Η Ινδία είναι μια τεράστια χώρα με πληθυσμό που ξεπερνά τους 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Η φτώχεια είναι παρούσα με την ινδική κυβέρνηση να ανακοινώνει πριν λίγα χρόνια πως το 22% των κατοίκων ζει κάτω από τα όριά της. Οι διαχωρισμοί των ανθρώπων σε κάστες είναι εξαιρετικά αυστηρές. Οι Μουσαχάρ, βρίσκονται στην χαμηλότερη βαθμίδα της κοινωνικής αλυσίδας. Έχουν υποστεί για δεκαετίες ρατσισμό, εξοστρακισμό και απομόνωση. Το όνομα τους σημαίνει «κυνηγοί αρουραίων».
Οι Μουσαχάρ φτάνουν περίπου τα 2 εκατομμύρια σε πληθυσμό και ζουν κυρίως στις περιφέρειες Bihar και Uttar Pradesh. Δεν έχουν δική τους γη και κυρίως απασχολούνται σε αγροτικές εκτάσεις. Μέχρι και πριν λίγα χρόνια, ενώ οι γειτονικές περιοχές είχαν ρεύμα, οι Μουσαχάρ, αναγκάζονταν να ζουν στο σκοτάδι.
Σύμφωνα με την ινδουιστική μυθολογία, ολόκληρη η κοινότητα των Μουσαχάρ, τιμωρήθηκε από τον θεό Parmashwar, επειδή ένα μέλος της άνοιξε τρύπες στην κοιλιά ενός αλόγου. Ο θεός, που είχε δώσει το άλογο στους ανθρώπους σαν δώρο, τους τιμώρησε μετατρέποντας τους σε «κυνηγούς αρουραίων».
Από τότε η προκατάληψη για τους Μουσαχάρ (και άλλες κοινότητες) από άλλες κάστες συνεχίζεται. Οι δάσκαλοι ζητούν από τα παιδιά να κάτσουν χωριστά ενώ καθημερινά δέχονται άνιση μεταχείριση για το χρώμα τους, την θρησκεία και τις παραδόσεις. Για πολλά χρόνια, οι αρουραίοι και οι σπόροι που έκρυβαν στις φωλιές τους, ήταν η κύρια τροφή για τους Μουσαχάρ. Τα τελευταία χρόνια, πολλά παιδιά κατάφεραν να φύγουν και νβα βρουν δουλειά σε άλλες περιοχές, με τους Μουσαχάρ να τρέφονται με αρουραίους μόνο την περίοδο της συγκομιδής.
Το 2010, οι Bill και Melinda Gates ταξίδεψαν στην περιοχή αυτή της Ινδίας και συνεργάστηκαν με την κυβέρνηση, ώστε όλα τα παιδιά να κάνουν εμβόλιο πολιομυελίτιδας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 2018, η Ινδία να μην έχει πλέον κανένα κρούσμα της ασθένειας. Κι όμως η φτώχεια και ο διαχωρισμός παραμένουν στην κοινότητα των Μουσαχάρ.
Πάνω από 100 παιδιά κάτω των 10 ετών από διάφορες κάστες όπως οι Μουσαχάρ, έχουν χάσει φέτος την ζωή τους από σύνδρομο οξείας εγκεφαλίτιδας. Η φτώχεια και ο υποσιτισμός είναι οι κύριοι λόγοι για την αύξηση των θανάτων, όπως και η έλλειψη φαρμάκων, γιατρών και νοσοκομειακών εγκαταστάσεων.