Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ξανά στη Βουλή η ρύθμιση για την είσοδο ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ από το Υπουργείο Υγείας

Ανυπομονησία δείχνουν κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας για την επίμαχη ρύθμιση που αναγκάστηκε να αποσύρει ο Άδωνις Γεωργιάδης από το δικό του νομοσχέδιο για την Υγεία, η οποία αφορά την είσοδο ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ.

Και παρά το γεγονός ότι ο κ. Γεωργιάδης, όταν την απέσυρε, στις 12 Απριλίου, είπε ότι θα την επαναφέρει – ως τροπολογία πια – σε μελλοντικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, ουδείς ανέμενε ότι εννοούσε μια τέτοια επιστροφή… «αστραπή» και, μάλιστα, μέσω ενός άσχετου νομοσχεδίου, που αφορά στους αστέγους και ανήκει σε άλλο υπουργείο, αν και υπήρχαν πληροφορίες ότι δεν θα καθυστερούσε και πολύ.

Κι όμως, η επίμαχη τροπολογία κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή και παρέχει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να διενεργούν χειρουργικές πράξεις σε δημόσια νοσοκομεία.

Σε νομοσχέδιο για τους… αστέγους η τροπολογία

 

Η αρχική ρύθμιση είχε αποσυρθεί από τον υπουργό Υγείας, μετά από μαζικές αντιδράσεις γιατρών του ΕΣΥ και σύσσωμης της αντιπολίτευσης, καθώς αλλάζει ριζικά τον χαρακτήρα των νοσοκομείων, αφού το δημόσιο σύστημα υγείας «ανοίγει» και για τους ιδιώτες γιατρούς.

«Δέχομαι τη Βουλή ως πεδίο διαλόγου και όχι αντιπαράθεσης. Δεν θέλω μια σημαντική μεταρρύθμιση να κρυφτεί πίσω από ένα διαδικαστικό ζήτημα», δήλωνε στις 12 Απριλίου ο Άδωνις Γεωργιάδης στη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, ενώ υποστήριξε, μάλιστα, ότι η ρύθμιση ήταν αίτημα και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και άλλων φορέων του ιατρικού κόσμου…

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την αναμόρφωση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους», το οποίο εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την Μεγάλη Δευτέρα.

Τι προβλέπει η τροπολογία;

 

Με τις επίμαχες διατάξεις, παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να ασκούν έργο στο ΕΣΥ, καταργώντας τις δικλείδες που υπήρχαν μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με την τροπολογία, παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς όλων των ειδικοτήτων να ασκούν έργο στο ΕΣΥ, συμμετέχοντας στη λειτουργία εξωτερικών ιατρείων, στη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων, πέραν του τακτικού ωραρίου, καθώς και να διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο, πέραν της ημερήσιας νοσηλείας, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Οι ιδιώτες γιατροί, κατά τη συνεργασία τους με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, υποχρεούνται να καλύπτουν τις κάθε είδους δαπάνες του νοσοκομείου, που προκύπτουν από τη συνεργασία τους με αυτό, ιδίως λειτουργικές και δαπάνες αποδοχών, όπως και κάθε είδους αποζημιώσεις του πάσης φύσεως προσωπικού.

Τα ομαδικά «πυρά» των κομμάτων είχαν οδηγήσει στην απόσυρση της ρύθμισης

 

Υπενθυμίζεται ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν αντιδράσει έντονα, ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει τη ρύθμιση για την είσοδο των ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.

Παράλληλα, και ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλούσε για «αίτημα» του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και άλλων φορέων του ιατρικού κόσμου, σφοδρή ήταν η κριτική στην κυβέρνηση και από τους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι, εξάλλου, είχαν κινητοποιηθεί μαζικά και για τα επί πληρωμή απογευματινά ιατρεία.

ΣΥΡΙΖΑ: Μετατρέπετε το ΕΣΥ σε ιδιωτικό σύστημα υγείας

 

Μία ημέρα πριν αποφασίσει ο Άδωνις Γεωργιάδης να αποσύρει την επίμαχη ρύθμιση από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, είχε εξελιχθεί μια έντονη πολιτική σύγκρυση στη Βουλή.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι οι εισαγόμενες ρυθμίσεις αποδυναμώνουν το δημόσιο σύστημα υγείας, είναι μέτρα που θα πλήξουν το ΕΣΥ έτι περαιτέρω και θα το μετατρέψουν από δημόσιο σύστημα σε ιδιωτικό που, από τη φύση του, προτεραιοποιεί το κέρδος.

«Εμείς θέλουμε δημόσιο σύστημα ανθρωποκεντρικό. Εσείς δεν πιστεύετε στη δημόσια υγεία. Θέλετε να μας επιστρέψετε διακαώς στις προ ΕΣΥ εποχές», σημείωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, και προειδοποίησε ότι οι ρυθμίσεις θα ευνοήσουν τους ιδιώτες της υγείας και όχι τους πολίτες.

«Εσείς τάσσεστε αναφανδόν με το φιλελεύθερο πρόσημο της ατομικής ευθύνης και τον Θατσερισμό. Εμείς είμαστε με το σοσιαλιστικό πρόσημο της κοινωνικής αλληλεγγύης», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

ΠΑΣΟΚ: Οδηγείτε το ΕΣΥ σε πλήρη αποσάθρωση

 

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Τσίμαρης, υπογράμμισε ότι το κόμμα του, που έφτιαξε το ΕΣΥ, είναι αυτό που θέλει περισσότερο από τον καθένα να ανασυγκροτηθεί το εθνικό σύστημα υγείας για να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών.

Για μια ακόμα φορά, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει με βάση ποια μελέτη για το μέλλον, τη βιωσιμότητα και τον χαρακτήρα του δημόσιου συστήματος υγείας νομοθετεί. «Η υφιστάμενη κατάσταση, αν δεν ανατραπεί, οδηγεί το ΕΣΥ σε πλήρη αποσάθρωση. Λύση δεν είναι η αύξηση του ιδιωτικού έργου και η αύξηση των ιδιωτικών δαπανών. Εισηγείστε την κατάλυση, επί της ουσίας, της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, που αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή του», επισήμανε.

«Η έξοδος των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, είτε με την παροχή υπηρεσιών σε εταιρείες ως σύμβουλοι που σχετίζονται με τον τομέα υγείας, είτε διατηρώντας ιδιωτικό ιατρείο αλλά και με το να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές, καταργεί πλέον την πλήρη και αποκλειστική τους ιδιότητα. Πέραν αυτών, η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα και τους γιατρούς του ΕΣΥ», επισήμανε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ και προειδοποίησε ότι δημιουργείται προσωπικό δύο ταχυτήτων, με τους γιατρούς διευθυντές – συντονιστές, που θα έχουν το χρόνο και θα μπορούν να παρέχουν ιδιωτικό έργο, και τους άλλους – που είναι και η συντριπτική πλειονότητα – οι οποίοι δεν θα μπορούν να παρέχουν ιδιωτικό έργο λόγω υπερεφημέρευσης.

ΚΚΕ: Ενισχύεται η εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας

 

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, κατήγγειλε ότι ενισχύεται η εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας και η ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, σε εφαρμογή της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Κρίκο αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής αποτελεί αυτό το νομοσχέδιο, που έχει κατεύθυνση την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης των δημόσιων δομών υγείας, με καθοριστικό μέτρο την παντός είδους άσκηση του ιδιωτικού έργου και της ένταξης κλινικών γιατρών στο σύστημα των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και υπογράμμισε ότι «τα μέτρα αυτά δεν είναι καθόλου νέα».

Όπως σημείωσε, «είχαν ήδη θεσμοθετηθεί επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, παρέμειναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ξέχασε να τα καταργήσει, ενώ η ΝΔ το 2019 το είχε εξαγγείλει αλλά λόγω κορονοϊού το ανέβαλε».

«Αυτή τη διαχρονικά εγκληματική πολιτική», παρατήρησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, «δεν έχει πρόβλημα και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας να την αναγνωρίσει, αφού δηλώνει ότι η πατρότητα αυτού του νομοθετήματος ανήκει σε προηγούμενες κυβερνήσεις, προκειμένου να παρουσιάσει αυτά τα μέτρα ως μονόδρομο».

Νέα Αριστερά: Ταφόπλακα στο δημόσιο σύστημα υγείας

 

«Ταφόπλακα» στο δημόσιο σύστημα υγείας, που μας γυρίζει στις προ ΕΣΥ εποχές, όταν είχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μόνο όσοι είχαν χρήματα, χαρακτήρισε το νομσοχέδιο ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς, Οζγκιούρ Φερχάτ.

«Ουσιαστικά, λέτε στους πολίτες ‘αν είσαι φτωχός δεν θα έχεις πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας’, ‘αν είσαι ογκολογικός ασθενής δεν θα έχεις πρόσβαση σε ακριβά ογκολογικά φάρμακα, απαραίτητα για τη ζωή σου’», όπως τόνισε και προειδοποίησε ότι «πάμε σε γιατρούς και σε ασθενείς δύο ταχυτήτων».

Παράλληλα, κάλεσε τον υπουργό Υγείας να εξηγήσει τι θα κάνουν όσοι γιατροί του πρώην ΙΚΑ απολύθηκαν, γιατί αρνήθηκαν να κλείσουν το ιατρείο τους, και να αναλογιστεί ότι δημόσιο σύστημα υγείας σημαίνει καθολική πρόσβαση των πολιτών σε αυτό.

Tags
Back to top button