Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Μαγιόρκα: Αρχαία γέφυρα 6.000 ετών ανατρέπει τα δεδομένα για την πρώιμη ανθρώπινη εγκατάσταση στη Δυτική Μεσόγειο

Η έλλειψη γραπτών πηγών αλλά και τα περιορισμένα αρχαιολογικά στοιχεία, καθιστούσαν μέχρι τώρα δύσκολη τη συμπλήρωση του παζλ για το πότε οι άνθρωποι αποίκησαν στα νησιά της Μεσογείου, συμφωνα με πληροφορίες από CNN

Η γέφυρα, μήκους περίπου 8 μέτρων, εντοπίστηκε μέσα στο σπήλαιο Γκενοβέζα της ισπανικής νήσου αποκαλύπτοντας ότι οι άνθρωποι ζούσαν εκεί πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, τα ευρήματα ίσως «μειώνουν» την χρονική απόσταση με την οποία πιστεύεται ότι εγκαταστάθηκαν οι άνθρωποι στην ανατολική και τη δυτική Μεσόγειο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στο περιοδικό Communications Earth & Environment.

Τα νησιά της Μεσογείου

Η έλλειψη γραπτών αρχείων αλλά και τα περιορισμένα αρχαιολογικά στοιχεία, καθιστούσαν μέχρι τώρα δύσκολη τη συμπλήρωση του παζλ για το πότε οι άνθρωποι αποίκησαν στα νησιά της Μεσογείου.

Ωστόσο, τα νεότερα αρχαιολογικά ευρήματα μαζί με διάφορους ορυκτούς σχηματισμούς που εντοπίστηκαν πάνω στη γέφυρα, επιτρέπουν πλέον στους επιστήμονες να υπολογίσουν ότι η αυτή χτίστηκε πριν από σχεδόν 6.000 χρόνια, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Bogdan Onac, καθηγητής στη Σχολή Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα.

«Η παρουσία της βυθισμένης γέφυρας και των λοιπών τεχνουργημάτων υποδηλώνει εξελιγμένο επίπεδο δραστηριότητας και δείχνει επίσης ότι οι πρώτοι άποικοι καταλάβαιναν τους υδάτινους πόρους του σπηλαίου και ανέπτυσσα στρατηγικά χτισμένες υποδομές για την πλοήγησή του», είπε ο Onac.

Η γέφυρα είναι κατασκευασμένη από μεγάλους, βαρείς ασβεστόλιθους, μερικοί από τους οποίους εκτείνονται σε πλάτος 1,3 μέτρων. Παραμένει ασαφές όμως με ποιον τρόπο και ποιους μηχανισμούς κατάφεραν οι αρχαίοι άνθρωποι να την κτίσουν .

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι εκείνοι που τελικά τα κατάφεραν ήθελαν ένα στεγνό, συνεχόμενο μονοπάτι για να συνδέει την είσοδο του σπηλαίου με έναν θάλαμο π[ου βρισκόταν πέρα ​​από μια λίμνη αλλά μέσα στο ίδιο σπήλαιο.

Η γέφυρα του σπηλαίου ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2000. Λίγα χρόνια αργότερα, μια μελέτη χρονολόγησε την παλαιότητά της στα 3.500 έτη.

Έκτοτε, η έρευνα σε οστά και κεραμικά που χρονολογήθηκαν από ραδιενεργό άνθρακα Μαγιόρκα έδειξε ότι η ανθρώπινη παρουσία μπορεί να είναι παλαιά όσο και 9.000 χρόνια, κάτι που αμφισβητήθηκε έντονα.

Τελικά ανακατασκευάζοντας τα επίπεδα της θάλασσας και αναλύοντας τις ζώνες χρωματισμού στη γέφυρα καθώς και τα κοιτάσματα ορυκτών, η ομάδα διαπίστωσε ότι η γέφυρα συναρμολογήθηκε πριν από περίπου 6.000 χρόνια.

Η ερευνητική ομάδα δεν έχει ξεκάθαρα στοιχεία για το πώς οι αρχαίοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το σπήλαιο, αλλά έχει αναπτύξει ορισμένα σενάρια.

Κατοικία ή χώρος λατρείας

Οι σπηλαιοδύτες βρήκαν απολιθώματα από ένα εξαφανισμένο πλέον είδος κατσίκας που κάποτε ζούσε στο νησί. Ανακάλυψαν επίσης κεραμικά απομεινάρια μέσα σε έναν θάλαμο που συνδέεται με την είσοδο του σπηλαίου μέσω της γέφυρας.

«Αυτό υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιούσαν την περιοχή κοντά στην είσοδο του σπηλαίου, ως τόπο κατοικίας.

«Ο σκοπός για τον οποίο διέρχονταν όμως από τη λίμνη για να έχουν πρόσβαση σε αυτόν τον θάλαμο παραμένει ασαφής. Ισως να χρησίμευε ως καταφύγιο, μέρος για τελετουργίες ή ως χώρος αποθήκευσης, κρατώντας τα τρόφιμα μακριά από τις ζεστές μέρες της Μαγιόρκας.

 

 

Tags
Back to top button