Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Γυναίκα

Ξέρετε πώς νιώθει το παιδί όταν το βάζετε τιμωρία;

Έχουμε τονίσει κατ'επανάληψη το αντιπαιδαγωγικό του πράγματος αναφορικά με τις φωνές και τις τιμωρίες ως μεθόδους πειθαρχίας. Από εκεί και πέρα, καλό είναι να προσπαθήσετε να μπείτε και στη θέση του για να καταλάβετε πώς νιώθει κάτι τέτοιες στιγμές:

Πρωτίστως το παιδί αισθάνεται άσχημα επειδή ακριβώς η συμπεριφορά σας δεν είναι η ενδεδειγμένη. Η δε μη ψύχραιμη ανάλυση των λόγων που του φωνάζετε ή, ακόμα χειρότερα, το βάζετε τιμωρία του δημιουργούν απορία και αίσθημα αδικίας.

Με αυτές τις μεθόδους το παιδί δεν παίρνει κάποιο ηθικό δίδαγμα-μάθημα για το τι δεν πρέπει να ξανακάνει στο μέλλον και αντίθετα ενδέχεται να λειτουργήσει αντιδραστικά, επαναλαμβάνοντας ξανά και ξανά ανάλογες συμπεριφορές.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα προσπαθήσει να επαναστατήσει για να δοκιμάσει τα όριά σας. Τι μεγαλύτερη απόδειξη χρειάζεστε για να καταλάβετε ότι πρόκειται για φαύλο κύκλο.

Αν οι φωνές και οι τιμωρίες είναι συχνά φαινόμενα και συνδυάζονται από απουσία επιβράβευσης όταν το παιδί καταφέρνει κάτι, θα θεωρήσει ότι δεν το αγαπάτε και τόσο και γι'αυτό στέκεστε μόνο στα αρνητικά. Παίρνει δηλαδή λάθος μήνυμα.

Επειδή, όπως λένε, η δράση φέρνει αντίδραση, υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστεί τόσο αρνητικά η ψυχοσύνθεσή του από τις συνεχείς εντάσεις, που να είναι άκρως επιθετικό με τρίτους και γενικά να παρουσιαστούν προβλήματα στις διαπροσωπικές του σχέσεις.

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, το παιδί δεν αντιλαμβάνεται-όπως ενδεχομένως θεωρείτε-ότι του φωνάζετε ή το βάζετε τιμωρία για το καλό του, άρα όσα προσπαθείτε να διορθώσετε στο τέλος δε θα καταφέρετε το παραμικρό. Συνεπώς, καταφύγετε στην αλάνθαστη μέθοδο του διαλόγου και όλα θα γίνουν πολύ πιο εύκολα, αποτελεσματικά και ορθολογικά.

Πηγή: mother.gr

Tags
Back to top button