Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κύπρος: Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ αναστάτωσε την Μεγαλόνησο

Με τρόμο πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους οι κάτοικοι στην Κύπρο, καθώς μεγάλος σεισμός, πάνω από 6 Ρίχτερ, ταρακούνησε το νησί τα ξημερώματα της Τρίτης (11.01.2022).

Ο σεισμός που αναστάτωσε την Κύπρο ήταν μεγέθους 6,1 Ρίχτερ σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης. Νωρίτερα, το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS), είχε μέγεθος 6,6 Ρίχτερ, ενώ κατά το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) είχε υπολογίσει πως η ισχύς του ήταν 6,4 βαθμοί, αναθεωρώντας την αρχική του εκτίμηση (6,5).

Από τη δική του πλευρά, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών υπολόγισε ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,4 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός στην Κύπρο σημειώθηκε στις 03:08 τα ξημερώματα της Τρίτης, 50 χιλιόμετρα δυτικά -βορειοδυτικά  της Πόλης Χρυσοχούς και εστιακό βάθος 25 χιλιόμετρα.

«Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε ολόκληρη την Κύπρο, ιδιαίτερα στην επαρχία Πάφου. Έγινε επίσης αισθητός/αντιληπτός σε όλη την ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι τις 05:30 έχει σημειωθεί σειρά μη-αισθητών μετασεισμών, με μέγιστο μέγεθος 3.1 στην κλίμακα Ρίχτερ», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης της Κύπρου.

Κατά την προκαταρκτική εκτίμηση του USGS, η πιθανότητα ο σεισμός να προκαλέσει θύματα ή ζημιές θεωρείται μικρή.

Η Κύπρος βρίσκεται σε περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα, όπου συναντιέται η ευρασιατική τεκτονική πλάκα με την αφρικανική.

Στις 9 Οκτωβρίου 1996, σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών είχε στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους και είχε προκαλέσει ζημιές σε σπίτια στην Πάφο και στη Λεμεσό.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 1953, σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών είχε στοιχίσει τη ζωή σε 40 ανθρώπους και είχε καταστρέψει εκατοντάδες σπίτια, κυρίως στην περιοχή της πόλης της Πάφου.

Tags
Back to top button