Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Διχασμένοι οι ειδικοί για την επαναφορά μέτρων–Διαφωνούν ακόμη και για τις...μάσκες

Τα κρούσματα κορωνοϊού «καλπάζουν» το τελευταίο διάστημα, φτάνοντας σε επίπεδα Μαρτίου 2022, με την Αττική και τις τουριστικές περιοχές (Κρήτη και νησιά κυρίως) να «πρωταγωνιστούν» στις καταγραφές της έξαρσης των νέων μολύνσεων, προκαλώντας τη δικαιολογημένη ανησυχία των πολιτών.

Μάλιστα, το γεγονός ότι σχεδόν καθημερινά «εκτινάσσονται» και οι επαναλοιμώξεις, κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα, με τους πολίτες να στρέφονται αναγκαστικά στους ειδικούς, αναζητώντας κάποιο «ελπιδοφόρο» μήνυμα. Αντ’ αυτού, ωστόσο, το μόνο που εκλαμβάνουν είναι μια διαρκής διάσταση απόψεων ανάμεσά τους, ακόμη και στο «απλό» ζήτημα του αν πρέπει ή όχι να επανέρθει η υποχρεωτικότητα της μάσκας.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, για παράδειγμα, επιμένει στην απλή σύσταση για χρήση μάσκας, υποστηρίζοντας πως δεν εμπνέει ανησυχία η αύξηση των κρουσμάτων σε τουριστικές περιοχές. «Η μάσκα σε ένα μεγάλο βαθμό χρησιμοποιείται στα μέσα μαζικής μεταφοράς», δήλωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μιλώντας στην ΕΡΤ για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, προσθέτοντας ότι «είμαστε χώρα που κρατάμε τα περισσότερα μέτρα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες και μάλιστα καθυστερήσαμε πολύ στην άρση τους».

Καπραβέλος: «Πληρώνουμε τη μεγάλη χαλάρωση των μέτρων» (βίντεο)

Όπως είπε, η επιστροφή στην υποχρεωτική μάσκα παντού δεν τίθεται, προς το παρόν, στο τραπέζι των συζητήσεων, καθώς πρέπει να μπούμε σε μια καινούργια καθημερινότητα, στην οποία θα συνυπάρξουμε με τον ιό, ακόμη και με αυτή την αύξηση των κρουσμάτων. «Αυτή η αύξηση των κρουσμάτων δεν φαίνεται αυτή την στιγμή να οδηγεί σε αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία και στις νοσηλείες, οπότε σωστά δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους», συμπλήρωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην αύξηση των κρουσμάτων του ιού, διευκρίνισε ότι αυτό είναι αναμενόμενο, σύμφωνα με τα στατιστικά μοντέλα των επιστημόνων: «Βλέπουμε στην Πορτογαλία και τη Νότια Αφρική, που προηγούνται του κύματος της πανδημίας, ότι είχαμε μια αύξηση, μετά μια επιπέδωση του κύματος και ακολούθως υπήρξε πτώση». Εμφανίστηκε δε ιδιαίτερα καθησυχαστικός για την εξέλιξη του έκτου πανδημικού κύματος, εστιάζοντας στις παραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5, που δεν δίνουν μεγάλο αριθμό νοσηλειών.

Μαγιορκίνης: «Όχι» σε νέα μέτρα

Την ίδια ώρα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης σε σημερινή ανάρτησή του στο Facebook, λέει επίσης «όχι» σε νέα μέτρα, εξηγώντας, πάντως, αναλυτικά το «γιατί»:

«Κάθε φορά που έχουμε έξαρση του κορονοϊού ακούγονται «φωνές» για την λήψη μέτρων. Αυτό που ο ευρύς κόσμος έμαθε ως “μέτρα” είναι οι λεγόμενες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις (π.χ. lockdown, κοινωνική αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας). Κεντρικός ρόλος των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (ΜΦΠ) είναι η μείωση του ενεργού αριθμού αναπαραγωγής (γνωστό και ως Rt) μέσω της πλήρους αποφυγής της μόλυνσης των ατόμων.

Ο ρόλος των ΜΦΠ στις πρώτες φάσεις της πανδημίας ήταν καταλυτικός γιατί μας βοήθησε να επιπεδώσουμε την καμπύλη της επιδημίας με αποτέλεσμα να έχουμε μία πιο διαχειρίσιμη πίεση στα νοσοκομεία. Επίσης μας βοήθησε να κερδίσουμε χρόνο ώστε να αναπτύξουμε επαρκείς φαρμακευτικές παρεμβάσεις, δηλαδή τα εμβόλια και τα φάρμακα.

Η χρήση των ΜΦΠ στην φάση της πανδημίας που βρισκόμαστε, όπου η εκρίζωση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ, έχει παρερμηνευθεί από πολλούς. Κάποιοι νομίζουν ότι η έξαρση της πανδημίας είναι “μπόρα που έρχεται και φεύγει”, απλά να προφυλαχθούμε μέσω ΜΦΠ και θα περάσει….

Αυτό δεν ισχύει…. Η λήψη ΜΦΠ κυρίως επιπεδώνει την καμπύλη, δεν μειώνει δραματικά τον αριθμό των μολύνσεων σε βάθος χρόνου καθώς με την αναστροφή των ΜΦΠ, που αργά η γρήγορα πρέπει να γίνει, αμέσως θα δούμε πάλι έξαρση μέχρι να επιτευχθεί το προσωρινό τείχος ανοσίας που θα οδηγήσει τελικά την έξαρση σε ύφεση. Ο λόγος που εγκαταλείπονται ως οριζόντια μέτρα πλέον είναι διότι αυτή την στιγμή δεν διαφαίνεται να υπάρχει ανάγκη επιπέδωσης της καμπύλης.

Επίσης όσοι ασχολούμαστε με θέματα δημόσιας υγείας γνωρίζουμε ότι σε βάθος χρόνου οι συμπεριφορικές παρεμβάσεις που μειώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων δεν έχουν παρατεταμένη συμμόρφωση. Το να βάζουμε απέναντι τον κόσμο που έχει “κουραστεί” μετά από 2 χρόνια και να τον “πυροβολάμε” δεν βοηθάει καθόλου σε αυτή τη φάση.

Από την άλλη το μεγάλο πλεονέκτημα των φαρμακευτικών παρεμβάσεων είναι ότι επιταχύνουν την ύφεση μίας έξαρσης καθώς: 1) μειώνουν την πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ 2) επιταχύνουν και ενισχύουν το απαραίτητο (έστω και προσωρινό) τείχος ανοσίας που θα οδηγήσει σε ύφεση την έξαρση.

Συνοπτικά:

1) οι εξάρσεις της επιδημίας δεν είναι καιρικά φαινόμενα ή “κύματα που σπάνε και μας περνάνε”. Η ύφεση έρχεται κυρίως όταν δημιουργηθεί ένα έστω και παροδικό τείχος ανοσίας. Ο καιρός βοηθάει, αλλά παροδικά.

2) οι ΜΦΠ σε αυτή τη φάση θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στοχευμένα για να προστατεύσουν τους ευάλωτους και όχι οριζόντια καθώς η συνεισφορά τους δεν είναι βιώσιμη σε βάθος χρόνου».

Παυλάκης: «Υποψιάζομαι καλοκαιρινό κύμα»

Από την πλευρά του, ο Δρ. Γιώργος Παυλάκης, πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Syracuse στις ΗΠΑ, επίσης σε σημερινή του ανάρτηση, εκφράζει την αντίθετη άποψη, καθώς σημειώνει πως θεωρεί πιθανό ένα καλοκαιρινό κύμα, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «οι κυβερνήσεις μάς στερούν ολοένα και περισσότερο το δικαίωμα στην υγεία».

«Εν τω μεταξύ, περιμένοντας τους ταλαντισμους, τα (μετρημένα στο περίπου) κρούσματα τριπλασιάστηκαν σε 3 εβδομάδες (καμπύλη στα σχόλια). Σε λίγο θα αρχίσω να υποψιάζομαι καλοκαιρινό κύμα, όπως δυστυχώς τα λέγαμε, γιατί αυτά τα πράγματα τώρα πια είναι προβλέψιμα και από μικρά παιδιά.

Οι κυβερνήσεις μάς στερούν ολοένα και περισσότερο το δικαίωμα στην υγεία, το δικαίωμα να μην μολυνθούμε πηγαίνοντας στη δουλειά μας, η το σχολείο μας, η τις διακοπές μαςΘα ήταν δικαιολογημένο να διαμαρτυρηθούμε. Δυστυχώς, η πλειοψηφία των κυβερνήσεων έχει παρασυρθεί σε λάθος επιλογές. Έτσι είναι δύσκολο σε κράτη με διαφορετικές αντιλήψεις να κάνουν κάτι καλύτερο.

Θα έχουμε άλλο ένα βαρύ χειμώνα, αυτό μπορούμε πια να το προβλέψουμε με αρκετή βεβαιότητα.

Στις ΗΠΑ τα μοντέλα δίνουν 100.000 με 220.000 θανάτους, και ανάλογους αριθμούς από χρόνια προβλήματα, που δεν ξέρουμε ακόμα τη χρονική τους διάρκεια και βαρύτητα.
Στην Ελλάδα τα κύματα του καλοκαιριού και του χειμώνα μπορεί να κοστίσουν άλλους 10 χιλιάδες θανάτους, οι περισσότεροι αποφευκταιοι, αν γίνουν οι σωστές δράσεις.

Ελπίζω (παρ ελπίδα) ότι αυτός είναι ένας εξωπραγματικός υπολογισμός και να αποδειχτεί λάθος. Είναι ένας αδρός υπολογισμός κατ αναλογία, παίρνοντας υπ όψιν το επίπεδο εμβολιασμού, την δομή του πληθυσμού και την κατάσταση του συστήματος υγείας, και κυρίως την πείρα των προηγούμενων ετών και την απροθυμία επιβολης – συμμόρφωσης σε οποιοδήποτε λογικό μέτρο.

Ας ελπίσουμε ότι θα είναι ο τελευταίος βαρύς χειμώνας της επιδημίας.»

Νωρίτερα σήμερα, εξάλλου, τόσο ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, όσο και ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εκφράζουν την άποψη ότι… παραχαλαρώσαμε, και ότι ίσως θα ήταν φρόνιμο να επαναφέρουμε άμεσα το ζήτημα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, τουλάχιστον στους εσωτερικούς ή με συνωστισμό χώρους.

Άποψη την οποία συμμερίζεται και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος «φωνάζει» ότι πρέπει όλοι οι επιβάτες να φοράνε μάσκες όταν ταξιδεύουν με πλοίο, ενόψει των καλοκαιρινών τους διακοπών.

 

Tags
Back to top button