Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

«Κούρεμα» ενοικίων Μαρτίου: Πρώτα οι αποζημιώσεις και μετά… οι δηλώσεις Covid

Δήλωση Covid για τα ενοίκια που εισέπραξαν τον περασμένο Μάρτιο θα πρέπει να υποβάλλουν τελικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων παρά το γεγονός πως αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η διαδικασία θα ήταν αυτοματοποιημένη (δηλαδή θα καταβάλλονταν οι αποζημιώσεις Μαρτίου βάσει των δηλώσεων COVID Φεβρουαρίου). Σε νεότερη υπουργική απόφαση (ΓΔΟΥ 400/2021) αναφέρονται τα εξής:

- Ο δικαιούχος είσπραξης αποζημίωσης για τον μήνα Μάρτιο εκμισθωτής ή υπεκμισθωτής, ανεξαρτήτως του εάν έλαβε την αποζημίωση, υποχρεούται να υποβάλλει «Δήλωση Covid» μέχρι τις 14 Μαΐου 2021.
- Σε περιπτώσεις που δεν υποβληθεί «Δήλωση Covid» εντός της προθεσμίας, το ποσό της αποζημίωσης που εισπράχθηκε καθίσταται απαιτητό και ξεκινά η διαδικασία αναζήτησής του ως αχρεωστήτως καταβληθέντος
- Η διαδικασία καταβολής του ποσού της αποζημίωσης σε νέους δικαιούχους για τον μήνα Μάρτιο που δεν είχαν υποβάλλει «Δήλωση Covid» θα καθοριστεί με νέα απόφαση.

Πότε θα ανοίξουν η εστίαση, τα σχολεία και ο τουρισμός

Ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να υποβληθούν τελικά οι δηλώσεις Covid Μαρτίου είναι για να ενημερωθεί η ΑΑΔΕ εάν ιδιοκτήτες εισέπραξαν τον Μάρτιο ακριβώς το ίδιο μειωμένο ενοίκιο με το Φεβρουάριο. Εάν π.χ. κάποιος ιδιοκτήτης εισέπραξε τον Μάρτιο ολόκληρο το ενοίκιο η μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με τον Φεβρουάριο θα πρέπει να επιστρέψει την αναλογική διαφορά της αποζημίωση του Μαρτίου που του προκαταβλήθηκε.

Η ΑΑΔΕ προχώρησε χθες στην καταβολή αποζημιώσεων συνολικού ύψους 182,5 εκατ. ευρώ για τα απωλεσθέντα ποσά ενοικίων των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου σε 269.461 ιδιοκτήτες ακινήτων εκμισθούμενων ακινήτων που υποχρεώθηκαν είτε να μην εισπράξουν καθόλου ενοίκια τους μήνες αυτούς από τους επιχειρηματίες μισθωτές τους είτε υποχρεώθηκαν να εισπράξουν τα ενοίκια των μηνών αυτών μειωμένα κατά 40%.

Δηλαδή, η αποζημίωση για τον μήνα Μάρτιο δόθηκε ταυτόχρονα με την αποζημίωση για τον μήνα Φεβρουάριο. Όμως οι δικαιούχοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν έως τις 14 Μαΐου τις δηλώσεις Covid για τον Μάρτιο.

Εντός των προσεχών ημερών θα εκδοθεί μια ακόμη απόφαση από τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο με την οποία θα ξεκαθαρίζεται τι ισχύει με τις μειώσεις ενοικίων στις περιπτώσεις υπεκμισθώσεων. Συγκεκριμένα, θα ξεκαθαρίζεται ποιος είναι ο δικαιούχος της ωφέλειας της μείωσης του μισθώματος ή της απαλλαγής από το μίσθωμα και ποιος είναι ο δικαιούχος είσπραξης της ισχύουσας κατά περίπτωση αποζημίωσης (είτε του 80% είτε του 20% του μισθώματος).
 

Tags
Back to top button