Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Κρίση πανικού ή καρδιακό επεισόδιο; Πως θα καταλάβετε τι είναι και τι πρέπει να κάνετε (βίντεο)

Οι κρίσεις πανικού και οι καρδιακές προσβολές έχουν παρόμοια συμπτώματα: δύσπνοια, ταχυπαλμία, πόνος στο στήθος, ζάλη, ίλιγγος, μούδιασμα των χεριών και των ποδιών, εφίδρωση, λιποθυμία και τρέμουλο. Μερικοί άνθρωποι περιγράφουν την εμπειρία αυτή σαν “να χάνουν τον έλεγχο” ή σαν “να πρόκειται να πεθάνουν”.


Μια κρίση πανικού συμβαίνει αυθόρμητα ή μπορεί να την πυροδοτήσει ένα αγχωτικό γεγονός, αλλά δεν δημιουργεί άμεσο κίνδυνο. Μια καρδιακή προσβολή είναι επικίνδυνη και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Στις γυναίκες, όμως, με συμπτώματα καρδιακής νόσου, γίνεται μερικές φορές λάθος διάγνωση για κρίση πανικού.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για το Άγχος και την Κατάθλιψη (Anxiety and Depression Association of America – ADAA), αν κάποιος που έχει υποστεί στο παρελθόν καρδιακή προσβολή και έχει, επίσης, κρίσεις πανικού, δεν παίρνουμε ρίσκο και τον μεταφέρουμε άμεσα στο νοσοκομείο. Είτε προκύψει ότι πρόκειται για μια ακόμα κρίση πανικού ή όχι, το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζει αυτά τα συμπτώματα πάντα ως πιθανή καρδιακή προσβολή.

Εκείνοι που δεν έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, αλλά έχουν διαγνωστεί με διαταραχή πανικού και φοβούνται μια πιθανή καρδιακή προσβολή, θα πρέπει να κάνουν τακτικά λεπτομερή φυσική αξιολόγηση για να καθορίσουν την υγεία της καρδιάς τους. Αν δεν διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής προσβολής, τότε θα πρέπει να εστιάσουν στην ψυχολογική θεραπεία: Θα πρέπει να μην αγχώνονται υπερβολικά τη στιγμή μιας κρίσης πανικού και να βγάλουν από το μυαλό τους την σκέψη ότι παθαίνουν καρδιακή προσβολή.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με τακτικές κρίσεις πανικού ή διαταραχή πανικού και είναι κάτω των 50 ετών, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου ή εμφράγματος. Τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης δεν είναι οριστικά και δεν έχουν καθοριστεί οι λόγοι για την αύξηση των καρδιακών παθήσεων και εμφραγμάτων.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, περισσότερες έρευνες είναι απαραίτητες για να διαπιστωθεί αν η διαταραχή πανικού είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιακής νόσου.


Πηγή: iatropedia

Tags
Back to top button