Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Κορονοϊός: Μια μικρή ισπανική πόλη αντιστέκεται στον ιό

Σκαρφαλωμένη στους λόφους της Ανδαλουσίας, γεμάτη λευκά σπίτια, η μικρή ισπανική πόλη Ζαχάρα ντε λα Σιέρα έγινε πρόσφατα διεθνώς γνωστή, καθώς ανάμεσα στους 1.400 κατοίκους της κανένας δεν έχει νοσήσει με κορωνοϊό την ίδια στιγμή που στην Ισπανία ο θανατηφόρος ιός «καλπάζει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τυχαίο γεγονός ή η ύπαρξη μιας σειράς δραστικών μέτρων, που ελήφθησαν έγκαιρα και είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν τον «αόρατο εχθρό» έξω από τις πέντε εισόδους της πόλης; Στις 14 Μαρτίου, την ημέρα που η Ισπανία ανακοίνωσε την λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού, ο 40χρονος δήμαρχος της Ζαχάρα ντε λα Σιέρα, Σαντιάγο Γκαλβάν, έκλεισε τις τέσσερις από τις πέντε πύλες εισόδου στην πόλη του και εφάρμοσε αυστηρούς κανόνες υγιεινής για όσους εισέρχονται σε αυτήν.

Δύο άνδρες με προστατευτική στολή, που στο παρελθόν ψέκαζαν τους ελαιώνες, τώρα ψεκάζουν με νερό και χλωρίνη κάθε όχημα που εισέρχεται ενώ έχει κατασκευαστεί τάφρος για απολύμανση των ελαστικών των οχημάτων. Επίσης, με πρωτοβουλία του δημάρχου κάθε Δευτέρα και Πέμπτη από τα χαράματα δέκα άνδρες απολυμαίνουν τους δρόμους, τις πλατείες και τους εξωτερικούς τοίχους των κατοικιών ενώ καθημερινά δύο γυναίκες, που πληρώνονται από τοπική επιχείρηση, παραδίδουν φάρμακα και τρόφιμα στους κατοίκους για να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

 

«Πέρασαν πάνω από δύο εβδομάδες και νομίζω πως αυτό είναι ένα καλό σημάδι», δήλωσε ο δήμαρχος στο CNN, ενώ η 48χρονη Auxi Rascon, η μία από τις δύο γυναίκες που παραδίδουν τρόφιμα και φάρμακα, δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο: «Οι κάτοικοι είναι πολύ ευχαριστημένοι επειδή δεν χρειάζεται να βγουν έξω, αισθάνονται προστατευμένοι και νιώθουν σιγουριά». Τα αυστηρά μέτρα του δημάρχου έχουν την έγκριση του συνόλου των κατοίκων, το ένα τέταρτο των οποίων είναι άνω των 65 ετών. Στην πόλη υπάρχει και γηροκομείο με περίπου 30 ηλικιωμένους.

Επίσης, το έργο του δημάρχου συνδράμει και η τοπική ένωση γυναικών, η οποία βοηθά τους ηλικιωμένους της πόλης, που δεν μπορούν να μαγειρέψουν. Δύο αυτοκίνητα που παίζουν μουσική γυρίζουν στους δρόμους της ισπανικής πόλης για να ψυχαγωγήσουν τους κατοίκους και ειδικότερα, τα παιδιά που βγαίνουν στα μπαλκόνια να τα δουν.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους στην Ζαχάρα ντε λα Σιέρα είναι αυτοαπασχολούμενοι στις δικές τους μικρές επιχειρήσεις. Με πρωτοβουλία του δημάρχου για όσο διαρκεί η πανδημία του κορωνοϊού, το ταμείο εκτάκτων αναγκών του δήμου θα πληρώνει τους λογαριασμούς ρεύματος και νερού αλλά και τους φόρους των επιχειρήσεων αυτών.

Απαγορεύτηκε σε Γάλλους και Γερμανούς τουρίστες η είσοδος στην πόλη

Αν και η μικρή πόλη, που απέχει μόλις μία ώρα από τη Σεβίλλη, είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους ελαιώνες της, τα στενά δρομάκια της, τα μεσαιωνικά κάστρα
της και τα λευκά σπίτια της, ο δήμαρχος δεν δίστασε για το καλό των κατοίκων να μην αφήσει να μπουν Γάλλοι και Γερμανοί τουρίστες, που ήθελαν να την επισκεφθούν τις πρώτες ημέρες επιβολής των περιοριστικών μέτρων, τα οποία αγνοούσαν.

Κατά τον μεσαίωνα Μαυριτανοί και Χριστιανοί έδωσαν μάχες για τον έλεγχο της πόλης εξαιτίας της στρατηγικής θέσης της ενώ οι Μαυριτανοί μάλιστα, είχαν κατασκευάσει κάστρο για να το χρησιμοποιήσουν ως οχυρό σε περίπτωση εχθρικής επίθεσης. Τα ερείπια του κάστρου των Μαυριτανών υπάρχουν στην πόλη μέχρι σήμερα. Το 1812 η πόλη λεηλατήθηκε από τους Γάλλους.

Tags
Back to top button