Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με απόφαση Πλεύρη η Κρήτη θα αντιμετωπίσει μια νέα πραγματικότητα! Μόνιμες δομές μεταναστών αντί για απελάσεις

Η Κρήτη φλέγεται από οργή, καθώς οι δήμαρχοι του νησιού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει μόνιμες κλειστές δομές για πρόσφυγες και μετανάστες. Παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις διαβεβαιώσεις του παρελθόντος ότι οι παράνομοι μετανάστες «θα φύγουν», ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, επιμένει αμείλικτα στη δημιουργία δομών στην Κρήτη, αφήνοντας υπόνοιες ότι όσοι φτάνουν στο νησί είναι πιθανό να παραμείνουν για πάντα. Η πολιτική αυτή, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις για αυστηρές απελάσεις, βαθαίνει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και τοπικών κοινωνιών, με τους Κρητικούς να αισθάνονται προδομένοι.

Η επιμονή Πλεύρη για κλειστές δομές

Με ακλόνητη αποφασιστικότητα, ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε ότι προχωρά η δημιουργία μίας μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη, ενώ δεν απέκλεισε τη λειτουργία δύο μικρότερων δομών καταγραφής, παρά την καθολική αντίδραση των δημάρχων.

Φόροι-φωτιά στα τσιγάρα! Η ΕΕ θυσιάζει την Ελλάδα στο βωμό της άμυνας με αυξήσεις 145%

Θα είναι κλειστές δομές, όπου οι μετανάστες θα καταγράφονται και θα μεταφέρονται στην ενδοχώρα, αλλά πάντα θα υπάρχει πληθυσμός σε αυτές», δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι οι μετανάστες δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα εκτός δομής. Η αναζήτηση κατάλληλου χώρου έχει ήδη ξεκινήσει, με το ΓΕΕΘΑ να εξετάζει κλειστά στρατόπεδα, όπως το Ζωγραφάκη – Πλευράκη στο Καστέλι, με την τελική απόφαση να αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Όμως, η επιλογή αυτή, αντί να καθησυχάζει, πυροδοτεί την οργή των τοπικών κοινωνιών, που βλέπουν το μέλλον τους να επιβαρύνεται από μια μόνιμη παρουσία μεταναστών, παρά τις υποσχέσεις για «γρήγορες επιστροφές»

Η οργή των δημάρχων και η διαμαρτυρία της Κρήτης

Οι δήμαρχοι της Κρήτης, ενωμένοι σε ένα μέτωπο αντίστασης, απορρίπτουν κατηγορηματικά τη δημιουργία μόνιμων δομών. Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, τόνισε ότι «δεν χρειάζεται κλειστή δομή», προτείνοντας προσωρινούς χώρους ολιγοήμερης παραμονής. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Δήμαρχος Μίνωα Πεδιάδας, Βασίλης Κεγκέρογλου, υπογράμμισε την καθολική αντίθεση των δημάρχων, επισημαίνοντας ότι το στρατόπεδο Ζωγραφάκη δεν διαθέτει βασικές υποδομές, όπως νερό, ρεύμα και αποχέτευση, καθιστώντας το ακατάλληλο.

Η Αντιδήμαρχος Χανίων, Ελένη Ζερβουδάκη, προειδοποίησε ότι μια κλειστή δομή θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις, ενισχύοντας την ανησυχία των κατοίκων. Η οργή κορυφώνεται σήμερα, Τρίτη, 15 Ιουλίου 2025, στις 7 το απόγευμα, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη βόρεια είσοδο του στρατοπέδου Ζωγραφάκη – Πλευράκη, όπου οι Κρητικοί θα φωνάξουν «όχι» στην επιβολή της κυβερνητικής πολιτικής.

Από τις υποσχέσεις απέλασης στη μονιμοποίηση

Η στάση του Πλεύρη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, που υπόσχονταν αυστηρό έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και γρήγορες απελάσεις. «Δεν δεχόμαστε αιτήσεις ασύλου από όσους έρχονται από τη Βόρεια Αφρική για το επόμενο τρίμηνο», δήλωσε ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι το 70-80% των αφίξεων δεν έχει προσφυγικό προφίλ. «Όσοι μπαίνουν παράνομα κρατούνται και επιστρέφονται άμεσα», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η διαδικασία καταγραφής επιτρέπει την ταχεία απέλαση εντός λίγων ημερών.

Εξαθλίωση και απελπισία! Κοριτσάκια ακόμη και 6 ετών, αναγκάζονται να παντρευτούν με πολύ μεγαλύτερους άντρες!

Ωστόσο, η πραγματικότητα μοιάζει διαφορετική: η δημιουργία μόνιμων δομών υποδηλώνει ότι οι μετανάστες όχι μόνο θα παραμένουν στην Κρήτη, αλλά θα αποτελούν σταθερό πληθυσμό, αντί να «φεύγουν» όπως υποσχόταν η κυβέρνηση.

Η δυσκολία στην εφαρμογή των απελάσεων, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Πλεύρης, καθιστά την υπόσχεση αυτή κενή περιεχομένου, αφήνοντας τους Κρητικούς να αντιμετωπίσουν μια νέα, μόνιμη πραγματικότητα.

Επιδόματα και κοινωνικές εντάσεις

Η συζήτηση για τα επιδόματα στους μετανάστες πυροδοτεί περαιτέρω την οργή. Ο Πλεύρης υποστήριξε ότι οι παροχές πρέπει να είναι «λελογισμένες» και να μην ξεπερνούν τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. «Η Ευρώπη δεν είναι κουτόφραγκοι», δήλωσε, προσπαθώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις. Όμως, η αίσθηση ότι οι μετανάστες απολαμβάνουν προνόμια ενώ οι Έλληνες πολίτες βυθίζονται στην οικονομική κρίση ενισχύει την αίσθηση αδικίας.

Η Κρήτη, που δέχεται ήδη αυξημένες μεταναστευτικές ροές από τη Βόρεια Αφρική, βλέπει το μέλλον της να σκιάζεται από την παρουσία μόνιμων δομών, που αντί να αποτελούν προσωρινές λύσεις, κινδυνεύουν να γίνουν μόνιμο βάρος για το νησί.

Μια Κρήτη σε αναβρασμό

Η επιμονή του Πλεύρη να προχωρήσει με τις κλειστές δομές, παρά την καθολική αντίθεση των δημάρχων και των κατοίκων, μετατρέπει την Κρήτη σε πεδίο μάχης μεταξύ κυβερνητικής πολιτικής και τοπικής αντίστασης. Οι υποσχέσεις για γρήγορες απελάσεις έχουν εξανεμιστεί, με τις μόνιμες δομές να σηματοδοτούν ότι όσοι φτάνουν στο νησί είναι πιθανό να παραμείνουν επ’ αόριστον. Η διαμαρτυρία στο Καστέλι σήμερα το απόγευμα δεν είναι απλώς μια αντίδραση – είναι η κραυγή ενός νησιού που νιώθει προδομένο, καλούμενο να σηκώσει το βάρος μιας πολιτικής που υποσχόταν λύσεις αλλά φέρνει μόνο νέα προβλήματα. Η Κρήτη περιμένει απαντήσεις, αλλά ο Πλεύρης φαίνεται αποφασισμένος να ακολουθήσει το δικό του δρόμο, αφήνοντας πίσω του έναν λαό που νιώθει ότι οι υποσχέσεις του έμειναν κενές.

 

Tags
Back to top button