Εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταλάβουν την Τρίπολη οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη, εντείνοντας τις επιθέσεις κατά θέσεων των πολιτοφυλακών και των μισθοφόρων που στηρίζουν την ετοιμόρροπη κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» του Σάρατζ.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, οι δυνάμεις του Χάφταρ, το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη βομβάρδισαν με βαρύ πυροβολικό τις κεντρικές συνοικίες Νουφλίν και Σουκ αλ Ζούμα, οι οποίες μέχρι πρότινος είχαν μείνει σχετικά άθικτες κατά τις συγκρούσεις. Μάλιστα, λόγω των βολών του πυροβολικού, ολόκληρες γειτονιές της Τρίπολης βυθίστηκαν στο σκοτάδι.
Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για απώλειες, ούτε δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες. Οι δυνάμεις του Χάφταρ και εκπρόσωποι του Σάρατζ είχαν συνάντηση την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη της Ελβετίας για να συζητήσουν μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο εξαπέλυσαν αλληλοκατηγορίες για παραβίαση της εκεχειρίας που είχε κηρυχθεί προ μηνός.
Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Ερντογάν
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στο ότι οποιαδήποτε ενδεχόμενη κυβέρνηση στη Λιβύη θα πρέπει να απορρίψει το μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, ο Κρίστοφερ Ρόμπινσον, αναπληρωτής βοηθός υπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, διατύπωσε τη πάγια αμερικανική θέση που καλεί όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στη περιοχή.
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση προκάλεσε την αντίδραση του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος μέσω πιεστικών ερωτήσεων, τον κάλεσε να διευκρινίσει ποια είναι τα μέρη που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα. Στο σημείο αυτό, ο γερουσιαστής Μενέντεζ παρουσίασε την Τουρκία ως το μοναδικό μέρος που δημιουργεί τα προβλήματα, φέρνοντας ως παράδειγμα το μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, μια συμφωνία την οποία χαρακτήρισε «εξωφρενική».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αυτό είναι πολύ ωραίο, (καλούμε) όλα τα μέρη. Αλλά υπάρχει μόνο ένα μέρος που δημιουργεί αυτά τα προβλήματα. Η Τουρκία έχει αυτή την εξωφρενική αξίωση, διεκδικώντας μια λωρίδα που διέρχεται από διεθνή ύδατα και στην πραγματικότητα εδάφη της Ελλάδας, για παράδειγμα, καθώς και της Κύπρου… Γιατί λέμε ‘όλα τα μέρη’, όταν στην πραγματικότητα γνωρίζουμε ότι υπάρχει μόνο ένα μέρος που δημιουργεί ένα πραγματικό πρόβλημα και αυτό είναι η Τουρκία;», αναρωτήθηκε ο Αμερικανός γερουσιαστής.
Στη συγκεκριμένη τοποθέτηση, ο Κρίστοφερ Ρόμπινσον απάντησε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν μια ανάφλεξη των εντάσεων και ότι έχουν εμπλακεί διπλωματικά με όλα τα μέρη για να πετύχουν τον στόχο της αποκλιμάκωσης.
Ο γερουσιαστής Μενέντεζ, όμως, επέμεινε και τον κάλεσε να απαντήσει εάν η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν προκαλέσει προβλήματα στη συγκεκριμένη περίπτωση, με τον αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αναγκάζεται να παραδεχθεί ότι οι δύο χώρες δεν έχουν προβεί σε καμία προκλητική ενέργεια.