
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζητούν μια «mega συμφωνία» που θα περιλαμβάνει την αγορά από την Ουάσιγκτον ουκρανικών drone, τα οποία έχουν δοκιμαστεί στο πεδίο της μάχης, με αντάλλαγμα την αγορά από το Κίεβο αμερικανικών οπλικών συστημάτων.
Σε συνέντευξη στη New York Post, ο Ουκρανός πρόεδρος αποκάλυψε ότι οι τελευταίες συνομιλίες του με τον Αμερικανό ομόλογό του επικεντρώθηκαν σε μια στρατηγική συνεργασία που θα ενισχύσει τις αεροπορικές τεχνολογίες και των δύο χωρών. Η Ουκρανία προσφέρεται να μοιραστεί με τις ΗΠΑ όλα τα δεδομένα και τις εμπειρίες που έχει αποκτήσει από την τριετή σύγκρουσή της με τη Ρωσία, δίνοντας έμφαση στη χρήση drone σε σύγχρονο πόλεμο.
Η συμφωνία, εφόσον προχωρήσει, ενδέχεται να αλλάξει τα δεδομένα για τις ένοπλες δυνάμεις και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Αξιωματούχοι και ειδικοί προειδοποιούν ότι η αμερικανική τεχνολογία υστερεί σε σχέση με εκείνη της Ρωσίας και της Κίνας, ενώ οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι για να χειριστούν ή να αμυνθούν απέναντι στα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) που αναπτύσσουν άλλες χώρες.
«Ο αμερικανικός λαός χρειάζεται αυτή την τεχνολογία. Πρέπει να τη συμπεριλάβετε στο οπλοστάσιό σας» δήλωσε ο Ζελένσκι για τα νέα ουκρανικά drone, τα οποία έχουν καταφέρει να διεισδύσουν στην ρωσική αεράμυνα, πλήττοντας βομβαρδιστικά και στόχους σε απόσταση έως και 800 μιλίων εντός της Ρωσίας. «Πιστεύω ότι πρόκειται για μια πραγματικά τεράστια συμφωνία, μια συμφωνία που ωφελεί και τις δύο πλευρές, όπως λένε» πρόσθεσε.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναδείξει τα drone ως το κυρίαρχο μέσο μάχης, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν εκατοντάδες επιθέσεις κάθε ημέρα. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ουκρανική σύγκρουση αποτελεί πρόγευση για το πώς θα μοιάζει ένας μελλοντικός, πλήρως τεχνολογικός πόλεμος.
Ο Ζελένσκι τόνισε ότι είναι έτοιμος να μεταφέρει όλη τη συσσωρευμένη εμπειρία του ουκρανικού στρατού στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο ΝΑΤΟ. «Θα είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε αυτή την εμπειρία με την Αμερική και άλλους ευρωπαίους εταίρους», είπε, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες και με τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Γερμανία.
Το ενδεχόμενο της «mega συμφωνίας» αναδεικνύεται τη στιγμή που ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ εξέδωσε εντολή για απλοποίηση των διαδικασιών στην εγχώρια παραγωγή drone. Σε υπόμνημά του, τόνισε την ανάγκη η χώρα να συμβαδίσει με την παγκόσμια έκρηξη στην παραγωγή στρατιωτικών UAV.
«Ήρθαμε για να ανασυγκροτήσουμε τον στρατό και να εναρμονίσουμε τις δυνατότητες με τις απειλές του σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Ενώ οι αντίπαλοί μας παρήγαν εκατομμύρια φθηνά drone, εμείς βουλιάζαμε στη γραφειοκρατία. Αυτό τελείωσε».
Η ανακοίνωσή του συνοδεύτηκε από βίντεο με drone της εταιρείας Neros, startup της Καλιφόρνιας που δοκίμασε τις τεχνολογίες της στην Ουκρανία και θα προμηθεύσει φέτος 6.000 UAV στο Κίεβο.