Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Με τα μάτια στα Ελληνικά Rafale ξεκίνησαν οι Τούρκοι την ανάπτυξη του φιλόδοξου σχεδίου αεράμυνας «Steel Dome»

Ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον Χαμάς και Χεζμπολάχ, κατέδειξε μεταξύ άλλων την αξία του "Iron Dome",προστατεύοντας με μεγάλη επιτυχία, όχι όμως απόλυτη, στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους, διασφαλίζοντας την αποφυγή απωλειών Ισραηλινών πολιτών και στρατιωτικών.

Κατόπιν αυτού τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία "τρέχουν" για να δημιουργήσουν τον δικό τους αντιαεροπορικό θόλο, που θα καλύψει το σύνολο της επικράτειάς τους.

Η Τουρκία ξεκινάει το «Steel Dome»

Σύμφωνα με , "Το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας και η Προεδρία της Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) υπέγραψαν την Τετάρτη ένα κρίσιμο πρωτόκολλο συνεργασίας για το Έργο Cloud Computing System των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, ακρογωνιαίο λίθο του φιλόδοξου σχεδίου αεράμυνας «Steel Dome» της χώρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Πρόεδρος της SSB Haluk Görgün ανακοίνωσε ότι το υπουργείο και η οργάνωσή του έχουν επισημοποιήσει τη συνεργασία τους για να αναπτύξουν αυτό που περιέγραψε ως «μια από τις πιο κρίσιμες υποδομές» στην ανάπτυξη του εγχώριου έργου αεροπορικού και πυραυλικού αμυντικού συστήματος της Τουρκίας, που ονομάζεται "Steel Dome".

Το "Steel Dome" είναι μια εγχώρια πρωτοβουλία που αναπτύσσεται από τους κρατικούς αμυντικές εταιρείες της Τουρκίας, Aselsan και Roketsan και το τουρκικό κυβερνητικό ερευνητικό ινστιτούτο TÜBİTAK SAGE.

Ενσωματώνει υπάρχοντες και μελλοντικούς αισθητήρες, δίκτυα επικοινωνίας και όπλα σε ένα σύστημα για ολοκληρωμένη προστασία του εναέριου χώρου.

Ο στόχος του έργου είναι να δημιουργήσει ένα ενιαίο αμυντικό δίκτυο ικανό να υπερασπιστεί την Τουρκία από αναδυόμενες εναέριες απειλές, όπως drones και πύραυλοι.

Το Cloud Computing System, με επικεφαλής τον κορυφαίο αμυντική εταιρεία της Τουρκίας HAVELSAN, αντιπροσωπεύει μια στρατηγική κίνηση στις ευρύτερες προσπάθειες στρατιωτικής ψηφιοποίησης της χώρας εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων και εξελισσόμενης πολεμικής δυναμικής.

«Αυτή η υποδομή είναι θεμελιώδης για την πρωτοβουλία μας Steel Dome», είπε ο Görgün κατά την τελετή υπογραφής. «Το έργο θα διασφαλίσει τον συντονισμό της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο από άκρο σε άκρο μέσω του κύριου εργολάβου μας HAVELSAN, επεκτείνοντας το σε κάθε τελικό χρήστη του συστήματος».

Η ανάπτυξη έρχεται ως μέρος του Στρατηγικού Αμυντικού Σχεδίου 2024-2028 της Τουρκίας, το οποίο δίνει έμφαση στην τεχνολογική κυριαρχία και τις ενισχυμένες στρατιωτικές δυνατότητες.

Επαυξάνονται οι τουρκικές επιχειρησιακές δυνατότητες

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Μετίν Γκιουράκ τόνισε την επιτακτική ανάγκη για τέτοιες εξελίξεις, αναφέροντας τις αυξανόμενες περιφερειακές απειλές και τις παγκόσμιες αβεβαιότητες.

«Ο σύγχρονος πόλεμος απαιτεί ευέλικτες, προηγμένες δομές διοίκησης και ελέγχου ικανές να ανταποκρίνονται γρήγορα σε απειλές», είπε ο Gürak. «Ο μετασχηματισμός στα συστήματα επικοινωνίας, πληροφοριών και όπλων αλλάζει θεμελιωδώς όχι μόνο την τεχνολογική μας υποδομή αλλά και τις επιχειρησιακές μας αντιλήψεις».

Το στρατιωτικό cloud computing έχει αναδειχθεί ως ακρογωνιαίος λίθος της σύγχρονης αμυντικής στρατηγικής, μεταμορφώνοντας τον τρόπο λειτουργίας των ενόπλων δυνάμεων, επικοινωνίας και αντίδρασης σε απειλές.

Η τεχνολογία προσφέρει άνευ προηγουμένου δυνατότητες λειτουργικής αποτελεσματικότητας, μείωσης κόστους και βελτίωσης της ασφάλειας, ενώ φέρνει επανάσταση στα στρατιωτικά συστήματα διαχείρισης δεδομένων και επικοινωνιών.

Το έργο υπολογιστικού νέφους στοχεύει να παρέχει στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προηγμένες δυνατότητες διακομιστών, συστήματα αποθήκευσης και υποδομή δικτύου.

Καθώς η Τουρκία προχωρά στο στρατιωτικό της έργο υπολογιστικού νέφους, παρόμοιες πρωτοβουλίες παγκοσμίως υπογραμμίζουν την αυξανόμενη σημασία της τεχνολογίας cloud στις σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

"Μπούσουλας" οι ΗΠΑ-ΕΕ

Το Joint Warfighter Cloud Capability (JWCC) του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα αυτής της παγκόσμιας τάσης. Η πρωτοβουλία υπό την ηγεσία του Πενταγώνου στοχεύει στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης υποδομής cloud που συνδέει διάφορους στρατιωτικούς κλάδους, ενισχύοντας τον συντονισμό στο πεδίο της μάχης και τις δυνατότητες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Η σύμβαση JWCC, αξίας έως και 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τρία έως πέντε χρόνια, ανατέθηκε στην Amazon, την Google, τη Microsoft και την Oracle τον Δεκέμβριο του 2022.

Στον "Leonardo",  ιταλική κρατική αμυντική  εταιρεία, ανατέθηκε από το Υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας να διερευνήσει τη δημιουργία του πρώτου στρατιωτικού έργου διαστημικού cloud στην Ευρώπη, που ονομάζεται MILSCA.

Το έργο στοχεύει να παρέχει υπολογιστικές, cloud, AI και δυνατότητες αποθήκευσης υψηλής απόδοσης απευθείας στο διάστημα.

Ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν ότι ενώ το cloud computing προσφέρει σημαντικά στρατιωτικά πλεονεκτήματα, παρουσιάζει επίσης προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων στον κυβερνοχώρο και πιθανών ζητημάτων εξάρτησης από το Διαδίκτυο.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι ο τουρκικός  ψηφιακός μετασχηματισμός, θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τις αμυντικές δυνατότητες της εν λόγω χώρας, ιδιαίτερα στην παρακολούθηση και διαχείριση επιχειρήσεων σε πραγματικό χρόνο, στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη, στην ασφάλεια αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων, στην ενισχυμένη στρατιωτική εκπαίδευση και προσομοίωση, καθώς και στη βελτιωμένη διαχείριση υλικοτεχνικής υποστήριξης και αποθέματος .

 

 

Tags
Back to top button