
Στο γεγονός ότι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρης Βερβεσός, γνώριζε το περιεχόμενο της έκθεσης του πραγματογνώμονα Αναστασίου Δέδε, που κατέρριπτε όλες τις θεωρίες συνωμοσίας για την πυρόσφαιρα, η οποία σχηματίστηκε αμέσως μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Ο Παύλος Μαρινάκης σχολίασε ότι, σωστά, είπε χθες σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ότι ενώ γνώριζε την αλήθεια, λόγω της ιδιότητάς του, δεν την κοινοποίησε, αλλά τον κατηγόρησε ότι, ενώ γνώριζε, εκείνος διατύπωνε δημόσια απόψεις, αντίθετες με το περιεχόμενο της έκθεσης.
«Τα όσα είπε ο κ. Βερβεσός στην τελευταία του συνέντευξη, θεωρώ ότι είχαν πολύ σωστή βάση, είχαν και θεσμικότητα που μας είχε λείψει. Δεν μπορεί ο πρόεδρος του ΔΣΑ να κάνει πολιτική, αλλά δεν είναι αυτά που έλεγε ο κ. Βερβεσός τις τελευταίες εβδομάδες. Επέλεξε να φύγει από τα όρια της θεσμικής του ιδιότητας. Διατύπωνε απόψεις, θέσεις. Έχω δει αρκετές συνεντεύξεις. Κορυφαία μια στο Kontra Channel που έχει μιλήσει για συγκάλυψη, έλαια σιλικόνης, κατηγορεί τον πρωθυπουργό, έχει μιλήσει για μπάζωμα με σκοπό τη συγκάλυψη. Δεν μιλούσε ως ένας θεσμικός παράγων της χώρας ως όφειλε και να λέει ότι όλα θα τα πει η δικαιοσύνη», είπε συγκεκριμένα ο Παύλος Μαρινάκης.
«Αυτό που λέω, δεν έχει να κάνει με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣΑ που δεν έκαναν πολιτική στο όνομα της ιδιότητάς τους. Ο κ. Βερβεσός επέλεξε να αποκτήσει πολιτική στάση και να είναι μέρος της ευρύτερης προσπάθειας εργαλειοποίησης ενός δυστυχήματος», τόνισε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε αναφερόμενος στα λεγόμενα του κ. Βερβεσού, ότι «δεν ήταν η πραγματική εικόνα που είχε. Όταν διατυπώνεις άποψη και κρίσεις, δεν είναι μια κρίση, είναι μια σοβαρή κατηγορία. Πόσο σοβαρό, να τα λες όλα αυτά, ενώ ξέρεις την αλήθεια; Ενώ υπάρχει πραγματογνωμοσύνη που λέει το αντίθετο από αυτό που λες; Πόσο αξιόπιστος είσαι όταν κρύβεις την αλήθεια;».
Φλωρίδης: Αναμένουμε απαντήσεις
Για το θέμα ρωτήθηκε σήμερα το πρωί και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, και απάντησε «υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά τον κ. Βερβεσό ο οποίος δεν είναι απλά ένας δικηγόρος. Αναμένουμε απαντήσεις από τον ίδιο ως πρόεδρο της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων αλλά και από την ίδια την ολομέλεια».
Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, από τις εξηγήσεις του κ. Βερβεσού «θα φανεί αν είναι πολιτική η αντιμετώπισή του» σημειώνοντας με νόημα πως «δεν θυμάμαι να έχουν δηλώσει παράσταση για την υποστήριξη της κατηγορίας για το Μάτι».
«Υπάρχει ένα ζήτημα που έχει τεθεί δημοσίως. Αν ισχύει υπάρχει ένα θέμα που αφορά το σύνολο το δικηγορικού κόσμου της χώρας. Αν ισχύει είναι πολύ σοβαρό. Υπάρχει ένα ζήτημα μείζονος πολιτικής και ηθικής τάξεως. Το δικηγορικό σώμα, γιατί αφορά το σύνολό του, οφείλει να απαντήσει».
Βερβεσός: Δεν μπορούσα να τη δώσω λόγω του μυστικού της προδικασίας
Στην παραδοχή ότι γνώριζε το περιεχόμενο της έκθεσης του πραγματογνώμονα Αναστασίου Δέδε, που κατέρριπτε όλες τις θεωρίες συνωμοσίας για την πυρόσφαιρα, η οποία σχηματίστηκε αμέσως μετά την σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, προχώρησε με δηλώσεις του χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος επικαλέστηκε ως επιχείρημα για το ότι την «έθαψε» το ότι η προδικασία είναι μυστική.
«Όλα τα πορίσματα που έγιναν την εποχή εκείνη, τέλη 2023-2024, και της Αγγλίας για τον Πλακιά και των πραγματογνωμόνων που είχε ορίσει ο κ. Μπακαΐμης (σ.σ. ο Εφέτης Ανακριτής που ερευνά την υπόθεση των Τεμπών) στην πρώτη φάση και το πόρισμα το δικό μας συντάχθηκαν με τα στοιχεία που είχε το Γενικό Χημείο του Κράτους που οδηγούσαν στα έλαια σιλικόνης» είπε ο κ. Βερβεσός το βράδυ της Τετάρτης στο One Channel.
Τέμπη: Απορρίπτεται και αρχειοθετείται η μήνυση κατά του εφέτη ανακριτή
«Άρα όλοι είχαν και δούλεψαν ένα μοντέλο με έλαια σιλικόνης. Τα νεότερα στοιχεία προέκυψαν αφού βγήκε ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ και η Γάνδη και μίλησαν ότι μπορεί να υπήρχαν αρωματικοί υδρογονάνθρακες. Τα στοιχεία που υπήρχαν το 2024 και οι μελέτες οδηγούσαν σε εκείνο το συμπέρασμα. Εμείς δεν είχαμε συγκεντρώσει την προσοχή μας ποτέ στο τι έγινε μετά. Το πόρισμα στηρίχθηκε στο Γενικό Χημείο του Κράτους, στη ΔΕΕ και την πυροσβεστική και λέει ότι με βάση τα στοιχεία που έχω οδηγούμαι στα έλαια σιλικόνης» συνέχισε ο κ. Βερβεσός.
Ερωτηθείς γιατί δεν έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμα αυτό, ο κ. Βερβεσός απάντησε «η προδικασία είναι μυστική, έχω τις καταθέσεις, να αρχίσω να τις βγάζω φωτοτυπία; Δεν μπορώ να βγαίνω και να τη βγάζω βόλτα τη δικογραφία. Εγώ είμαι δικηγόρος και πρέπει να τηρώ την προδικασία. Ξέρετε πόσα στοιχεία γνωρίζω από τις καταθέσεις; Δεν μπορώ να δώσω πόρισμα που είναι μυστικό. Δεν είχε βγει το πόρισμα της Αγγλίας του Πλακιά, των εμπειρογνωμόνων, ο Μητσοτάκης δεν είχε πει για τα έλαια σιλικόνης; Ανετράπησαν τα έλαια σιλικόνης από το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και της Γάνδης. Δεν υπήρχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή αρωματικοί υδρογονάνθρακες».
«Έχω όλη τη δικογραφία στα χέρια μου, δεν μπορώ να τη βγάλω στη δημοσιότητα. Εμείς είχαμε εστιάσει στην αιτιώδη σχέση της 717 με τον εκτροχιασμό. Αν υπάρχει εκ των υστέρων άλλο θέμα με την πυρόσφαιρα αυτό προέκυψε από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ» υποστήριξε ο κ. Βερβεσός.
Στην παρατήρηση, δε, του συνομιλητή του, Γιώργου Μουρούτη, ότι «όλη η λογική της συγκάλυψης βασίστηκε στην πυρόσφαιρα» και στην ερώτηση «αν θα έπρεπε να συνεισφέρετε στον δημόσιο διάλογο προκειμένου να προφυλάξουμε από ρητορικές μίσους;», ο Δημήτρης Βερβεσός απάντησε «αν έχουμε πάρει υλικό από τον τόπο του δυστυχήματος και το έχουμε πάει παραπέρα και δεν έχει βρεθεί μέσα αν υπήρχε ξυλόλιο, εκεί ήταν η συγκάλυψη. Εμείς εστιάσαμε εκεί την κριτική μας ότι δεν έπρεπε να πειραχθεί ο χώρος. Εγώ έχω μιλήσει για την πυρόσφαιρα και πώς βγήκε αυτή. Η έκθεση ήταν βάσει του Γενικού Χημείου του κράτους, το έλεγε ο πρωθυπουργός, εκ των υστέρων προκύπτει ότι ήταν κάτι άλλο».
Στο ερώτημα, τέλος, αν θα έδινε το πόρισμα στη δημοσιότητα αν είχε ανάποδο περιεχόμενο, ο κ. Βερβεσός δεν απάντησε και είπε μόνο «δεν μας έβγαινε τότε η πυρόσφαιρα, αν μας έδινε άλλα στοιχεία το κράτος θα το λέγαμε».
Μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης Δέδε, ο λογαριασμός του Twitter Georghy Zhukov έκανε την εξής ανάρτηση:
Ο Δημήτρης Γαλλής, που αναφέρεται στην ανάρτηση, είναι πρώην δικηγόρος συγγενών θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη.
Η Ολομέλεια των δικηγόρων για την Έκθεση Δέδε
Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων σημείωνε μεταξύ άλλων στο υπόμνημά της προς τον εφέτη ανακριτή, στις 28 Φεβρουαρίου του 2024:
Κύριε Ανακριτά,
Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Χώρας στέκονται αρωγοί στο σοβαρό, πολύπλοκο και δύσκολο έργο Σας. Δυστυχώς ο εύλογος χρόνος της έρευνας βρίσκεται στα όριά του μετά από ένα χρόνο από το δυστύχημα.
Στα πλαίσια της αρωγής αυτής και προς υποβοήθηση του δύσκολου και πολύπλοκου έργου Σας η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος διόρισε ως Τεχνικό Σύμβουλο τον ειδικό Πραγματογνώμονα κ. Αναστάσιο Χ. Δέδε, Μηχανολόγο – Μηχανικό (εκ των καταλόγων Πραγματογνωμόνων των Εισαγγελιών Αθηνών και Πειραιά) και του ανέθεσε τη διερεύνηση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28.02.2023. Ο ανωτέρω Πραγματογνώμονας συνέταξε την από Ιανουάριο 2024 «Έκθεση Τεχνικού Συμβούλου», την οποία και σας προσκομίζομε σήμερα, στην οποία με εμπεριστατωμένο, αντικειμενικό και επιστημονικό τρόπο αναλύει τις συνθήκες του δυστυχήματος των Τεμπών και καταλήγει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, τα οποία θα βοηθήσουν στην αναζήτηση της αλήθειας, στην εξακρίβωση των πραγματικών περιστατικών και θα υποβοηθήσουν το έργο της Ανάκρισης και της γενικά της δικαιοσύνης.