Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της κυβέρνησης έδειξε η κρατική τηλεόραση στο Ιράν

Σε πλάνα που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, οι συγκεντρωμένοι φώναζαν «είμαστε όλοι μαζί πίσω από τον ηγέτη». «Είμαστε όλοι πίσω από τον ηγέτη» φώναζαν οι διαδηλωτές για τον αγιατολάχ Αλί Χαμανεΐ, στις νέες φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν στο Ιράν. Οι κινητοποιήσεις έγιναν μία ημέρα αφότου οι Φρουροί της Επανάστασης κήρυξαν το «τέλος της ανταρσίας». Έπειτα από ημέρες ταραχών σε όλη τη χώρα, η χθεσινή νύχτα ήταν ήρεμη στο Ιράν. Δεν αναφέρθηκαν διαδηλώσεις από τα μέσα ενημέρωσης και τα social media. Κάποια βίντεο με σποραδικές συγκεντρώσεις σε μικρές πόλεις είδαν το φως της δημοσιότητας. Όμως η εγκυρότητά τους δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Σήμερα το πρωί η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από νέες μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της κυβέρνησης, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Ισφαχάν, τη Μασχνάντ, την Ορουμιέχ, τη Μπαμπόλ και την Αρντεμπίλ. Σε πλάνα που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, οι συγκεντρωμένοι φώναζαν «είμαστε όλοι μαζί πίσω από τον ηγέτη». Ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και χθες στην Τεχεράνη και σε 20 άλλες επαρχιακές πόλεις.

Κατηγορούν τους εχθρούς της επανάστασης

Το ιρανικό καθεστώς υποστηρίζει ότι πίσω από τις ταραχές βρίσκονται  «αντιεπαναστατικές ομάδες» και οι Μουτζαχεντίν του Λαού, μια οργάνωση της αντιπολίτευσης που βρίσκεται εκτός Ιράν καθώς είναι απαγορευμένη στη χώρα. Επίσης, το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία ότι υποκινούν τις ταραχές. Χθες, οι Φρουροί της Επανάστασης κήρυξαν το «τέλος της ανταρσίας». Οι ταραχές ξεκίνησαν στις 29 Δεκεμβρίου στην πόλη Μασχάντ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράν και επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα. Από την προηγούμενη Πέμπτη ως τη Δευτέρα το βράδυ 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους διαδηλωτές, και εκατοντάδες συνελήφθησαν, 450 μόνο στην Τεχεράνη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Αντιπαράθεση Ιράν – ΗΠΑ

Η Τεχεράνη κατήγγειλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την «παρέμβαση» στις εσωτερικές της υποθέσεις. «Στη διάρκεια των τελευταίων ημερών η αμερικανική κυβέρνηση (…) ενίσχυσε τις παρεμβάσεις της με ανάρμοστο τρόπο στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν με το πρόσχημα ότι στηρίζει τις σποραδικές διαδηλώσεις», επεσήμανε ο Ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Γολαμαλί Χοσρού.

Από αμερικανικής πλευράς, ο Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκε από την αρχή υπέρ των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και καταδίκασε την ιρανική κυβέρνηση. Από την πλευρά της η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά και το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ανεργία και οικονομικά προβλήματα

Βασικό κίνητρο των διαδηλωτών ήταν η οικονομική κατάσταση, όμως γρήγορα εξέφρασαν και πολιτικά αιτήματα.  Κατά των ταραχών τάχθηκε η πολιτική τάξη στο Ιράν, οι μεταρρυθμιστές αλλά και οι συντηρητικοί. Όμως, όλοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη να υπάρξει λύση στα οικονομικά προβλήματα και στην ανεργία, που ανάμεσα στους νέους ανέρχεται στο 30%. «Το βασικό αίτημα των ανθρώπων προς τους αξιωματούχους και την κυβέρνηση είναι να διευθετήσουν τα οικονομικά προβλήματα», τόνισε χθες Τετάρτη το βράδυ ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί σύμβουλος του Χαμενεΐ για διεθνή ζητήματα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Isna.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί που επανεξελέγη τον Μάιο είχε δεσμευθεί ήδη κατά την πρώτη εκλογή του το 2013 να εργαστεί για τη βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης. Οι ελπίδες των Ιρανών είχαν αναπτερωθεί μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης η οποία προέβλεπε και την άρση των οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη χώρα. Ωστόσο το κόστος ζωής αυξήθηκε, όπως και η ανεργία, κάτι που ενίσχυσε τη δυσαρέσκεια των Ιρανών.

Tags
Back to top button