Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Κορωνοϊός: Τι αναφέρουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την ανοσία

Πολλοί, αναζητώντας ένα ίχνος αισιοδοξίας στον φόβο της προσβολής από τον νέο κορωνοϊό, ελπίζουν ότι τουλάχιστον, αν προσβληθείς από αυτόν και  αναρρώσεις, θα αποκτήσεις ανοσία και δεν πρόκειται να ξανανοσήσεις. Σε αυτή την ατεκμηρίωτη άποψη, άλλωστε, βασίστηκαν και πολιτικές επιλογές σε Βρετανία, Ολλανδία και Σουηδία, όπου προτάθηκε ως λύση για την πανδημία η ανάπτυξη της «ανοσίας αγέλης». Το μεγάλο ερώτημα των ειδικών, ωστόσο, παραμένει επί του παρόντος αναπάντητο: Αποκτάμε ανοσία από τον κορωνοϊό;

Σε πολλά ασιατικά κράτη (Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα) έχουν καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις ασθενών που, αφού ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο, λίγες ημέρες αργότερα βρέθηκαν και πάλι θετικοί στον COVID-19. Οι περισσότεροι, τη δεύτερη φορά δεν παρουσίασαν συμπτώματα, κάποιοι είχαν πυρετό, ενώ ένας 36χρονος άνδρας απεβίωσε στη Γουχάν πέντε μόλις ημέρες αφότου είχε πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο ως αποθεραπευθείς. Βέβαια, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι περιπτώσεις διαδοχικής μόλυνσης χρήζουν περαιτέρω μελέτης και τις αποδίδουν σε διαγνωστικά προβλήματα. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι για άλλους κορωνοϊούς, όπως εκείνους που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, η ανοσία είναι εξαιρετικά βραχύβια.

Ο ειδικός λοιμωξιολόγος, καθηγητής Μικροβιολογίας Στάνλεϊ Πέρλμαν, από το πανεπιστήμιο της Αϊόβας, επισημαίνει ότι ακόμα και άνθρωποι με υψηλές συγκεντρώσεις αντισωμάτων σε αυτούς τους κορωνοϊούς μπορεί να προσβληθούν εκ νέου. Ο δρ Πέρλμαν προσθέτει ότι, έπειτα από μελέτες που εκπονήθηκαν για τους κορωνοϊούς που προκάλεσαν τις επιδημίες Sars και Μers, διαπιστώθηκε ότι τα αντισώματα του Mers μειώνονται δραματικά μετά την ίαση, ενώ εκείνα του Sars παραμένουν στον οργανισμό επί 15 χρόνια, αλλά είναι άγνωστο αν μπορούν να αποτρέψουν μια νέα λοίμωξη.

Επίσης, ο καθηγητής Πίτερ Οπενσο, πρώην πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Ανοσολογίας και καθηγητής Πειραματικής Ιατρικής στο Imperial College του Λονδίνου, τονίζει ότι επειδή ο κορωνοϊός είναι καινούργιος, δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο διαρκεί η ανοσία μετά τη λοίμωξη, ενώ προσθέτει ότι η ανοσία στον κορωνοϊό του κοινού κρυολογήματος δεν ξεπερνά τους τρεις μήνες

Πιο αισιόδοξα είναι τα νέα από μελέτες της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Πειράματα που εκπονήθηκαν σε πιθήκους κατέδειξαν ότι τα αντισώματα που είχαν παραχθεί μετά τη μόλυνση των πρωτευόντων από τον κορωνοϊό ήταν αρκετά ώστε να τα προστατεύσουν από επαναμόλυνση. Πρόκειται, όμως, για μια περιορισμένη μελέτη, προειδοποιεί η δρ Κόρτνεϊ Γκίντεντζιλ, παιδίατρος λοιμωξιολόγος του παιδιατρικού νοσοκομείου του Βοστώνης, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούμε να γενικεύσουμε τα συμπεράσματά της όπως αναφέρει η "Καθημερινή".

«Δεν υπάρχει σαφής απάντηση στο εάν κάποιος που έχει προσβληθεί από τον ιό και αναρρώσει αποκτά ανοσία και δεν κινδυνεύει να ξαναρρωστήσει», αναφέρει στην «Κ» ο διευθυντής της Β΄ Παθολογικής - Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Υγεία, καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων, κ. Αθανάσιος Σκουτέλης. Οπως σημειώνει, τα ερωτήματα είναι δύο. Το πρώτο αφορά το αν τα αντισώματα που γεννά ένας οργανισμός που έχει προσβληθεί από τον ιό είναι προστατευτικά έναντι της νόσου. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι με τον ιό του έρπητα ή του έιτζ, ναι μεν δημιουργούνται αντισώματα, τα οποία όμως δεν προστατεύουν.

Το δεύτερο ερώτημα είναι πόσο διαρκούν αυτά τα αντισώματα. «Οσον αφορά την προστασία που παρέχουν, η απάντηση είναι μάλλον θετική. Στο νοσοκομείο Johns Hopkins, πρόσφατα χορηγήθηκε σε ασθενή με κορωνοϊό ορός αναρρωσάντων και τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Αλλά το πόσο διαρκούν τα αντισώματα δεν είναι ακόμα γνωστό», επισημαίνει ο κ. Σκουτέλης. 

Tags
Back to top button