Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Κουνούπια: Είστε «γλυκοαίματος»; Αυτός είναι ο λόγος

Μερικοί άνθρωποι τείνουν να γίνονται στόχοι των κουνούπια περισσότερο από άλλους.


Μια μελέτη που επικεντρώθηκε στο κουνούπι Aedes aegypti από ερευνητές του QIMR Berghofer Medical Research Institute, διαπίστωσε ότι το DNA αυτών των ατόμων τους κάνει πιο ελκυστικούς για τα κουνούπια.

Η γιατρός Gordana«Ένα από τα βασικά πράγματα που θέλουμε να επιτύχουμε είναι να τροποποιήσουμε τα κουνούπια με τρόπο που θα βοηθήσει να τα ελέγξουμε».​ Rasic, από την ομάδα ερευνητών, δήλωσε ότι έχουν εντοπιστεί αρκετά γονίδια που θα μπορούσαν να προβλέψουν εάν ένα άτομο είναι πιο ελκυστικό για τσίμπημα.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα γονιδιώματα των κουνουπιών Aedes aegypti που μεταφέρουν ιούς όπως ο Ζίκα και ο ιός του δάγκειου πυρετού. Σημείωσαν ότι μερικά κουνούπια είχαν συγκεκριμένα γονίδια που θα μπορούσαν να τα καταστήσουν ανθεκτικά στα εντομοαπωθητικά. Η τροποποίηση αυτών των ανθεκτικών γονιδίων μπορεί να εμποδίσει τα κουνούπια από τη διάδοση ασθενειών, ελπίζουν οι ερευνητές.

Η Ράσιτς είπε: «Ένα από τα βασικά πράγματα που θέλουμε να επιτύχουμε είναι να τροποποιήσουμε αυτά τα κουνούπια με τρόπο που θα βοηθήσει να τα ελέγξουμε».


Φορείς ασθενειών

Τα τσιμπήματα των κουνουπιών είναι γνωστό ότι εξαπλώνουν αρκετές απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός, ο ζίκα κλπ.

Ο ζίκα επηρεάζει περίπου 86 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο και μπορεί να επηρεάσει τις έγκυες μητέρες και να βλάψει σοβαρά τα αγέννητα μωρά. Ο δάγκειος πυρετός είναι επίσης μια ιογενής λοίμωξη που μεταφέρεται από τα κουνούπια και προκαλεί θανατηφόρο αιμορραγικό πυρετό ή πυρετό μαζί με πολύ χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων που μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία. Η ελονοσία είναι μια παρασιτική λοίμωξη που καταφέρνει ακόμα να σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες σε όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές στοχεύουν στη γενετική τροποποίηση των πληθυσμών των κουνουπιών ώστε να μπορούν να ελεγχθούν. Ορισμένες προσεγγίσεις περιλαμβάνουν ειδικές βακτηριακές λοιμώξεις που μπορούν να κάνουν τα κουνούπια άγονα ώστε να σταματήσουν να πολλαπλασιάζονται.

Tags
Back to top button