Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Έτσι θα γίνει η χρήση πλάσματος σε ασθενείς με τον ιό

Ο καθηγητής Ογκολογίας και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος, παρέχει αναλυτικές διευκρινίσεις σχετικά με τις κλινικές μελέτες που αφορούν τη χορήγηση πλάσματος ιαθέντων σε σοβαρά νοσούντες από τον κορωνοϊό.

Πρόκειται για μία μελέτη, η οποία έχει ήδη εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά σε έξι ελληνικά νοσοκομεία – «Αττικόν», «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», Πατρών, «Αλεξάνδρα» και «Άγιος Σάββας». 

«Με δεδομένη την υψηλή μεταδοτικότητα της νόσου και την υψηλή θνητότητα των ευπαθών ομάδων, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για άμεσα διαθέσιμες θεραπείες» επισημαίνει ο κ. Δημόπουλος, μιλώντας στο ΑΜΠΕ.

Και προσθέτει: «Η εν λόγω μέθοδος κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, εφόσον ένας σημαντικός αριθμός ατόμων έχει αναρρώσει και μπορεί να χρησιμεύσει ως δότης πλάσματος, το οποίο περιέχει αντισώματα έναντι του SARS-Co-V2».

Η κλινική δοκιμή θα ξεκινήσει με ένα δείγμα τουλάχιστον 60 ασθενών, και θα διαρκέσει περίπου 20 μήνες.

«Το πλάσμα θα συλλεχθεί με πλασμαφαίρεση, στοχεύοντας σε όγκο 600-700 ml ανά συνεδρία αφαίρεσης. Ο όγκος που συλλέγεται μετά από μια πλασμαφαίρεση θα χωριστεί σε 3 θεραπευτικές μονάδες όγκου 200-233 ml» εξηγεί, χαρακτηριστικά.

Και συνεχίζει: «Κάθε ασθενής λαμβάνει συνολικά 3 μονάδες διαδοχικά, με απόσταση δύο ημερών μεταξύ τους. Επομένως, η αναλογία είναι ένας δότης ανά έναν ασθενή. Ωστόσο, πολλαπλές συνεδρίες αφαίρεσης ανά δότη είναι εφικτές, και άρα ένας δότης μπορεί να παρέχει πλάσμα για παραπάνω από έναν ασθενή».

Η χρήση του πλάσματος από παλαιότερα κρούσματα του κορωνοϊού έχει καταστεί αντικείμενο μελέτης και σε άλλες χώρες, όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη θεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες υγειονομικές κρίσεις, όπως η Ισπανική Γρίπη, οι επιδημίες SARS και MERS, η πανδημία του Η1Ν1 κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν της χρήσης πλάσματος, η ελληνική επιστημονική κοινότητα μελετάει και τις ευεργετικές συνέπειες από τη χρήση της ουσίας κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19.

Tags
Back to top button