Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Θρησκεία

Με τι τρέφονται οι μοναχοί στο Άγιο Όρος (φωτό)

Ένα από τα κοπιαστικά διακονήματα στο Άγιο Όρος είναι και του μαγείρου. Από νωρίς ο μάγειρος θα πρέπει να ετοιμάσει το φαγητό, ώστε όταν τελειώσει η ιερή ακολουθία να βρουν οι πατέρες έτοιμο το γεύμα. Ανάλογο με τη μέρα είναι και το φαγητό.

Στο Άγιο Όρος οι νηστείες τηρούνται απαράβατα. Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, όλο το χρόνο, το γεύμα είναι ένα και αλάδωτο εκτός εορτών. Το διακόνημα είναι κοπιαστικό αλλά και ευχάριστο. Χαίρεται ο διακονητής μοναχός να αναπαύει τους αδερφούς του όσο καλύτερα μπορεί, με το να τους προσφέρει ένα καλό έδεσμα, προσεκτικό και περιποιημένο.

Η μαγειρική είναι τέχνη, θέλει πείρα, έμπνευση, υπομονή, φιλότιμο και μεράκι. Αν γίνεται αγγαρεία, κουράζει πολύ και δεν έχει αίσιο αποτέλεσμα. Με αγάπη λοιπόν ο μοναχός φέρνει τα ξύλα στο τζάκι ή στο φούρνο και ετοιμάζει τα υλικά για τη μαγειρική του. Στις συνταγές του χρησιμοποιεί συχνά άφθονα βότανα, λαχανικά, μυρωδικά και όσπρια.

Τις Κυριακές και τις γιορτές αρκετά ψαρικά αιγαιοπελαγίτικα γεμίζουν τα πιάτα των μοναχών και των προσκυνητών. Παρά τις μεγάλες ποσότητες που είναι ανάγκη να ετοιμάσει ο μοναχός, τα παρασκευάσματα του δεν υστερούν νοστιμιάς. Οι παλιοί του έχουν διδάξει καλά τις πρέπουσες αναλογίες. Αυτά συμβαίνουν συνήθως στις ιερές κοινοβιακές, αγιορείτικες Μονές.

Πατήρ Νικήτας, ο μάγειρας του Αγίου Όρους!


Σε μία μεγάλη Μονή, τη Μονή Ιβήρων, μαθήτευσε επί έτη και ο συντάκτης των απλών, ωραίων και σχετικά εύκολων 100 αυτών συνταγών του παρόντος βιβλίου, που ξεχωρίζουν και διαφέρουν από πολλές άλλες.

Σήμερα κατοικεί με τον υποτακτικό του στο Κουτλουμουσιανό Κελλί της Παναγίας της Πορταΐτισσας, κάτω από τις Καρυές, αγωνιζόμενος υπομονετικά να επισκευάσει το παλαιό Κελλί του, που έχει άμεση ανάγκη πολλών επεμβάσεων. Καθημερινές ετοιμάζει το ταπεινό σιτηρέσιο του Κελλιού. Στις εορτές των γύρω Κελλιών προσκαλείται να συνδράμει με την τέχνη του για την πανηγυρική τράπεζα.

Ο πατήρ Νικήτας έχει την καταγωγή του από το νησί της Κω. Μεγάλωσε στη θάλασσα, μαζεύοντας τα δίχτυα με τον πατέρα του. Τον ψαρά κάνει και στην αγιορείτικη θάλασσα. Γνωρίζει καλά τα ψάρια και την παρασκευή τους την καλύτερη και νοστιμότερη. Στους συνδαιτημόνες του μιλάει για το Άγιο Όρος, την Πορταϊτισσα και τη μαγειρική του και τα μυστικά της.

Στις μοναστηριακές τράπεζες την ώρα του γεύματος ή του δείπνου γίνεται ανάγνωση του βίου του Αγίου της ημέρας ή ενός πατερικού κειμένου.

Η τράπεζα είναι υλική και πνευματική! Το φαγητό νόστιμο, το κρασί ευώδες, το νερό χωνευτικό, η προσευχή δεν παραμελείται ποτέ και όλα είναι καλά και ευλογημένα. Στο απολυτίκιο του Ναού του μάγειρα το χτύπημα των ποτηριών γίνεται πιο δυνατό αν το έχει πετύχει το φαγητό.

Κάνετε λοιπόν το Σταυρό σας και αρχίστε την εκτέλεση της κάθε συνταγής. Σταυρώστε και την κατσαρόλα ή το ταψί. Σταυροκοπηθείτε πριν και μετά το γεύμα και ευχαριστείστε εγκάρδια τον Θεό. Ο πατήρ Νικήτας εγκάρδια σας εύχεται καλή επιτυχία και καλή όρεξη. Ο όσιος Ευφρόσυνος ο μάγειρος να πρεσβεύει για τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες μαγείρους ως προστάτης τους. Η Παναγία η Πορταΐτίσσα βοήθεια μας.

Πηγή: ΔΟΓΜΑ

Tags
Back to top button