Mε ισόβια θα τιμωρείται πλέον η σεξουαλική κακοποίηση στην Κύπρο, αφού η πρόταση νόμου που εκσυγχρονίζει τον ορισμό του κακουργήματος, οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 9 Οκτωβρίου.
Όπως λέχθηκε σήμερα κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών η πρόταση νόμου αναμένεται να τεθεί σε άμεση ισχύ από τον επόμενο μήνα, αφού εκφράζεται η αισιοδοξία πως το τελικό κείμενο της πρότασης νόμου θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία του Σώματος.
Σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθεί η Βουλή, οι ποινές για τα αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης προνοούν τη δια βίου φυλάκιση, ενώ αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης θεωρούνται μεταξύ άλλων, η απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης διά διείσδυσης, ο εξαναγκασμός σε διάπραξη και ο εξαναγκασμός σε σεξουαλική κακοποίηση διά διείσδυσης.
Εξάλλου, για αδικήματα χαμηλότερης σημασίας σε σύγκριση με την σεξουαλική κακοποίηση, όπως ο εξαναγκασμός σε διάπραξη συνουσίας ή άλλων πράξεων σεξουαλικού χαρακτήρα, η ποινή δεν υπερβαίνει τα δέκα χρόνια. Ο νέος νόμος δεν θα διαχωρίζει άντρες και γυναίκες.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί όπως σημείωσε, «η πρόταση νόμου αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό του ορισμού του κακουργήματος της σεξουαλικής κακοποίησης έχει γίνει ενδεχομένως καθολικά αποδεκτή».
Ανέφερε ότι έχει γίνει ένας γόνιμος διάλογος με τις αρμόδιες αρχές, καθώς και τη Νομική Υπηρεσία, η οποία όπως είπε, «συνέδραμε στην προσπάθεια εμπλουτίζοντας την, με στόχο να καλυφθούν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, τα οποία σήμερα δυστυχώς δεν καλύπτονται από τον υφιστάμενο ορισμό του κακουργήματος της σεξουαλικής κακοποίησης».
Αναφερόμενος στη διατυπωμένη νέα πρόταση, ο κ. Δαμιανού είπε πως αυτή αναφέρει επί λέξη ότι «όποιος έρχεται σε παράνομη συνουσία διά κολπικής, πρωκτικής ή εκ του στόματος διείσδυσης του πέους, στο σώμα άλλου προσώπου, χωρίς τη συναίνεσή του ή με συναίνεση η οποία δόθηκε υπό το κράτος βίας, απειλής, φόβου, είναι ένοχος κακουργήματος, το οποίο καλείται βιασμός».
«Σε μια εποχή που αυτό το ειδεχθές έγκλημα ανά το παγκόσμιο αποκτά πολύ ανησυχητικές διαστάσεις, σε μια εποχή που τα θύματα βιασμού ή άλλων ανάλογων πράξεων πληγώνονται ανεξίτηλα ψυχοσωματικά θεωρούμε καθήκον μας και να επικαιροποίησουμε τον ορισμό και να διευκολύνουμε τις ποινικές διώξεις, πάντα με σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας, ακριβώς σε μια προσπάθεια αυτό το ειδεχθές έγκλημα να βρει την αναγκαία νομοθετική ρύθμιση», είπε ο κ. Δαμιανού.
Εξάλλου, στην Επιτροπή Νομικών υιοθετήθηκε η αλλαγή του ορισμού της παιδικής πορνογραφίας, σε υλικό σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, σύμφωνα και με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς επίσης της Interpol.
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ξένια Κωνσταντίνου, δήλωσε ότι στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια υπάρχει έξαρση του ειδεχθούς εγκλήματος, ωστόσο, σημείωσε πως αυτό μπορεί να μην οφείλεται μόνο στους αυξημένους αριθμούς παραβατών, αλλά και στα εργαλεία εντοπισμού του εγκλήματος.
«Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο», είπε, «ότι αυτές οι υποθέσεις αφορούν τον πλέον ειδεχθές έγκλημα εναντίον παιδιών».