Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κύπρος

Κολοσσιαίο το κοίτασμα φυσικού αερίου στο βυθοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ! - «Μπορεί και 10 τρισ.κ.μ.» λέει η PSG

Τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου που ανέρχεται από 6 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, αν και η νορβηγική PSG υποστηρίζει ότι η δυναμικότητα του κοιτάσματος είναι 10 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, το 60% του κολοσσιαίου αιγυπτιακού κοιτάσματος Zor που υπολογίζεται στα 16 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, είναι σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις η δυναμικότητα στο βυθοτεμάχιο 10 (κοίτασμα «Γλαύκος») της κυπριακής ΑΟΖ! 

Η επιβεβαιωτική γεώτρηση ανακοινώθηκε σήμερα ότι θα γίνει πριν το τέλος του χρόνου στο κοίτασμα «Γλαύκος», στο οποίο η πρώτη ερευνητική γεώτρηση, τον Μάρτιο του 2019, υπήρξαν εξαιρετικά αποτελέσματα. 

Στο μεγαλύτερο και πιο σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ ετοιμάζονται να μπουν τα γεωτρύπανα της αμερικανικής ExxonMobil και της Qatar Petroleum International Upstream LLC.

Το ζήτημα είναι ότι οι έρευνες καθυστερούν λόγω των τουρκικών απειλών. Το γεωτρύπανο έπρεπε να είχε μπει στο κοίτασμα από τα τέλη Νοεμβρίου, αλλά η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι βρίσκεται στην δική της ΑΟΖ! 

Σήμερα έλαβαν οι ίδιες εταιρείες (ExxonMobil Exploration and Production Cyprus -Offshore- Limited, διαχειρίστρια, ποσοστό 60% και Qatar Petroleum International Upstream LLC ποσοστό 40%).) άδεια ερευνών από την Κυπριακή Δημοκρατία και για το βυθοτεμάχιο 5.

Η κυπριακή Κυβέρνηση και η κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Energy υπέγραψαν σήμερα, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, την Παρασκευή το Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής και η Άδεια Έρευνα Υδρογονανθράκων για το τεμάχιο 5 στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία των εκπροσώπων της αδειούχου κοινοπραξίας, των πρέσβεων των ΗΠΑ και του Κατάρ, καθώς και αξιωματούχων του Κράτους, η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) Νατάσα Πηλείδου υπέγραψε, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκ μέρους της κοινοπραξίας, το Συμβόλαιο υπέγραψαν ο κ. Βαρνάβας Θεοδοσίου, διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil Cyprus και ο διευθυντής της Qatar Energy για Διεθνείς Δραστηριότητες Παραγωγής και Έρευνας (International Upstream and Exploration) Ali Al-Mana.

Το ερώτημα πλέον είναι όχι μόνο το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία που έστειλε φρεγάτες ακόμα και για το «Nautical Geo», αλλά και το πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα. 

Είναι γεγονός ότι αντισυμβαλλόμενος με την Κύπρο δεν είναι μόνο οι Αμερικανοί, αλλά και το κράτος του Κατάρ το οποίο έχει μεταβληθεί σε τουρκική, αν όχι αποικία, αλλά πάντως σε μια τεράστια τουρκική στρατιωτική βάση.

Η Τουρκία το έσωσε το 2015 από την  σαουδαραβική εισβολή και η Ντόχα δεν το ξεχνάει αυτό. 

Τώρα πώς θα αντιδράσει η Άγκυρα; Μήπως υπάρχει προσυνεννόηση μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ για την από κοινού αξιοποίηση του κοιτάσματος; Kατι που τους βολεύει όλους;

Πηγή:

Tags
Back to top button