Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Κρεοπώλες: «Στο μισό οι παραγγελίες από πέρυσι»

Υποτονική παραμένει η κίνηση στην αγορά, μία εβδομάδα πριν στρωθεί το πασχαλινό τραπέζι. Οι επαγγελματίες περιμένουν με αγωνία πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση τις επόμενες ημέρες όσο θα μετράμε αντίστροφα για την Ανάσταση.

Κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες δηλώνουν πως θα προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τις τιμές, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να γεμίσει το πασχαλινό τραπέζι με τα καθιερωμένα αμνοερίφια που φέτος κοστίζουν 20% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι.

Και όλα αυτά τη στιγμή που η μεγάλη πλειονότητα αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα με την αύξηση είτε του ρεύματος είτε των τροφίμων.

Αυτή τη στιγμή, όπως λένε, κρεοπώλες της Βόρειας Ελλάδας, η κίνηση είναι άκρως υποτονική.

«Οι παραγγελίες μας είναι στο μισό σε σχέση με πέρυσι, οκτώ στους 10 ρωτάνε, δύο στους 10 παραγγέλνουν. Είμαστε φοβισμένοι, γιατί αν ο κόσμος δεν παραγγείλει, δεν θα παραγγείλουμε κι εμείς από τους εμπόρους. Κι αν μείνουν άσφαχτα αρνιά και κατσίκια, η αγορά θα επηρεαστεί άμεσα. Γιατί αν δεν σφαχτούν τώρα, μετά δεν θα έχουν καμία αγοραστική αξία» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Οι Αθηναίοι εγκαταλείπουν το κλεινόν άστυ για Πάσχα στο χωριό (βίντεο)

Ο φόβος των 15 ευρώ

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Παναγιώτης Πεβερέτος μιλώντας στα «ΝΕΑ» αναφέρει ότι προκειμένου να καλύψουν τη μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής (70%) θα πρέπει να πουλήσουν τα αρνιά και τα κατσίκια από 11 ευρώ και πάνω.

«Όχι για να κερδίσουμε, αλλά για να βγάλουμε τα έξοδα» σημειώνει χαρακτηριστικά και εξηγεί: «Αν εμείς πουλήσουμε 11 ευρώ, ο καταναλωτής θα το πάρει 15 ευρώ. Οι τιμές, λοιπόν, από εμάς θα είναι από 7,5-8,5 ευρώ το κιλό το αρνί, ενώ το κατσίκι θα πάει παραπάνω 8,50-9,50 ευρώ γιατί φέτος τα κατσίκια είναι λειψά, καθώς πολλά έφυγαν, έως την Τρίτη, στο εξωτερικό, σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, για το καθολικό Πάσχα.»

» Οπως και αρνιά έφυγαν, αλλά μικρού βάρους, μέχρι επτά κιλά σφαγμένα, επειδή εκεί τα βάζουν στο ταψί. Εάν εμείς πουλήσουμε 8-8,5 ευρώ, το κρεοπωλείο, εάν τα έχει πάρει από εμάς και όχι από ενδιάμεσους, μπορεί να το πουλήσει και να κερδίζει – λιγότερο βέβαια από ό,τι θα κέρδιζε άλλες φορές – στα 12-12,5 ευρώ το κιλό».

Βέβαια, σπεύδει να τονίσει ότι αν υπάρξουν δύο ή τρεις ενδιάμεσοι, η τιμή δεν αποκλείεται να ανέβει. «Επειδή η αγορά είναι ελεύθερη, αυτό δεν μπορούμε εμείς να το επιβάλουμε. Την τελευταία εβδομάδα, αν υπάρχει έλλειψη, μπορεί να δούμε κερδοσκοπία και να φτάσει η τιμή στα 15 ευρώ».

Tags
Back to top button