Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσιγκτον θα συνεργαστεί με τους συμμάχους της, αλλά και την Κίνα, προκειμένου να κλιμακωθεί η άσκηση οικονομικής και διπλωματικής πίεσης κατά της Βόρειας Κορέας.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θ' αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια της Βόρειας Κορέας με “συντριπτική ισχύ πυρός.”
Ο Πενς έφτασε χθες στο Τόκιο, προερχόμενος από την Σεούλ, ενώ διαβεβαίωσε την κυβέρνηση της Ιαπωνίας για την τήρηση των αμερικανικών δεσμεύσεων, προκειμένου να εξαλειφθεί η απειλή από το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμα που εξελίσσει η Βόρεια Κορέα. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είχε σειρά διαβουλεύσεων με την ηγεσία της Ιαπωνίας και τον πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε.
Μιλώντας από το κατάστρωμα του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Ronald Reagan, κλάσης Nimitz, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία προγραμματισμένης συντήρησης στη βάση στη Γιοκοσούκα της Ιαπωνίας, ο Πενς τόνισε ότι για τις ΗΠΑ, όλες οι επιλογές έναντι της Πιονγιάνγκ παραμένουν ανοιχτές. Από την άλλη μεριά, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε ανεπιτυχή πυραυλική εκτόξευση, το πρωί της Κυριακής, παραβιάζοντας -για ακόμη μία φορά- τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
“Αυτοί που θα προκαλέσουν την αποφασιστικότητά μας και την ετοιμότητά μας ν' αντιδράσουμε θα πρέπει να ξέρουν ότι θα ηττηθούν έναντι οποιασδήποτε επίθεσης με συμβατικά ή πυρηνικά όπλα, από ένα συντριπτικά αποτελεσματικό αμερικανικό πλήγμα,” δήλωσε ο Πενς προκαλώντας την θερμή αντίδραση του ακροατηρίου του και τονίζοντας τη διαθεσιμότητα όλων των επιλογών που έχουν στη διάθεσή τους οι ΗΠΑ, προκειμένου ν' αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Ο Πενς αναφέρθηκε σε συζητήσεις που έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με τις οποίες, μέχρι το 2020, το 60% των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων θα έχει αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, ενώ ο στρατηγικός ρόλος της Ιαπωνίας στην περιοχή, θα αναβαθμιστεί. “Οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν την παρουσία τους, στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Η Ιαπωνία θα έχει έναν μεγαλύτερο ρόλο και περισσότερες ευθύνες στο πλαίσιο της συμμαχίας μας, στα χρόνια που θα ακολουθήσουν,” τόνισε.
Από την πλευρά της, η Βόρεια Κορέα έχει συχνά απειλήσει με καταστροφή την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, αλλά και τις ΗΠΑ, ενώ δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει την επιθετική ρητορική της, παρά την αποτυχημένη πυραυλική εκτόξευση της Κυριακής. Η εκτόξευση αυτή, έγινε μία ημέρα μετά τον επίσημο εορτασμό της “Ημέρας του Ήλιου” με τη διεξαγωγή μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης, στην οποία παρουσιάστηκαν πύραυλοι επιφανείας που σύμφωνα με την Πιονγιάνγκ μπορούν να εκτοξευτούν από υποβρύχια, πλήττοντας στόχους.
Παράλληλα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα προστατεύουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, αλλά και την ασφάλεια των πτήσεων στην θαλάσσια περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας, καθώς η Κίνα βρίσκεται σε διαμάχη με τις παράκτιες χώρες της περιοχής, διεκδικώντας τον αποκλειστικό ναυτικό και εμπορικό έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής.
Ο επόμενος σταθμός της περιοδείας του Αμερικανού αντιπροέδρου μετά την Ιαπωνία, είναι η Ινδονησία, ενώ το Τόκιο αναμένει τις εξελίξεις και στο πλαίσιο διαμόρφωσης των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με την Ουάσιγκτον.
Η γραμμή της αμερικανικής κυβέρνησης εντοπίζεται προς την κατεύθυνση υπογραφής μιας διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, προκειμένου να μειωθεί το πλεόνασμα που έχει η Ιαπωνία στο ισοζύγιο των εμπορικών σχέσεών της με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η ιαπωνική κυβέρνηση φοβάται πως μια τέτοια μορφή συμφωνίας θα διευκολύνει την είσοδο των αμερικανικών επιχειρήσεων σε ευαίσθητους τομείς της οικονομίας της, όπως, η αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά κι ο αγροτικός τομέας.
Οι συζητήσεις που διεξάγονται είναι σε θετικό κλίμα για τον καθορισμό του πλαισίου των σχετικών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, που επιβεβαίωσαν την κεντρική κατεύθυνση της διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες του Τραμπ κι αναφορικά με την προστασία των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Ο Πενς από την εμπειρία του, ως κυβερνήτης της Ιντιάνα που αποτελεί την έδρα αρκετών ιαπωνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, με έμφαση στην αυτοκινητοβιομηχανία διατηρεί θετικές σχέσεις με Ιάπωνες επιχειρηματίες.
Η Ιαπωνία αποτελεί το λεγόμενο “σταθερό αεροπλανοφόρο” για την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, ενώ έχει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση της γεωπολιτικής δυναμικής μεταξύ της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ κι έναντι της Βόρειας Κορέας και της Κίνας. Τόσο η Σεούλ, όσο και το Τόκιο έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός προληπτικού αμερικανικού πλήγματος κατά της Βόρειας Κορέας, καθώς θα είναι οι πρώτες που θα κληθούν ν' αντιμετωπίσουν τις συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχόμενου. Η νοτιοκορεατική πρωτεύουσα βρίσκεται εντός του ενεργού βεληνεκούς της ακτίνας δράσης του πυροβολικού της Βόρειας Κορέας, εξέλιξη που προκαλεί πραγματικές ανησυχίες για τις συνέπειες που θα έχει για την Σεούλ, η κλιμάκωση της έντασης με τη χρήση πολεμικών μέσων.
ΑΠΕ ΜΠΕ