Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

LIVE η συνέντευξη τύπου με τα μέτρα στήριξης στους αγρότες

Χατζηδάκης: Σταθερά τα ευρωπαϊκά κονδύλια – Εθνικοί πόροι ενισχύουν τις πληρωμές του 2025

Ο Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνει ότι φέτος καταγράφηκε καθυστέρηση ενός μήνα στις αγροτικές πληρωμές σε σύγκριση με το 2024, οι οποίες ξεκίνησαν στα τέλη Νοεμβρίου, έπειτα από σχετική επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι η Ελλάδα λαμβάνει από την ΕΕ τα ίδια ποσά για άμεσες ενισχύσεις όπως και πέρσι, ενώ τα επιπλέον κονδύλια που θα διατεθούν το 2025 προέρχονται από τον ΕΛΓΑ και άλλα εθνικά μέτρα στήριξης.

Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση ανέλαβε τις ευθύνες της για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο υπουργός τονίζει ότι το αγροτικό ζήτημα αποτελεί βασική προτεραιότητα, σημειώνοντας πως τόσο η κυβέρνηση όσο και η Νέα Δημοκρατία έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους σε ό,τι αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οι συνολικές πληρωμές προς τους αγρότες για το 2025 ανέρχονται στα 3,82 δισ. ευρώ.

Χατζηδάκης: Εκτός δημοσιονομικού και ευρωπαϊκού πλαισίου επτά αιτήματα των αγροτών

Ο Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνει ότι επτά από τα αιτήματα που έχουν τεθεί από τον αγροτικό κόσμο δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, καθώς υπερβαίνουν τόσο τα δημοσιονομικά όρια όσο και το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, χαρακτηρίζει κομβική μεταρρύθμιση τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, υπογραμμίζοντας ότι η αυξημένη αξιοπιστία της Αρχής έχει τύχει θετικής αντιμετώπισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο υπουργός διευκρινίζει ακόμη ότι η κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας δεν αποτελεί ρεαλιστική επιλογή, καθώς πρόκειται για υποχρέωση που ισχύει σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

11 πρωτοβουλίες στήριξης των αγροτών και ενίσχυσης του εισοδήματός τους

  1. Αναμόρφωση της κλίμακας του φόρου εισοδήματος των αγροτών από το φορολογικό έτος 2026 με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά και τους νέους

  2. Μείωση 50% το 2026 και κατάργηση το 2027 του ΕΝΦΙΑ: Αφορά κύριες κατοικίες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους (και 1.700 σε Έβρο, Δυτ. Μακεδονία κ.α.)

  3. Επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης στους αγρότες από το 2022 – από 11/2025 η επιστροφή γίνεται στο 150% των ανώτατων ορίων

  4. Θεσμοθετήθηκε από το 2025 η δυνατότητα ρυθμίσεων των κόκκινων δανείων αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών που βρίσκονται σε ειδικούς εκκαθαριστές

  5. Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» που θεσμοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2024

  6. Αύξηση από το 2024 του επιδόματος μητρότητας στους αγρότες στους 9 μήνες, στο ύψος του κατώτατου μισθού

  7. Μείωση ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα από το 24% στο 13% από το 2023

  8. Αναστολή, για τα φορολογικά έτη 2019–2022 και μονιμοποίηση από το 2023 της μη καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του κανονικού καθεστώτος και τους αλιείς

  9. Μείωση ΦΠΑ στα λιπάσματα από 13% σε 6% από το 2022

  10. Μείωση 50% του φόρου εισοδήματος κατά κύριο επάγγελμα αγροτών

  11. Αφορά όσους διαθέτουν το προϊόν τους μέσω συνεταιρισμών ή συμβολαιακής γεωργίας από το 2022.

  12. Θεσμοθέτησε νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, η οποία τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 2021, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%.

  13. Μείωση ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13 σε 6% από το 2021

Ο Κώστας Τσιάρας παρουσιάζει τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα

Για πρώτη φορά μετά το 1984 είχαμε θετικό αγροτικό ισοζύγιο

Τα αγροδιατροφικά προϊόντα ξεπέρασαν τα 11,2 δισ. ευρώ σε εξαγωγές, σχεδόν το ένα τέταρτο της συνολικής ελληνικής εξαγωγικής δραστηριότητας.

Ανοίγουμε νέες αγορές για τους παραγωγούς μας

Υπογράψαμε πρωτόκολλα εξαγωγών σε 15 χώρες, με πάνω από 60 αιτήματα για αγροτικά προϊόντα ελληνικής προέλευσης.

Επικαιροποιήση του θεσμικού πλαισίου των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων

‘Ίδρυση Διεπαγγελματικών Οργανώσεων για τα σημαντικότερα των προϊόντων μας (κρέατος και φέτας).

Ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος

Νέος νόμος που επέτρεψε την ίδρυση της ΕΘΕΑΣ

Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Πρωτογενούς Τομέα

Ψηφιακή υπηρεσία εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.), εφαρμογή «ΑΡΤΕΜΙΣ» του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Μητρώο Εμπόρων Ζώντων Ζώων, Εφαρμογή Greek Farms, Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο κ.α.

Ενίσχυση της επιχειρηµατικότητας:

Σχεδόν 500 εκατ. ευρώ από ΤΑΑ για εκσυγχρονισµό, µεταποίηση, αναδιάρθρωση καλλιεργειών, υδατοκαλλιέργειες κ.α. + Ταµείο Αγροτικής Επιχειρηµατικότητας

Ενίσχυση υποδομών

Σε εξέλιξη βρίσκονται 98 έργα (ΠΑΑ) με προϋπολογισμό περίπου 1 δις ευρώ και 5 μεγάλα αρδευτικά έργα ΣΔΙΤ, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ (Νέστος, Υπέρεια–Ορφανά , Ταυρωπός, η λιμνοδεξαμενή Χοχλακιών και το φράγμα Αγίου Ιωάννη στο Λασίθι και το Μιναγιώτικο)

Τσιάρας: Τα δεδομένα πίσω από τη συμφωνία ΕΕ – Mercosur

Ο Κώστας Τσιάρας υπενθυμίζει ότι το πολιτικό πλαίσο της συμφωνίας ΕΕ–Mercosur διαμορφώθηκε το 2019, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνει ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς τις χώρες της Mercosur ανέρχονται σήμερα σε 34 εκατ. ευρώ, ενώ τονίζει πως 21 ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ θα προστατεύονται από απομιμήσεις — μεταξύ αυτών η φέτα, το ελαιόλαδο, ο κρόκος Κοζάνης και η μαστίχα Χίου — γεγονός που δημιουργεί προϋποθέσεις διάθεσής τους σε υψηλότερες τιμές.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η ελληνική πλευρά διεκδικεί σαφείς και λειτουργικές ρήτρες διασφάλισης, αυστηρή εφαρμογή των κανόνων με συνεχή παρακολούθηση των επιπτώσεων στην ευρωπαϊκή παραγωγή, καθώς και την ουσιαστική εφαρμογή ισότιμων όρων ανταγωνισμού. Όπως επισημαίνει, οι σχετικές ρήτρες διασφάλισης εντάχθηκαν σε Κανονισμό της ΕΕ που εγκρίθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποκλειστικά με τις ψήφους των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Τέλος, αναφέρει ότι η χώρα διεκδικεί την ανακατεύθυνση πρόσθετων πόρων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, καθώς και την ενεργοποίηση του Unity Safety Net για την αντιμετώπιση διαταραχών στην αγορά αγροτικών προϊόντων.

Τα μέτρα

1. Αναδιανομή αδιάθετων πόρων της βασικής ενίσχυσης

Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι οι πόροι που θα μείνουν αδιάθετοι από τη βασική ενίσχυση θα διανεμηθούν στους αγρότες. Δεν θα επιστρέψουν στις Βρυξέλλες.
Εκτιμάται ότι από τη βασική ενίσχυση θα περισσέψουν περίπου 160 εκατ. ευρώ.

Οι βαμβακοπαραγωγοί και οι σιτοπαραγωγοί θα λάβουν 80 εκατ. ευρώ μέσω οικολογικών σχημάτων, για την πλήρη κάλυψη της σχετικής ζήτησης. Φυσικά εξετάζουμε και την περίπτωση των παραγωγών της μηδικής η εμπορία της οποίας επλήγη από τα μέτρα βιοασφάλειας για την ευλογιά.

Οι κτηνοτρόφοι θα λάβουν 80 εκατ. ευρώ:
• 40 εκατ. ευρώ επιπρόσθετης βασικής ενίσχυσης
• 40 εκατ. ευρώ μέσω οικολογικών σχημάτων, για την πλήρη κάλυψη της σχετικής ζήτησης

Η πληρωμή των οικολογικών σχημάτων πραγματοποιείται εντός του β΄ τριμήνου, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων.

2. Στα 8,5 λεπτά/kWh το ρεύμα των αγροτών

• Στο τιμολόγιο ΓΑΙΑ, η ΔΕΗ επεκτείνει από 1ης Απριλίου 2026 την κάλυψη σταθερής τιμής για 2 έτη.
• Για όσους δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές η τιμή μειώνεται σε 8,5 λεπτά/κιλοβατώρα.
• Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που εφαρμόζει σύστημα εγγυημένων τιμών – αυτή είναι η χαμηλότερη δυνατή τιμή, ώστε να μην εγερθούν θέματα ανταγωνισμού.
• Όλοι οι νέοι αγρότες θα έχουν το δικαίωµα συµµετοχής στο ΓΑΙΑ – σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι έχουν ήδη ενταχθεί

3. Τροποποίηση Κανονισμού ΕΛΓΑ

1. Θεσπίζεται αποζημίωση στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας (από 80% σήμερα), χωρίς αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς.
2. Για το σύνολο γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων θα ισχύει πλέον από την καταβολή στα τέλη του 2026 η παρακράτηση από τη βασική ενίσχυση σε δύο στάδια, έτσι ώστε όλοι να είναι ασφαλισμένοι.
3. Αυξάνεται το όριο αποζημίωσης στα 200.000 ευρώ (από 70.000 ευρώ σήμερα).

Ανοίγει διάλογος για επόμενες τροποποιήσεις σε δεύτερο στάδιο σε συνεργασία με τους φορείς των αγροτών

4. Ενίσχυση 3 δισ. € των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα

H συνολική επενδυτική κινητοποίηση εκτιµάται ότι θα ξεπεράσει τα 3 δισ. €, µε την ιδιωτική συµµετοχή και τη µόχλευση των κεφαλαίων

1. Πρόσκληση για την Κατασκευή και Εκσυγχρονισμό των Θερμοκηπίων – Ολοκλήρωση αξιολόγησης και ένταξη
2. Νέα Πρόσκληση για Επενδύσεις Εκσυγχρονισμού των Γεωργικών και Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων (Σχέδια Βελτίωσης)
3. Πρόγραμμα Νέων Γεωργών – Ολοκλήρωση αξιολόγησης και καταβολή 1ης δόσης (ΣΣ ΚΑΠ) και 2ης δόσης στους ενταγμένους
4. Νέα Πρόσκληση δράσης για τη Μείωση αποτυπώματος άνθρακα σε αρόσιμες καλλιέργειες
5. Πρόσκληση για τη Στήριξη επενδύσεων για τη Μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – Ολοκλήρωση αξιολόγησης και ένταξη
6. Πρόσκληση της δράσης ενθάρρυνσης σύστασης Συλλογικών Σχημάτων – Ολοκλήρωση αξιολόγησης και ένταξη
7. Πρόσκληση της Συνεργασίας μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων για την προώθηση της καινοτομίας στη γεωργία – Ολοκλήρωση αξιολόγησης και ένταξη
8. Νέες προσκλήσεις για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στο σύνολο των Τοπικών Προγραμμάτων LEADER
9. Νέα Πρόσκληση για δράσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης γεωργών

Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας με δανειοδοτήσεις και ενισχύσεις

1. Υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για την ενεργοποίηση των τριών νέων Χρηματοδοτικών Εργαλείων του ΣΣ ΚΑΠ.

2. Αρχική δημόσια δαπάνη: 160 εκατ. ευρώ – υπερδιπλάσια του αρχικά προγραμματισμένου προϋπολογισμού. Με τη μόχλευση, η συνολική χρηματοδοτική δυνατότητα θα ξεπεράσει τα 350 εκατ. ευρώ για τις ελληνικές αγροδιατροφικές επιχειρήσεις.

3. Τα Χρηματοδοτικά Εργαλεία του ΣΣ ΚΑΠ αφορούν:

• Εγγυήσεις για επενδυτικά δάνεια με ευνοϊκούς όρους
• Μικρά δάνεια με άτοκη συμμετοχή και επιδότηση επιτοκίου
• Καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο αποκλειστικά για γεωργούς νεαρής ηλικίας, που συνδυάζει δάνειο με μη επιστρεπτέα ενίσχυση και τεχνική στήριξη

4. Τα τρία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία διαμορφώνουν ένα σύγχρονο και ευέλικτο πλαίσιο χρηματοδότησης, με χαμηλότερο κόστος δανεισμού, μειωμένες εξασφαλίσεις και στοχευμένες ενισχύσεις.

Επιστροφή του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου «στην αντλία»

1. Κάθε αγρότης θα κατεβάσει στο κινητό του τη νέα εφαρμογή που θα δημιουργηθεί μέσω του myDATA app – η εφαρμογή θα παράγει ένα κωδικό QR που ο αγρότης θα δίνει στο πρατήριο.

2. Μέσω διαλειτουργικότητας με την ΑΑΔΕ ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο ότι:
ο πελάτης είναι αγρότης,
δικαιούχος έκπτωσης,
ότι το προϊόν είναι diesel κίνησης
και ότι υπάρχει επαρκές υπόλοιπο έκπτωσης.

3. Έκπτωση δίνεται «στην αντλία», με την έκδοση του τιμολογίου (στο οποίο θα περιλαμβάνεται ο κωδικός QR).

4. Για τους πρατηριούχους, θα αναπτυχθεί ειδική διαδικασία συμψηφισμού/επιστροφής του ΕΦΚ σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα.

5. Χρονοδιάγραμμα: Από την 1η Νοεμβρίου του 2026, μετά την υποβολή του νέου ΟΣΔΕ 2026 (μέχρι τότε το υπάρχον σύστημα). + Σύσταση επιτροπής που θα επανεξετάσει τα όρια της επιδότησης του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου ανά καλλιέργεια.

Παπαστεργίου: Barcode σε όλα τα ελληνικά προϊόντα

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου εξηγεί ότι με το καινοτόμο σύστημα Εθνικής Ιχνηλάτησης καταγράφεται τι συμβαίνει με τα ελληνικά προϊόντα, καθώς σήμερα δεν αναγράφεται με σαφήνεια η προέλευση, και γι’ αυτό εισάγεται κωδικοποίηση ώστε κάθε ελληνικό προϊόν να διαθέτει μοναδικό barcode που το ακολουθεί από το χωράφι στο ράφι, επιτρέποντας να γνωρίζουμε πόσα προϊόντα στα ράφια είναι ελληνικά και πόσα φέρουν εισαγόμενο barcode.

Tags
Back to top button