Μεταξύ του οπλοστασίου του βορειοκορεάτικου πυροβολικού το αυτοκινούμενο πυροβόλο Koksan των 170 χιλιοστών είναι αδιαμφισβήτητα το ισχυρότερο σύστημα.
Ξένα -και κυρίως ουκρανικά- μέσα έχουν δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο εν λόγω όπλο τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της αύξησης της συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας.
Να σας υπενθυμίσουμε πως σύντομα θα παραταχθούν στο μέτωπο του Κουρσκ οι πρώτοι από τους 12 χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες που εκπαιδεύονται στην ανατολική Ρωσία αυτήν την στιγμή.
Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί και αναλυτές ανησυχούν μήπως η Πιονγάνγκ προμηθεύσει τον ρωσικό στρατό με φονικά όπλα, όπως το αυτοκινούμενο Koksan. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει βαρύ τίμημα για τις ουκρανικές δυνάμεις.
Τι Κάνει το Koksan Τόσο Επικίνδυνο;
Κατά αρχάς να σας ενημερώσουμε πως το διαμέτρημα των 170 χιλιοστών του Koksan είναι ιδιαίτερα σπάνιο και κάνει το πυροβόλο πραγματικά να ξεχωρίζει από παρόμοια συστήματα. Δεν γνωρίζουμε πολλά πίσω από την ιστορία γέννησης του Koksan, εκτός από το ότι εθεάθη πρώτη φορά στην ομώνυμη βορειοκορεατική πόλη το έτος 1979. Από εκεί πήρε και το όνομά του.
Δεν γνωρίζουμε επίσης πόσες ακριβώς μονάδες πυροβόλων Koksan βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία στον βορειοκορεατικό στρατό. Ειδικοί βέβαια προτείνουν πως αυτά τα πυροβολικά συστήματα είναι οργανωμένα σε συστοιχίες αποτελούμενες από 36 μονάδες. Αυτές οι συστοιχίες σχεδιάστηκαν με απώτερο στόχο την εξαπόλυση ισχυρών πληγμάτων βαθιά εντός της επικράτειας της Νότιας Κορέας, δηλαδή το αιώνιου εχθρού της Βόρειας Κορέας.
Το Koksan επιδεικνύει βεληνεκές πυρός που φτάνει τα 40 χιλιόμετρα, ενώ με πυραυλοκίνητα βλήματα αυτή η απόσταση μπορεί να φτάσει τα 60 χιλιόμετρα. Σε κάθε περίπτωση η ταχυβολία του όπλου δεν ξεπερνά τα 1 με 2 βλήματα κάθε 5 λεπτά.
Το σύστημα χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ την δεκαετία του '1980 όπου και αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικά, κυρίως σε αποστολές καταστροφής εχθρικών πυροβολικών συστοιχιών. Η μεγάλη του κάννη του επιτρέπει να εξουδετερώνει πλήρως ακόμη και μεγάλα πυροβόλα του εχθρού.
Οι Ρώσοι έχουν και αυτοί πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος, όπως τους τύπους Pion και Tyulpan των 203 και των 240 χιλιοστών αντίστοιχα. Τους τελευταίους μήνες ρωσικές πηγές προτείνουν πως η Πιονγάνγκ θα μπορούσε να αποστείλει κάποιες μονάδες Koksan στην Μόσχα για να συμπληρώσουν τις δυνατότητες των ρωσικών πυροβόλων στο ουκρανικό πεδίο της μάχης.
Ειδικά τώρα που Βορειοκορεάτες στρατιώτες θα παραταχθούν στο ρωσο-ουκρανικό πεδίο της μάχης, αυτό το σενάριο είναι πιθανότερο να συμβεί από ποτέ.