνεται.
Εκείνο, πάντως, που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους εμπλεκομένους σε Νέα Υόρκη και Κωνσταντινούπολη είναι ότι ο συγκεντρώσας τους περισσότερους ψήφους στο τρισυπόστατο, επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός, είναι ο μόνος κυπριακής καταγωγής ιεράρχης στις ΗΠΑ, και, ως γνωστόν, το λεγόμενο ελληνοαμερικανικό λόμπι που στις προτεραιότητές του έχει την υποστήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, χρηματοδοτείται κυρίως από Κυπρίους επιχειρηματίες.
katanixis.blogspot.gr

Tags
Back to top button