Σε μια πολύ άσχημη εξέλιξη και για την Ελλάδα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα πως θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική ασυλία αναφορικά με τις τρεις κατηγορίες διαφθοράς με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος, μία εξέλιξη που θα καθυστερήσει μεν για αρκετούς μήνες ακόμη τις διαδικασίες για ποινική του δίωξη, αλλά θα επιτείνει την πολιτική ρευστότητα στο Τελ Αβίβ και
Ο Νετανιάχου κρίθηκε υπόλογος τον περασμένο Νοέμβριο για τις κατηγορίες της δωροδοκίας, της απάτης και της κατάχρησης εμπιστοσύνης, στο πλαίσιο του κατηγορητηρίου εναντίον του για ευνοιοκρατική αντιμετώπιση βαρώνων των μέσων ενημέρωσης, χάρις στην οποία αυτοί επωφελήθηκαν με πολλά εκατ. δολάρια, με αντάλλαγμα δώρα και την ευνοϊκή μεταχείριση του δεξιού ηγέτη από τους επικοινωνιακούς ομίλους τους.
Η δίκη του Νετανιάχου δεν μπορεί να διεξαχθεί άμα τη αιτήσει της κοινοβουλευτικής ασυλίας εκ μέρους του. Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε την πρόθεσή του αυτή σε ζωντανή τηλεοπτική παρέμβασή του, λίγες ώρες προτού εκπνεύσει η σχετική διορία για την αίτηση.
Στην διάρκεια της ομιλίας του, ο Νετανιάχου υποστήριξε πως οι κατηγορίες εναντίον του έχουν πολιτικά κίνητρα και για τούτο δικαιούται την προστασία της κοινοβουλευτικής ασυλίας.
Oλα αυτά λίγες ώρες πριν την συνάντησή του με την ελληνική πολιτική ηγεσία και την υπογραφή της πολιτικής πρόθεσης κατασκευής του EastMed.
Εν μέσω του πολιτικού αδιεξόδου, στο οποίο έχει εγκλωβισθεί η πολιτική ζωή της χώρας, το Κοινοβούλιο είναι φύσει αδύνατον να συζητήσει και να αποφασίσει για το αίτημα του Νετανιάχου πριν τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών της 2ας Μαρτίου.
Προκειμένου να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική ασυλία, ο Νετανιάχου χρειάζεται τη στήριξη των 61 από τους 120 βουλευτές της Κνεσέτ, την ίδια πλειοψηφία που χρειαζόταν εξάλλου να έχει εξασφαλίσει (χωρίς πάντως να γίνει κατορθωτό ως τώρα) ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση, τόσο μετά τις εκλογές του Απριλίου, όσο και στις επαναληπτικές του Σεπτεμβρίου, κατά το περασμένο έτος.