Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοτζιάς για Κυπριακό: Στη διαπραγμάτευση δεν είμαστε κότες

Ξέρουμε ότι υπερασπιζόμαστε αγαθά Δικαίου, δικαιώματα ανθρώπων και δικαιώματα κράτους και με αυτό πορευόμαστε χωρίς να υποχωρούμε» υποστήριξε σε συντέντεξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha.

Ερωτηθείς σχετικά, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα, αφενός διότι «για πρώτη φορά αλλάξαμε την ατζέντα των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, ξαναβάλαμε τον πυρήνα του Κυπριακού προβλήματος πάνω στο τραπέζι» και αφετέρου «για πρώτη φορά έχουμε πάει με τόσο καλά μελετημένο τρόπο σε μία διαπραγμάτευση, έχουμε εξετάσει τη διεθνή εμπειρία όλων των συγκρουσιακών περιπτώσεων ή των περιπτώσεων που αντιστοιχούν στο Κυπριακό ή σε πτυχές του Κυπριακού».

Ως ένα θετικό δείγμα, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στη μεγάλη μετακίνηση της Βρετανίας, από μία παραδοσιακή φιλοτουρκική στάση στη σημερινή της αντίληψη απέναντι στους Τούρκους -ότι δεν μπορούν να διατηρήσουν δυτικά και παρεμβατικά δικαιώματα-, τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης των συμμαχιών της Ελλάδας, καθώς «δεν υπάρχει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να μην αντιλαμβάνεται το εύστοχο της τοποθέτησής μας, ότι δεν μπορεί κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρίσκεται υπό κατοχή ή να έχει δικαιώματα παρέμβασης τρίτο κράτος». Καθώς και το γεγονός ότι «έχουμε δείξει στη διεθνή πολιτική σκηνή ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε απαιτήσεις κι άλλων κρατών να ζητούν να έχουν παρεμβατικά δικαιώματα σε μικρότερα κράτη, όπου υπάρχει πληθυσμός με τη δική τους κουλτούρα ή που μιλά τη δική τους γλώσσα».

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε τη σημασία της σαφήνειας με την οποία τίθεται το θέμα της επίλυσης, ως προς τον ορισμό του προβλήματος πρωτίστως και τον βασικό του πυρήνα, αυτόν της κατοχής από τα τουρκικά στρατεύματα και φυσικά την κατάργηση της συνθήκης των εγγυήσεων. «Κατά συνέπεια» σημείωσε, «όποιος δεν συμφωνεί με τον ορισμό του Κυπριακού προβλήματος με αυτόν τον τρόπο πρέπει να μας πει τι είναι κατά τη γνώμη του ο ορισμός. Το πόσα βέτο θα διαθέτουν οι Τουρκοκύπριοι;».

Όπως υπογράμμισε, στο Κυπριακό η Τουρκία γίνεται όλο και πιο «ειλικρινής», εξηγώντας εξήγησε ότι οι Τούρκοι, το τελευταίο διάστημα, «ορίζουν το Κυπριακό πρόβλημα ως ικανοποίηση δικών τους γεωστρατηγικών βλέψεων». Πρόσθεσε, δε, ότι «με κανέναν τρόπο δεν είμαστε στη διαπραγμάτευση για να λύσουμε γεωστρατηγικά ζητήματα της Τουρκίας» και η δική του απάντηση είναι πως στο Κυπριακό «όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν συμβιβασμό, ώστε να πάρει την πορεία ενός πραγματικά κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους η Κύπρος».

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ως «μεταφυσικά» πράγματα το γεγονός ότι «κάποιοι ανήγαγαν τη δική τους προσωπική τους καριέρα σε κύριο κριτήριο για τη λύση του Κυπριακού» καθώς κάποιοι του έλεγαν, όπως είπε, «ότι έπρεπε να λυθεί μέχρι τις 19 του Γενάρη και θεωρούσαν ότι δηλαδή η τελευταία μέρα της προηγούμενης αμερικανικής διοίκησης είναι και η τελευταία μέρα ύπαρξης της Μεγαλονήσου».

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι αυτοί που τον επέκριναν «είχαν συνηθίσει να είμαστε κότες και ενοχλούνται όταν δεν είμαστε, διότι είμαστε ένα κράτος και μία εξωτερική πολιτική με άκρα επιστημονικότητα και αξιοπρέπεια, επιμονή και υπομονή και σε έναν βαθμό διορατική, ενώ εκείνοι είχαν συνηθίσει η Ελλάδα να δέχεται εξ’ ορισμού να παρεμβαίνει η τουρκική πλευρά όποτε θέλει στην Κύπρο, θεωρώντας ότι τα παρεμβατικά δικαιώματα της Κύπρου είναι και η λύση».

Tags
Back to top button