Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Λαρυγγίτιδα: Από τι προκαλείται – Πώς να την αντιμετωπίσετε

Στο εσωτερικό του λάρυγγα βρίσκονται οι φωνητικές σας χορδές, δύο ιστοί βλεννογόνου μεμβράνης που καλύπτουν μυς και χόνδρους. Κανονικά, οι φωνητικές χορδές ανοίγουν και να κλείνουν ομαλά, σχηματίζοντας ήχους μέσα από την κίνηση και τους κραδασμούς.


Αλλά στην λαρυγγίτιδα, οι φωνητικές χορδές έχουν φλεγμονή ή είναι ερεθισμένες. Η διόγκωση αυτή προκαλεί στρέβλωση των ήχων που παράγονται από τον αέρα που τις διαπερνά. Ως αποτέλεσμα, η φωνή σας ακούγεται βραχνή. Σε ορισμένες περιπτώσεις λαρυγγίτιδας, η φωνή σας μπορεί να “κλείσει” εντελώς.

Η λαρυγγίτιδα μπορεί να είναι βραχύβια (οξεία) ή μακράς διάρκειας (χρόνια).

Αίτια

Οι περισσότερες περιπτώσεις λαρυγγίτιδας είναι προσωρινές και τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από λίγες ημέρες. Οι αιτίες της οξείας λαρυγγίτιδας περιλαμβάνουν:


Ιογενείς λοιμώξεις παρόμοιες με εκείνες που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα
Καταπόνηση των φωνητικών χορδών
Βακτηριακές λοιμώξεις, όπως η διφθερίτιδα

Χρόνια λαρυγγίτιδα

Η λαρυγγίτιδα που διαρκεί περισσότερο από τρεις εβδομάδες είναι γνωστή ως χρόνια λαρυγγίτιδα. Αυτό το είδος της λαρυγγίτιδας γενικά προκαλείται από την παρατεταμένη έκθεση σε ερεθιστικές ουσίες. Η χρόνια λαρυγγίτιδα μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση και εκδορές ή οίδημα στις φωνητικές χορδές (πολύποδες ή οζίδια). Αυτές οι βλάβες μπορούν να προκληθούν από:

  • Εισπνεόμενα ερεθιστικά, όπως χημικές αναθυμιάσεις, αλλεργιογόνα ή καπνό
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (καούρα)
  • Χρόνια ιγμορίτιδα
  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Καταπόνηση των φωνητικών χορδών (συμβαίνει συχνά σε τραγουδιστές και τραγουδίστριες)
  • Κάπνισμα

Λιγότερο συχνές αιτίες της χρόνιας λαρυγγίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Βακτηριακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις
  • Λοιμώξεις από ορισμένα παράσιτα

Άλλες αιτίες χρόνιας βραχνάδα περιλαμβάνουν:

  • Καρκίνο
  • Παράλυση των φωνητικών χορδών, η οποία μπορεί να προκύψει από τραυματισμό, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνωμα του πνεύμονα ή άλλα προβλήματα υγείας
  • Αλλοίωση των φωνητικών χορδών σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας

Τι μπορείτε να κάνετε

Υπάρχουν ορισμένα απλές θεραπείες που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας και να μειώσετε την καταπόνηση στη φωνή σας:

  • Φροντίστε ο αέρας στο σπίτι να έχει αρκετή υγρασία: Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα για να κρατήσει τον αέρα σε όλο το σπίτι ή το γραφείο σας υγρό. Κάντε και εισπνοές με ατμό από ένα μπολ με ζεστό νερό ή κάντε συχνά ζεστά ντους.
  • Ξεκουράστε τη φωνή σας όσο το δυνατόν περισσότερο: Αποφύγετε να μιλάτε ή να τραγουδάτε όσο περισσότερο μπορείτε.
  • Πίνετε άφθονα υγρά για να αποφευχθεί η αφυδάτωση (επίσης αποφύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη).
  • Διατηρήστε τον λαιμό σας ενυδατωμένο: Δοκιμάστε παστίλιες για τον λαιμό, ή κάντε συχνά γαργάρες με αλατόνερο.
  • Αποφύγετε τα αποσυμφορητικά για την μύτη: Αυτά τα φάρμακα μπορεί να αποξηράνουν τον λαιμό σας.

Tags
Back to top button