Εκτός πλαισίου του ΟΗΕ και της ΕΕ χαρακτήρισε τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο που προτείνει η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή πλευρά στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης.
«Η λύση των δύο κρατών για την Κύπρο, που προτείνουν η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία, δεν γίνεται δεκτή από τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Σε συνέντευξή του ο κ. Βαρβιτσιώτης, σχολιάζοντας την πενταμερή στη Γενεύη υπογράμμισε πως η λύση των δύο κρατών είναι εκτός πλαισίου των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που προβλέπουν τη δημιουργία διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Ταυτόχρονα, ο επεσήμανε ότι «είναι και μια λύση εκτός πλαισίου ΕΕ», σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε άλλη προοπτική για την Κύπρο, ουσιαστικά θα νομιμοποιούσε την παράνομη εισβολή και κατοχή. Επιπλέον, ανέφερε πως η Ευρώπη έχει μιλήσει για το Κυπριακό πολλές φορές, με πιο πρόσφατη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.
Ευρωπαϊκό κεκτημένο
Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ υπενθύμισε, ακόμη, πως η ΕΕ είχε ζητήσει να είναι επίσημος παρατηρητής στην πενταμερή, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η οποιαδήποτε λύση είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, πράγμα το οποίο δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτό.
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το αν η Άγκυρα θα αναζητήσει επικοινωνιακή «ρεβάνς» μετά την συνέντευξη τύπου Δένδια-Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως το επικοινωνιακό είναι το λιγότερο που μας απασχολεί.
Δεν μπορεί να παίξει επικοινωνιακά
«Μας απασχολεί περισσότερο κατά πόσον η Τουρκία θα συνεχίσει να επιδεικνύει, στο πεδίο τουλάχιστον, τα σημάδια αποκλιμάκωσης που έχει επιδείξει από το Δεκέμβριο μέχρι σήμερα», σημείωσε και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν μπορεί να «παίξει» επικοινωνιακά ιδιαίτερα στην Ευρώπη, ιδίως μετά το γνωστό sofagate.
«Νομίζω ότι είναι η περίοδος στην οποία η Τουρκία πρέπει να επιδείξει σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ειλικρίνεια απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σεβόμενη το ευρωπαϊκό κεκτημένο», ανέφερε.
Κατέληξε δε επισημαίνοντας ότι το λήμμα Τουρκία παραμένει στην ημερήσια διάταξη και του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου, οπότε και η οποιαδήποτε θετική ατζέντα θα επαναξιολογηθεί από την συνεπή στάση της Άγκυρας.