Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Κλείνουν παραθυράκια για ξέπλυμα χρήματος μέσω golden visa - Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

Να περιορίσει τα περιθώρια για ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω του προγράμματος χορήγησης Golden Visa σε υπηκόους τρίτων χωρών επιχειρεί η κυβέρνηση, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας.

Η τροπολογία, την οποία υπογράφουν ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας και  η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αλλάζει το νόμο 4251/2014, ο οποίος προβλέπει τη χορήγηση άδειας διαμονής 5 ετών σε πολίτη τρίτης χώρας, εάν διαθέτει στην Ελλάδα ακίνητη περιουσία αξίας 250.000 ευρώ.

Οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν στην ολική εξόφληση της αξίας του ακινήτου ή της μίσθωσης ξενοδοχειακών καταλυμάτων κατά την υπογραφή του συμβολαίου, αλλά και στην αναπροσαρμογή του ύψους της ακίνητης περιουσίας.

«Η ελάχιστη αξία της ακίνητης περιουσίας της κατά το χρόνο κτήσης της καθώς και το συνολικό συμβατικό μίσθωμα των μισθώσεων ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών κατοικιών, καθορίζεται σε 250.000 ευρώ και καταβάλλεται ολοσχερώς κατά την υπογραφή του αντίστοιχου συμβολαίου», αναφέρει η διάταξη.

Η τροπολογία προβλέπει πως με κοινή απόφαση των υπουργών Μεταναστευτικής Πολιτικής, Οικονομίας και Οικονομικών, το ύψος της ακίνητης περιουσίας μπορεί να αναπροσαρμόζεται. Κάτι αντίστοιχο προέβλεπε και ο νόμος 4251/2014, με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας.

Το τίμημα καταβάλλεται στο σύνολό του με δίγραμμη τραπεζική επιταγή σε λογαριασμό του δικαιούχου που τηρείται σε τραπεζικό ίδρυμα το οποίο λειτουργεί στην Ελλάδα ή με μεταφορά πίστωσης σε λογαριασμό του δικαιούχου ο οποίος τηρείται σε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών που λειτουργεί στην Ελλάδα.  

Οι νέες διατάξεις, σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης, παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια ενισχύοντας τη διαφάνεια των συναλλαγών. «Σκοπός είναι να ενισχυθεί περαιτέρω ο έλεγχος της προέλευσης των χρημάτων μέσω των τραπεζικών ιδρυμάτων και της Τράπεζας της Ελλάδος και η αποφυγή του ξεπλύματος μαύρου χρήματος», αναφέρεται στην έκθεση.

«Η χρήση δίγραμμης τραπεζικής επιταγής περιορίζει τα περιορίζει τα πρόσωπα τα οποία μπορεί να είναι πληρωτές/δικαιούχοι και έχει σκοπό την ασφάλεια των συναλλαγών (διασφαλίζει δηλαδή έναντι ακάλυπτης επιταγής, απώλειας επιταγής κτλ)».

Το τελευταίο διάστημα ο προβληματισμός των ελεγκτικών υπηρεσιών για ξέπλυμα χρήματος ή φοροδιαφυγή μέσω αγοράς ακινήτων είναι έντονος.  

Είναι ενδεικτικό πως συμβολαιογράφοι σε ερωτηματολόγιο για το «ξέπλυμα» δήλωσαν σε ποσοστό 88% ότι στις συναλλαγές στις οποίες εμπλέκονται, για την αγοραπωλησία ακινήτων στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Visa, γίνεται χρήση μετρητών.

Η χορήγηση αδειών διαμονής σε φυσικά πρόσωπα που επενδύουν σε ακίνητα παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση τα τελευταία έτη. Είναι χαρακτηριστικό πως οι χορηγήσεις αδειών παραμονής εκτοξεύτηκαν από τις 2.144 το 2015, σε περίπου 10.000 το 2018.  Περισσότερες από τις μισές αφορούν σε Κινέζους (5.367) ενώ τις πρώτες τρεις θέσεις συμπληρώνουν Τούρκοι (1.028) και Ρώσοι (1.012).

Tags
Back to top button