Μια παρατεταμένη σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα και η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή κινδυνεύουν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό και να διαταράξουν τον ενεργειακό εφοδιασμό, προειδοποιούν ορισμένοι από τους κορυφαίους οικονομολόγους του κόσμου.
Πριν από μια δήλωση που αναμένεται τη Δευτέρα από τον Ρίσι Σούνακ στη Βουλή των Κοινοτήτων σχετικά με τις αεροπορικές επιδρομές του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ σε τοποθεσίες των Χούθι στην Υεμένη, οικονομολόγοι της Παγκόσμιας Τράπεζας λένε ότι η κρίση απειλεί τώρα να οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια, χαμηλότερη ανάπτυξη, επίμονο πληθωρισμό και μεγαλύτερη γεωπολιτική αβεβαιότητα.
Μετά από μια δεύτερη νύχτα επιδρομών κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών στην Υεμένη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ έστειλαν ιδιωτικό μήνυμα στην Τεχεράνη ότι «είμαστε σίγουροι ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι».
Αλλά υπάρχει τώρα αυξανόμενη ανησυχία στους κυβερνητικούς κύκλους στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον ότι καθώς ο Σουνάκ και ο Μπάιντεν αγωνίζονται για επανεκλογή, τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις βελτιωμένες προοπτικές για οικονομική ανάκαμψη και συνεπώς τις πιθανότητές τους στην κάλπη.
Στην τελευταία έκθεσή της για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει δημιουργήσει πραγματικούς κινδύνους. «Η κλιμάκωση της σύγκρουσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών της ενέργειας, με ευρύτερες επιπτώσεις στην παγκόσμια δραστηριότητα και τον πληθωρισμό», λέει.
«Άλλοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν το οικονομικό άγχος που σχετίζεται με τα πραγματικά επιτόκια, τον επίμονο πληθωρισμό, την ασθενέστερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη στην Κίνα, τον περαιτέρω κατακερματισμό του εμπορίου και τις καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή».
Προσθέτει: «Οι πρόσφατες επιθέσεις σε εμπορικά πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα έχουν ήδη αρχίσει να διαταράσσουν βασικές ναυτιλιακές διαδρομές, διαβρώνοντας τη χαλάρωση στα δίκτυα ανεφοδιασμού και αυξάνοντας την πιθανότητα πληθωριστικών συμφορήσεων. Σε ένα περιβάλλον κλιμακούμενων συγκρούσεων, ο ενεργειακός εφοδιασμός θα μπορούσε επίσης να διαταραχθεί σημαντικά, οδηγώντας σε άνοδο των τιμών της ενέργειας. Αυτό θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στις τιμές άλλων εμπορευμάτων και θα ενίσχυε τη γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να περιορίσει τις επενδύσεις και να οδηγήσει σε περαιτέρω αποδυνάμωση της ανάπτυξης».
Ο John Llewellyn, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), δήλωσε: «Αυτό έχει κλιμακωθεί και έχει γίνει σοβαρό πρόβλημα». Έθεσε την πιθανότητα σοβαρών διαταραχών στο παγκόσμιο εμπόριο στο 30%, από 10% πριν από μια εβδομάδα: «Υπάρχει μια φρικτή και αναπόφευκτη εξέλιξη που θα μπορούσε να δει την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα να εξαπλώνεται στα στενά του Ορμούζ και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή .»
Ένας οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών, Μπεν Ζαράνκο, είπε στον Observer ότι η κρίση υπογράμμισε τους κινδύνους του καγκελαρίου Τζέρεμι Χαντ, χρησιμοποιώντας περιορισμένο δημοσιονομικό περιθώριο για να υποσχεθεί φορολογικές περικοπές. «Αν μάθαμε κάτι τα τελευταία χρόνια, είναι ότι μπορούν και συμβαίνουν άσχημα σοκ», είπε ο Zaranko. «Το να ξοδεύει κάθε δεκάρα «περιθώριο» σε φορολογικές περικοπές δεν του αφήνει κανένα περιθώριο ελιγμών εάν εμφανιστεί ένα δυσάρεστο σοκ και οι προοπτικές επιδεινωθούν».
Ερντογάν για την επίθεση στους Χούτι: «Η Δύση επιδιώκει να μετατρέψει την Ερυθρά Θάλασσα σε "λίμνη αίματος"»
Ο Liam Byrne, πρόεδρος της επιτροπής επιλογής επιχειρήσεων και εμπορίου των Commons, δήλωσε: «Υπάρχει πλέον πραγματικός κίνδυνος μια μάχη στην Ερυθρά Θάλασσα να ανεβάσει τις τιμές, ακριβώς τη στιγμή που ο πληθωρισμός είχε αρχίσει να πέφτει. Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ήδη ότι οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού βρίσκονται για άλλη μια φορά σε κίνδυνο… κυρίως επειδή αυτός ο νέος αγώνας στο Σουέζ έρχεται καθώς η ξηρασία μειώνει το εμπόριο μέσω της διώρυγας του Παναμά. Δύο από τα πέντε κλειδιά του κόσμου για το εμπόριο βρίσκονται τώρα σε πραγματικό κίνδυνο».
Ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ για την Υεμένη, ο ειδικός απεσταλμένος Hans Grundberg, προειδοποίησε για «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τη σταθερότητα και τις εύθραυστες ειρηνευτικές προσπάθειες στην Υεμένη, η οποία έχει υπομείνει χρόνια εμφυλίου πολέμου.
Οι Χούθι είναι μόνο μία από τις πολλές ομάδες ευθυγραμμισμένες με το Ιράν σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, του Ιράκ και του Λίβανου, οι οποίες επιτίθενται σε στόχους είτε εντός του Ισραήλ , είτε που λένε ότι συνδέονται με το Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ στον Λίβανο αντιπροσωπεύει ίσως την πιο σοβαρή απειλή.
Η Farea Al-Muslimi, από το πρόγραμμα Chatham House για τη Μέση Ανατολή, δήλωσε: «Οι Χούuι είναι πολύ πιο έξυπνοι, προετοιμασμένοι και καλά εξοπλισμένοι από ό,τι πολλοί δυτικοί σχολιαστές συνειδητοποιούν. Η απερισκεψία τους και η προθυμία τους να κλιμακωθούν μπροστά σε μια πρόκληση, είναι πάντα υποτιμημένη».
Ο William Bain, ειδικός στο εμπόριο του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, δήλωσε: «Περίπου 500.000 εμπορευματοκιβώτια περνούσαν από τη διώρυγα του Σουέζ τον Νοέμβριο και αυτό είχε μειωθεί κατά 60% σε 200.000 τον Δεκέμβριο».
Τα πλοία ακολουθούν διαφορετικές διαδρομές, αλλά αυτό έχει αυξήσει το κόστος, με ένα εμπορευματοκιβώτιο που κόστιζε $1.500 τον Νοέμβριο να αυξάνεται στα $4.000 τον Δεκέμβριο.
«Αν τα πράγματα χειροτερέψουν, απλώς επιβαρύνει την αναστάτωση και το κόστος των εμπορευματοκιβωτίων θα αυξηθεί και το παγκόσμιο εμπόριο θα μειωθεί περαιτέρω», είπε.
Οι οικονομολόγοι, πολλοί από τους οποίους φτάνουν στο Νταβός αυτή την εβδομάδα για το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι πολλές από τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου μπορεί τώρα να υποστούν ύφεση φέτος. Φοβούνται ότι οι κεντρικές τράπεζες θα κάνουν μόνο μέτριες περικοπές στο κόστος δανεισμού, προσθέτοντας στην κρίση κόστους ζωής που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια νοικοκυριά.
Η προοπτική υψηλότερων τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να πείσει τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν σταθερά και να διατηρήσουν υψηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο επί του παρόντος.
Ο Liam Byrne, πρόεδρος της επιτροπής επιλογής επιχειρήσεων και εμπορίου των Commons, δήλωσε: «Υπάρχει πλέον πραγματικός κίνδυνος μια μάχη στην Ερυθρά Θάλασσα να ανεβάσει τις τιμές, ακριβώς τη στιγμή που ο πληθωρισμός είχε αρχίσει να πέφτει. Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ήδη ότι οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού βρίσκονται για άλλη μια φορά σε κίνδυνο… κυρίως επειδή αυτός ο νέος αγώνας στο Σουέζ έρχεται καθώς η ξηρασία μειώνει το εμπόριο μέσω της διώρυγας του Παναμά. Δύο από τα πέντε κλειδιά του κόσμου για το εμπόριο βρίσκονται τώρα σε πραγματικό κίνδυνο».