Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κορυφώνεται το βράδυ της Πέμπτης η «βροχή» των Λυριδών

Μια αστραφτερή «καταιγίδα» πρόκειται να λάμψει απόψε, 22 Απριλίου στον νυχτερινό ουρανό.

Πρόκειται για τους μετεωρίτες Λυρίδες, των οποίων η πτώση θα κορυφωθεί πολύ αργά το βράδυ, λίγο πριν τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Η βροχή αυτή αποτελεί ένα ετήσιο φαινόμενο, το οποίο έχει καταγραφεί σε ιστορικά κινεζικά κείμενα, εδώ και πάνω από 2.700 χρόνια.

Εάν ο ουρανός είναι καθαρός, φέτος μπορούμε να περιμένουμε να δούμε πολύ φωτεινούς μετεωρίτες, με ρυθμό πρόβλεψης έως και 18 ανά ώρα.

Τα εν λόγω αστέρια, στο αποκορύφωμά τους υπολογίζεται ότι εισέρχονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας και πυρακτώνονται μέχρι 20 μετέωρα ανά ώρα, αναπτύσσοντας ταχύτητα που φτάνει έως και τα 50 χιλιόμετρα.

Ορισμένες φορές, μάλιστα, δημιουργούν φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές, οι οποίες παραμένουν ορατές στον ουρανό για αρκετά δευτερόλεπτα.

 

Η ιστορία των Λυρίδων

 

Η πρώτη γραπτή αναφορά των Λυρίδων που έχει διασωθεί, έγινε από τους αρχαίους Κινέζους ήδη από το έτος 687 π.Χ.

Το φαινόμενο αυτό αρχικά οι μελετητές νόμιζαν πως προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου και πήρε το όνομά του, και κυρίως από τον αστέρα Βέγα (Άλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η αληθινή πηγή προέλευσης των Λυρίδων είναι ο ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», τον οποίο ανακάλυψε το 1861 ο Αμερικανός Α. Θάτσερ.

Ο κομήτης αφήνει στο πέρασμά του μία μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας.

Ο συγκεκριμένος κομήτης πρόκειται να βρεθεί ξανά τόσο κοντά στη Γη το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο έχει διάρκεια περίπου 415 χρόνια.όπου εκπροσωπούνται τα 16 κρατίδια, για την λήψη διευρυμένων μέτρων. Δεν μπορεί να γίνει λόγος για αυτο-εξουσιοδότηση. Ο νόμος για το φρένο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπισθεί η πανδημία είναι (πάντως) επιβεβλημένος υπό τις παρούσες συνθήκες», τόνισε ο Σόιμπλε.

Tags
Back to top button