Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Κολομβία: 52 νεκροί σε συγκρούσεις δύο αντίπαλων αριστερών οργανώσεων

Οι συγκρούσεις, οι πιο βίαιες των τελευταίων μηνών, έγιναν στη ζούγκλα της περιφέρειας Γκουαβιάρε, κοντά στο χωριό Μπαράνκο Κολοράδο, τρεις ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος του Σαν Χοσέ δε Γκουαβιάρε είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι νεκροί είναι 48.

Ο υπουργός Άμυνας Πέδρο Σάντσες και ο Στρατός επιβεβαίωσαν ότι διεξάγονται μάχες στην περιοχή, χωρίς να ανακοινώσουν κάποιον απολογισμό. Ο Σάντσες είπε ότι αναπτύχθηκαν στρατιώτες για να προστατεύσουν τους κατοίκους.

Στις συγκρούσεις εμπλέκονται δύο οργανώσεις που αποσχίσθηκαν από τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), η μία με επικεφαλής τον Νέστορ Γκρεγκόριο Βέρα, γνωστότερο με το προσωνύμιο Ιβάν Μορντίσκο και η άλλη με αρχηγό τον Αλεξάντερ Ντίας Μεντόσα ή Καλάρκα Κόρντομπα.

"Τα πτώματα είναι εκεί, στοιβαγμένα. Πρέπει να τα απομακρύνουμε", είπε νωρίτερα ο Βίλι Ροδρίγκες, ο δήμαρχος του Σαν Χοσέ δελ Γκουαβιάρε, μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο. Όπως είπε, η ζώνη είναι δύσβατη και οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν στο σημείο. Οι διασώστες περιμένουν να τους επιτρέψουν οι ένοπλοι την πρόσβαση για να πάνε στην περιοχή, που πιθανότατα είναι ναρκοθετημένη, και να συλλέξουν τα πτώματα.

Τα θύματα προέρχονται από το χωριουδάκι Πιπιράλ, που βρέθηκε σε διασταυρούμενα πυρά και απέχει πολλές ώρες με το αυτοκίνητο από το Σαν Χοσέ δελ Γκουαβιάρε, την πρωτεύουσα της επαρχίας.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ακούγονταν πυρά από ένα από τα σπίτια της περιοχής.

Οι αντάρτες "έχουν μόνο ένα στόχο, την εγκληματική οικονομία, το να ζουν από το εμπόριο ναρκωτικών (…) είναι αδιανόητο, είναι παράλογο", είπε ο υπουργός Άμυνας μιλώντας στον ραδιοσταθμό Blu Radio. ‘Όπως είπε, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών ήταν αδύνατον να σταλούν στρατιωτικές ενισχύσεις αεροπορικώς και οι δυνάμεις κατευθύνονται οδικώς προς το σημείο.

Στην επαρχία Γκουαβιάρε δρουν ομάδες ανταρτών που διαφώνησαν με την ειρηνευτική συμφωνία του 2016 μεταξύ του κράτους και των FARC. Έχουν επιβάλει καθεστώς τρόμου στους κατοίκους, απαγορεύοντας την κυκλοφορία το βράδυ και περιορίζοντας τις μετακινήσεις τους.

Μια στρατιωτική πηγή είπε ότι οι μάχες ξεκίνησαν τη Δευτέρα και είναι άγνωστο αν συνεχίζονται. 

Tags
Back to top button