
Η Νότια Κορέα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την πανδημία του κορωνοϊού, παρέχοντας χρήσιμα διδάγματα στη Γηραιά Ήπειρο, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της νόσου.
Χρήσιμα διδάγματα από τις χώρες, οι οποίες έχουν ήδη καταφέρει να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό, δύνανται να αντλήσουν η Ελλάδα και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Νότιας Κορέας, η οποία βρίσκεται σε φάση εξόδου από την υγειονομική κρίση, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να επιβάλλει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Η στρατηγική της Σεούλ, αντίθετα, εδράστηκε στους εξής τέσσερις πυλώνες:
- Έγκαιρη λήψη μέτρων
- Μεγάλος αριθμός τεστ στον πληθυσμό
- Εξονυχιστική ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων
- Μαζική στήριξη των πολιτών στα μέτρα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει επανειλημμένως χαιρετίσει τις ενέργειες της Κορέας και έχει καλέσει τις υπόλοιπες χώρες να εφαρμόσουν μια αντίστοιχη στρατηγική.
Η Νότια Κορέα, με 51 εκατομμύρια κατοίκους, έφθασε στην κορύφωση (σ.σ. μέγιστο αριθμό κρουσμάτων) της καμπύλης των νέων κρουσμάτων στις 3 Μαρτίου του 2020, έχοντας σε μόλις 24 ώρες συνολικά 851 επιβεβαιωμένους νοσούντες.
Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είχε μειωθεί κατά 50%, με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων ασθενών να βαίνει μειούμενος.
Μέχρι σήμερα, ο συνολικός απολογισμός ανέρχεται σε 9.037 κρούσματα και 120 νεκρούς, με το ποσοστό θνησιμότητας να ανέρχεται λίγο πάνω από 1% - ένα από τα χαμηλότερα παγκοσμίως.
Την ίδια ώρα, η Ιταλία «μετράει» 63.927 κρούσματα και 6.077 νεκρούς, η Ισπανία 35.136 κρούσματα και 2.311 νεκρούς, οι ΗΠΑ 42.187 κρούσματα και 554 νεκρούς, το Ιράν 23.049 κρούσματα και 1.812 νεκρούς, η Γαλλία 19.856 κρούσματα και 860 νεκρούς και το Ηνωμένο Βασίλειο 6.650 κρούσματα και 335 νεκρούς.