Αφρική • 09/12/2021 - 09:05
Λιβύη: Μετάθεση των προεδρικών εκλογών για το Φεβρουάριο ζητεί το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο
Επισείει κίνδυνο μη αναγνώρισης αποτελέσματος
Το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο της Λιβύης, όργανο που εκτελεί χρέη Γερουσίας, πρότεινε χθες να αναβληθούν οι προεδρικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου, λόγω των διαφωνιών που συνεχίζουν να υφίστανται μεταξύ των αντιπάλων στρατοπέδων.
“Ολόκληρη η πολιτική διαδικασία κινδυνεύει να υπονομευθεί” σε περίπτωση διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στην προβλεπόμενη ημερομηνία, λόγω των “εντάσεων, της δυσπιστίας μεταξύ των πλευρών και της ξένης ανάμιξης”, δήλωσε ο Ομάρ Μπόσαχ, ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τρίπολη.
Αν οι εκλογές διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου, “τα αποτελέσματα δεν θα γίνουν δεκτά”, τόνισε.
Η Άνω Βουλή του Κοινοβουλίου, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, προτείνει έτσι τη διοργάνωση των προεδρικών εκλογών τον Φεβρουάριο, “ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές”.
Σύμφωνα με την πρωτοβουλία του Ανωτάτου Κρατικού Συμβουλίου, “η πρώτη αποστολή του νέου Κοινοβουλίου θα είναι η κατάρτιση του Συντάγματος, που η βορειοαφρικανική χώρα δεν έχει μετά την κατάργησή του από τον πρώην ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι το 1969.
Το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο, που έχει έντονη αντιπαλότητα με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία έχει την έδρα της στο Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη, προτείνει επίσης “τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών με λίστα, κάθε λίστα να απαρτίζεται από τέσσερα ονόματα: του προέδρου του προεδρικού συμβουλίου, των δυο αναπληρωτών του και του πρωθυπουργού”.
Η θητεία του Κοινοβουλίου και του προεδρικού συμβουλίου να είναι “τετραετής από την ημερομηνία της εκλογής τους για μόνο για μια θητεία, μη ανανεώσιμη” είπε ο Μπόσαχ.
Σύμφωνα με την εκδοχή αυτή, οι αρμοδιότητες του προεδρικού συμβουλίου και του πρωθυπουργού να καθορίζονται από το Κοινοβούλιο και το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο.
Η Λιβύη προσπαθεί να βγει από μια μείζονα πολιτική κρίση που διαρκεί από τότε που έπεσε το πρώην καθεστώς το 2011, στον απόηχο της αραβικής άνοιξης.