Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Κίνα που βρίσκονται υπό την πίεση του εμπορικού πολέμου της Ουάσιγκτον, εξετάζουν την πιθανότητα να μεταφέρουν την παραγωγή τους στη Ρωσία.
Αυτό ανέφερε ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου για την ανάπτυξη στο εξωτερικό της Κίνας (CODA) Χε Τζενουέι ενόψει του διεθνούς οικονομικού φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη (SPIEF).
Το εμπόριο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ βασίζεται κυρίως σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ το διμερές εμπόριο Κίνας και Ρωσίας γίνεται κατά κύριο λόγο με μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις, σημείωσε.
«Ωστόσο, αρκετές κινεζικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με κατεύθυνση της εξαγωγές αντιμετωπίζουν πλέον δυσκολίες. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αυξήσει τους δασμούςσε κινεζικά προϊόντα από το 10 στο 25%, το οποίο αντιστοιχεί σε κλειστές πόρτες. Στην περίπτωση που οι αμερικανοί καταναλωτές δεχτούν να πληρώσουν περισσότερα από την τσέπη τους, αυτές οι εταιρείες θα μπορούν να αυξήσουν τις τιμές στα προϊόντα κατά 25%, που δεν είναι καθόλου πιθανό» πρόσθεσε.
Σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες οι κινεζικές εταιρείες πλέον παλεύουν για την ύπαρξή τους.
«Θα πρέπει να σκεφτούν τη μεταφορά της παραγωγής τους στη Ρωσία» δήλωσε προσθέτοντας ότι «τα κινεζικά προϊόντα που θα παράγονται στη Ρωσία θα μπορούν στη συνέχεια να πωλούνται στις ΗΠΑ και ακόμα και στην Ευρώπη».
Η συνεχιζόμενη επιβολή δασμών μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ συνεχώς επιδεινώνεται. Η Ουάσιγκτον αύξησε τους δασμούς από 10 σε 25% κινεζικών προϊόντων ύψους περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επίσης διατάξει την έναρξη της διαδικασία αύξησης δασμών σε όλα τα προϊόντα που απομένουν και τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε απάντηση το Πεκίνο αύξησε τους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ύψους 60 δισ. δολάρια.