Το λογισμικό που βρίσκεται εντός της παιδικής κούκλας επιτρέπει σε ένα παιδί να συνομιλεί μαζί της.
Η Κέιλα, μια παιδική κούκλα που μιλά, απαγορεύτηκε από τις γερμανικές Αρχές, καθώς το λογισμικό της μπορεί να χακαριστεί, εγείροντας έτσι κινδύνους για την ασφάλεια και για την προστασία προσωπικών δεδομένων.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία ∆ικτύων συμβούλευσε τους γονείς που αγόρασαν την κούκλα για τα παιδιά τους να την καταστρέψουν. «Η κούκλα Κέιλα απαγορεύεται στην Γερμανία», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Γιόχεν Χόμαν. «Το μέτρο επιβάλλεται και για την προστασία των πιο αδύναμων μελών της κοινωνίας», πρόσθεσε.
Αλλά όπως ανέφερε ο Χόμαν, το λογισμικό της Κέιλα θέτει κινδύνους κατασκοπείας και προσβολής της ιδιωτικής ζωής. Ο ερευνητής Στεφάν Χέσελ, που εξέτασε το παιδικό παιχνίδι και ειδοποίησε την υπηρεσία, τόνισε πως μέσα από μια μη ασφαλή συσκευή τεχνολογίας Bluetooth, δίνεται η δυνατότητα σε τρίτους να ακούν και ακόμα και να μιλούν στο παιδί.
«Σε μια δοκιμή, κατόρθωσα να αποκτήσω πρόσβαση στο λογισμικό του παιχνιδιού ακόμη και από απόσταση αρκετών τοίχων. Το παιχνίδι δεν καλύπτει τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά ασφαλείας», τόνισε ο Χέσελ στον γερμανικό ιστότοπο Netzpolitik.
Δεν κατέστη εφικτή η επικοινωνία με την γερμανική εταιρεία διανομής του προϊόντος Vivid GmbH για κάποιο σχόλιο. Η γερμανική κοινή γνώμη δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, καθώς ακόμη δεν έχουν σβήσει οι μνήμες της δράσης της ναζιστικής Γκεστάπο αλλά και της Στάζι, της ανατολικογερμανικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας.