Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Κλιμακώνεται ο οικονομικός πόλεμος! Οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς 104% στην Κίνα

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι η προγραμματισμένη αύξηση των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές στο 104% θα τεθεί σε ισχύ στις 12:01 π.μ. (ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ) την Τετάρτη, όπως είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς το Πεκίνο δεν ήρε τους αντίποινα-δασμούς που είχε επιβάλει σε αμερικανικά προϊόντα έως την προθεσμία της Τρίτης το μεσημέρι.


Η επίσημη ανακοίνωση ήρθε από την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολίν Λέβιτ, ενισχύοντας τη βεβαιότητα ότι η Ουάσινγκτον προχωρά στην εφαρμογή του μέτρου, το οποίο χαρακτηρίζεται ως η πιο δραστική εμπορική κίνηση μέχρι σήμερα εναντίον του Πεκίνου.

Δείτε την ενημέρωση: 

Ο Τραμπ είχε δηλώσει τη Δευτέρα πως η Κίνα έχει προθεσμία έως το μεσημέρι της Τρίτης (τοπική ώρα) για να αποσύρει τους 34% δασμούς που επέβαλε ως αντίποινα στις αμερικανικές εξαγωγές. Σε διαφορετική περίπτωση, είχε προειδοποιήσει ότι οι επιπλέον δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή από τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Το Πεκίνο έχει ξεκαθαρίσει από την πλευρά του ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει, τονίζοντας πως η διατήρηση των δικών του δασμών αποτελεί απάντηση στην επιθετική στάση των ΗΠΑ. Οι εκπρόσωποι του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν πως η Κίνα «θα πολεμήσει μέχρι τέλους».

Τι λένε οι αναλυτές για τον εμπορικό πόλεμο

Η νέα αυτή κλιμάκωση αναμένεται να επηρεάσει σχεδόν κάθε κινεζικό προϊόν που εισάγεται στις ΗΠΑ – από κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και μπαταρίες ιόντων λιθίου έως παιχνίδια, βίδες και λέβητες. Το ερώτημα πλέον είναι ποιος θα υποχωρήσει πρώτος.

«Θα ήταν λάθος να πιστεύει κανείς ότι η Κίνα θα κάνει πίσω», προειδοποιεί ο Alfredo Montufar-Helu, σύμβουλος στο China Center του think tank Conference Board. «Θα έμοιαζε με ήττα και θα έδινε στην Ουάσιγκτον περιθώριο να ζητήσει ακόμη περισσότερα.»

Όπως αναφέρει το , οι παγκόσμιες αγορές έχουν ήδη υποστεί ισχυρούς κραδασμούς, ενώ οι ασιατικές μετοχές γνώρισαν την Δευτέρα τη μεγαλύτερη πτώση τους εδώ και δεκαετίες. Παρότι την Τρίτη κατέγραψαν μικρή ανάκαμψη, η αβεβαιότητα ενόψει της επιβολής νέων δασμών την Τετάρτη παραμένει.

Η στρατηγική του Πεκίνου

Η Κίνα έχει απαντήσει με τιμωρητικούς δασμούς 34% σε αμερικανικά προϊόντα, ελέγχους στις εξαγωγές σπάνιων μετάλλων και αντιμονοπωλιακές έρευνες σε αμερικανικές εταιρείες όπως η Google. Παράλληλα, επιτρέπει τη διολίσθηση του γουάν για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της και αξιοποιεί κρατικές επιχειρήσεις για στήριξη των αγορών.

Ωστόσο, η γενικότερη εικόνα στην κινεζική οικονομία είναι εύθραυστη. Η κρίση στην αγορά ακινήτων, η αυξανόμενη ανεργία και τα υπερχρεωμένα τοπικά ταμεία δημιουργούν ένα εκρηκτικό υπόβαθρο.

«Οι δασμοί επιδεινώνουν το πρόβλημα», σημειώνει ο Andrew Collier του Harvard Kennedy School. Η Κίνα βασίζεται στις εξαγωγές για μεγάλο μέρος της ανάπτυξής της και παρότι επιδιώκει στροφή προς την τεχνολογία και την εσωτερική κατανάλωση, η εξωτερική ζήτηση παραμένει κρίσιμη.

 

Tags
Back to top button