Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κύπρος: Με νόμο θα τιμάται στα σχολεία από το 2018 η επέτειος του δημοψηφίσματος για την ένωση με την Ελλάδα

Άνω – κάτω έχει γίνει η πολιτική σκηνή τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, μετά από έγκριση τροπολογίας στη κυπριακή Βουλή για ενδοσχολικές εκδηλώσεις για την επέτειο του δημοψηφίσματος του 1950 με το οποίο οι Κύπριοι ζητούσαν ένωση με την Ελλάδα. Η τροπολογία είχε υποβληθεί από το ΕΛΑΜ (παράρτημα Χρυσής Αυγής στη Κύπρο) και υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα του Κέντρου (ΔΗΚΟ- ΕΔΕΚ- Συμμαχία Πολιτών – Αλληλεγγύη – Οικολόγοι) ενώ ο κυβερνών ΔΗΣΥ τήρησε αποχή και το ΑΚΕΛ την καταψήφισε.

Στις ελεύθερες περιοχές οι αντιδράσεις οφείλονται κυρίως στην υιοθέτηση θέσεων του ΕΛΑΜ από τα κόμματα του λεγόμενου συνταγματικού τόξου, αλλά και στο γεγονός ότι μία τέτοια τροπολογία είναι δυνατόν να δημιουργήσει πρόβλημα στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ενωτικό δημοψήφισμα του 1950 διδάσκεται στα σχολεία στο μάθημα της ιστορίας, ούτως ή άλλως.

Θύελλα στα κατεχόμενα
Στη λεγόμενη «βουλή» του ψευδοκράτους αναμένεται να υιοθετηθεί και σχετικό «ψήφισμα», καταδίκης της τροπολογίας που ενέκρινε η Κυπριακή Βουλή, ενώ πληροφορίες που δεν είναι απόλυτα επιβεβαιωμένες αναφέρουν ότι μια από τις προτάσεις του λεγόμενου «πρωθυπουργού» Χουσεϊν Όζγκιουργκιουν, είναι και η καθιέρωση εορτασμού για την έναρξη της δράσης της τουρκικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ, προφανώς ως αντίποινο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα κατεχόμενα, στη συνεδρίαση της λεγόμενης «βουλής» που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει τεθεί θέμα «ψηφίσματος» για την απόφαση της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων για εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος και αναζητείται κοινά αποδεκτή ορολογία από τα κόμματα.

Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, ο οποίος στις γραπτές του δηλώσεις, χαρακτήρισε την έγκριση της τροπολογίας του ΕΛΑΜ ένδειξη πως όραμα των Ελληνοκυπρίων παραμένει η ένωση και εξέλιξη που υποσκάπτει τη διαδικασία.

Με γραπτή του δήλωση, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, τόνισε πως η απόφαση είναι απαράδεκτη και το μόνο που θα πετύχει θα είναι την ενίσχυση της δυσπιστίας με την οποία οι Τουρκοκύπριοι βλέπουν τους Ελληνοκύπριους. «Είναι απαράδεκτο πως σε μια περίοδο κατά την οποία προσπαθούμε να ορίσουμε την ημερομηνία μιας δεύτερης διάσκεψης, η ένωση παραμένει στην ατζέντα», σημείωσε, καλώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να διαφωνήσει δημόσια με την απόφαση και τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ να εργαστούν για την αλλαγή της.

Στην ίδια γραμμή και οι υπόλοιποι
Στην ίδια γραμμή με τον Μουσταφά Ακιντζί κινούνται τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα στα κατεχόμενα. Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης εκφράζουν ανησυχία και προβληματισμό, τονίζοντας την χρονική συγκυρία κατά την οποία έχει ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μονοπωλεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Από την Παρασκευή, και πριν καν γραφτεί στις εφημερίδες, το θέμα μονοπωλεί τις αναρτήσεις και συζητήσεις Τουρκοκυπρίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τη λέξη «ένωσις» να αναγράφεται στα ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες (enosis).

Tags
Back to top button