Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Live η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ: "Αναγνωρίζω ότι η ακρίβεια είναι ακόμα εδώ" - Οι στόχοι της 4ετίας

Αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο, όπου θα εξειδικεύσει τα 45 μέτρα και παρεμβάσεις που εξήγγειλε χθες, από το βήμα της από το βήμα της ΔΕΘ Θεσσαλονίκης.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

Απαντώντας στην πρώτη ερώτηση, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πώς οραματίζεται την Ελλάδα το 2027. Όπως είπε, η Ελλάδα το 2010 πρακτικά χρεοκόπησε, και η Ελλάδα του 2027 δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό. 

Ο στόχος για τη θέση της χώρας στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον 

«Στην ομιλία μου περιέγραψα έθεσα τους σαφείς στόχους πως οραματίζομαι την Ελλάδα σε 3 χρόνια. Η κυβέρνηση θα κριθεί για τη συνολική πρόοδο της χώρας σε τρία χρόνια από τώρα. Η Ελλάδα του 2010 είναι μία Ελλάδα που χρεοκόπησε, ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητες μας. Η Ελλάδα η οποία οραματίζομαι είναι μία Ελλάδα που θα πατάει σε στέρεες βάσεις, με ανεργία που έχει πέσει κάτω από 8%, με μέσο μισθό 1500 ευρώ και τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ, με δημόσιο πολύ πιο αξιοκρατικό, με καλύτερη ποιότητα ζωής για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Η Ελλάδα του 2027 δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2010. Όσο πιο γρήγορα αναπτύσσεται η οικονομία μας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τόσο πιο εύκολα επιτεύξιμος θα είναι αυτός ο στόχος»

Για σενάρια που θέλουν να αντικαθιστά τον Αντόνιο Κόστα:

«Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη; Έχουν μεσολαβήσει 15 μήνες από τις εκλογές του 2023. Μπορώ να σας πω ότι δεν έχω κάποιο σχέδιο απότομης μεταπήδησης σε κάποια ευρωπαϊκή θέση. Είμαι εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας για μία πλήρη θητεία. Αυτή τη θητεία σκοπεύω να την εξαντλήσω ως την άνοιξη του 2027. Πάντα όσοι είχαν προβλέψει πρόωρες εκλογές διαψεύστηκαν, έτσι θα διαψευστούν και τώρα. Η ΝΔ είναι ένα κόμμα εξουσίας και προσέρχεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για να κερδίζει»

Αποτέλεσμα ευρωεκλογών - Δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση 

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός σημείωσε πως δεν κακό, ήταν ωστόσο κατώτερο των προσδοκιών. “Η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη δύναμη στη χώρα, με διαφορά 14 μονάδες από το δεύτερο κόμμα” τόνισε και σχολιάζοντας το κατά πόσο υπάρχει  μεταρρυθμιστική κούραση, σημείωσε πως δεν συμφωνεί πως υπάρχει. Οπως είπε, κάποιες μεταρρυθμίσεις είχαν πολιτικό κόστος. Και κάποιες αποτυπώθηκαν στην κάλπη. Σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού όλες οι κυβερνήσεις δοκιμάζονται. Για αυτό κι επιμένω να παρουσιάζω τι κάναμε τον πρώτο χρόνο. Αλλά και για να αποδείξω τη συνέπεια λόγω και έργων. 

Σε κάποιες μεταρρυθμίσεις βάζουμε τα θεμέλια και τα αποτελέσματα θα φανούν στην πορεία, σε άλλες ωστόσο, πολίτες είδαν άμεσο αποτέλεσμα, δράσεις κατά της ενδοοικογενειακής βίας, το mycoast, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, ενώ άλλα θέματα χρειάζονται κάποιο χρόνο υλοποίησης. 

Για την ακρίβεια

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός την απέδωσε εν μέρει στην αύξηση τιμών παγκοσμίως και στην άνοδο του πληθωρισμού, λέγοντας ότι είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων. Αναφέρθηκε στο ζήτημα της στέγης ως παράγοντα που αυξάνει τον πληθωρισμό και στην ανάγκη ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Προέβλεψε ακόμη ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα βαίνει μειούμενος. Η ακρίβεια θα είναι μαζί μας, αλλά από δω και στο εξής θα έχουμε σημαντική κάμψη στην αύξηση των τιμών, τόνισε επίσης.

Οι δύο στόχοι μέχρι το τέλος της τετραετίας 

«Ο πρώτος στόχος είναι η αύξηση των μισθών, πρέπει ο μέσος μισθός να είναι 1500 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 950 ευρώ. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι στην ακρίβεια. θα ήθελα να κριθώ στο τέλος της τετραετίας στο βαθμό που έχουμε πετύχει την αύξηση μισθών. Είναι ο πρώτος στόχος και αφορά τον πυρήνα της οικονομικής μας πολιτικής»

«Δεύτερος στόχος είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Γνωρίζω ότι υπάρχει ένας προβληματισμός των πολιτών, που αναδεικνύονται αδυναμίες του ΕΣΥ. Είναι βέβαιο ότι χρειάζονται δραστικές παρεμβάσεις που σε έναν βαθμό υλοποιούνται. Το 2027 πρέπει να έχουμε πολλά κέντρα Υγείας, πολλά ανακαινισμένα νοσοκομεία, πολύ περισσότερους γιατρούς, πιο καλοπληρωμένους γιατρούς, νέα τμήματα επειγόντων στα νοσοκομεία, που δεν θα θυμίζουν σε τίποτα αυτό το οποίο βλέπουν σήμερα οι πολίτες.  Θα πρέπει να έχουμε περιορίσει σημαντικά τις λίστες των χειρουργείων και σε αυτό θα βοηθήσουν τα 30.000 απογευματινά χειρουργεία τα οποία θα γίνουν τους επόμενους μήνες δωρεάν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. 
Θα ήθελα να κριθώ το 2027 για το αν η χώρα έχει ένα ΕΣΥ αντάξιο των προσδοκιών των πολιτών»

Μισθοί - Κόστος ζωής 

Το 2019 το πρώτο ζήτημα που έθεταν οι πολίτες ήταν της ανεργίας, τόνισε ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε λέγοντας: "Έκτοτε έχουμε δημιουργήσει 500.000 θέσεις εργασίας. Και σήμερα έχουμε εργοδότες που δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους με αποτέλεσμα να προσφέρουν υψηλότερους μισθούς. Έτσι έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό εργαζόμενων που παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ. Όχι πως αυτό είναι ικανοποιητικό. 

Υπάρχουν κι άλλες παρεμβάσεις που έχουν γίνει για τους εργαζόμενους. Όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Με την οποία έχουμε δει μια σημαντική αύξηση των δηλωμένων υπερωριών. Επίσης, υπήρξαν παρεμβάσεις για τους συνταξιούχους, οι οποίοι επέστρεψαν στην αγορά εργασίας. 

Ο επόμενος στόχος ωστόσο είναι καλύτερες και πιο καλοπληρωμένες δουλειές."

Αλλαγή εκλογικού νόμου; 

Σε ερώτηση για το αν σκέφτεται αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο πρωθυπουργός διαφώνησε με όσους λένε ότι με το υπάρχον εκλογικό σύστημα η αυτοδυναμία το 2027 είναι ανέφικτη. Το 2027 είναι μακριά, υπογράμμισε. Ερωτηθείς για την κατάσταση στην αντιπολίτευση, είπε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως είπε, «βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής αφασίας», αλλά ούτε και από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως υποστήριξε, έχει υιοθετήσει την στάση του «όχι σε όλα».

Ενοίκια

Αναφερόμενος εκ νέου στο ζήτημα της στέγης και των ενοικίων, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», για το οποίο το ηλικιακό όριο αυξάνεται στα 50 έτη, ενώ τα κριτήρια για τη χορήγησή του θα είναι πιο χαλαρά, όπως περιέγραψε. Είπε ακόμη ότι ο στόχος είναι να μπει «φρένο» στη βραχυχρόνια μίσθωση, προαναγγέλλοντας παρεμβάσεις όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε όποιες άλλες περιοχές χρειαστεί. Στόχος είναι να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα στην αγορά, είπε, για να πέσουν τα ενοίκια. Προσέθεσε, δε, ότι θ' αξιοποιηθούν προς τον σκοπό αυτό και δημόσια κτήρια.

Τα σχέδια για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ερωτηθείς για τα σχέδιά του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι λυπάται για την ανακύκλωση αυτής της συζήτησης. Αυτή η συζήτηση θα γίνει τον Ιανουάριο, ανέφερε, και μέχρι τότε δεν θα πω τίποτα. Ζήτησε να σεβαστούμε τον θεσμό και είπε ότι τα σενάρια και τα σχετικά δημοσιεύματα δείχνουν ασέβεια στο πρόσωπο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Πράσινη ενέργεια

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε εκ νέου για την ανάγκη της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, την οποία περιέγραψε ως πιο φτηνή. Το πρόβλημα με τις ΑΠΕ, είπε, είναι ότι δεν μπορούν να παράγουν ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο. Μίλησε για στρέβλωση στην αγορά ενέργειας της ανατολικής Ευρώπης, λέγοντας ότι θα στείλει για το ζήτημα αυτό επιστολή στην επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Θα δώσω αγώνα για να διορθωθεί το πρόβλημα, σημείωσε ακόμη.

Σε ερώτηση για τα ζητήματα της ανομίας και της παραβατικότητας, ο πρωθυπουργός είπε ότι η νομιμότητα παντού είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης. Οι νόμοι ισχύουν για όλους, ανέφερε, και η κυβέρνηση μπορεί και θέλει να τους επιβάλλει. Ανέφερε ως παράδειγμα για την καταπολέμηση της παραβατικότητας, την εφαρμογή «My Coast», ενώ μίλησε και για τις ενέργειες που έγιναν στην κατεύθυνση της ασφάλειας στα γήπεδα. Μίλησε για το «MyData», το οποίο αποκάλυψε πολλές περιπτώσεις αυθαιρεσίας, ενώ προσέθεσε: «Θα βρούμε όσους χτίζουν σήμερα αυθαίρετα και θα τους βάλουμε να τα γκρεμίσουν». Έχουμε μια πρόταση να βάλουμε 1.000 κάμερες στην Αθήνα για την οδική ασφάλεια, θα την αξιολογήσω, ανέφερε επίσης.

Άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Σε ερώτηση για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας, είπε ότι είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο, το οποίο ωστόσο δεν αποτυπώθηκε στον βαθμό που πολλοί περίμεναν στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα, είπε, κάνοντας λόγο για ανομοιόμορφο κοινό, ενώ αναφέρθηκε στην παράνομη μετανάστευση, με την οποία συνδέεται η άνοδος της ακροδεξιάς. Στην Ελλάδα το πρόβλημα αυτό το έχουμε αντιμετωοίσει, υποστήριξε, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο θωρακισμένη από το 2019. Μιλάμε με αυτοπεποίθηση με την Τουρκία, προσέθεσε, επειδή έχουμε ενισχύσει την αποτρεπτική μας δύναμη.

Η επόμενη ερώτηση ήταν για τη Θεσσαλονίκη, με τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει ότι οι αλλαγές στην πόλη ξεκινούν με την έναρξη της λειτουργίας του μετρό στις 30 Νοεμβρίου. Η δεύτερη τετραετία είναι αυτή της υλοποίησης των έργων για τη Θεσσαλονίκη, τόνισε, η πρώτη ήταν αυτή του σχεδιασμού. Μίλησε για τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία στους δρόμους της πόλης, καθώς και για το FlyOver, αναγνωρίζοντας την αναστάτωση που έχει προκαλέσει και ξεκαθαρίζοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να το εγκαινιάσει πριν τις εθνικές εκλογές του 2027. 

Tags
Back to top button