Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Κίνδυνος ανάφλεξης της Μέσης Ανατολής-Ισραηλινός δημοσιογράφος: Μετά το Ιράν το Ισραήλ θα πρέπει να επιτεθεί στην Αίγυπτο

Επικίνδυνα πολεμικά σενάρια ακούγονται σχετικά με την κατάσταση σε Μεσόγειο και Μέση Ανατολή , τα οποία αναφέρουν ακόμη και πολεμική διένεξη Ισραήλ και Αιγύπτου, και όπως βλέπουμε αυτά έχουν σοβαρό υπόβαθρο.

“Μετά το Ιράν, το Ισραήλ πρέπει να επιτεθεί στην Αίγυπτο! Πρόσφατα, η Αίγυπτος έλαβε τολμηρή στάση εναντίον του Ισραήλ. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τη σχέση μας με το Κάιρο! Οι Αιγύπτιοι δεν ήταν ποτέ φίλοι του Ισραήλ και υποστήριξαν το Ιράν κατά τη διάρκεια του 12ήμερου πολέμου!”, αναφέρει ο Ισραηλινός Μεγαλοδημοσιογραφος Zvi Yehezkeli στο κανάλι i24news.

Πρόκειται για ένα σενάριο που αν γίνονταν  πραγματικότητα, θα τίναζε στον αέρα ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, πυροδοτώντας αλυσίδα κρίσεων. 

Η Αίγυπτος έχει ασκήσει έντονη κριτική στο Ισραήλ για τον πόλεμό του στο Ιράν

 Η Αίγυπτος έχει ασκήσει έντονη κριτική στο Ισραήλ για τον πόλεμό του στο Ιράν, μια στάση που βασίζεται εν μέρει στην ανησυχία του Καΐρου ότι μια ηττημένη ή σημαντικά αποδυναμωμένη Τεχεράνη θα επέτρεπε στον κάποτε εχθρό της να προβάλει την δύναμή της πιο εμφατικά σε όλη τη Μέση Ανατολή. 

ΟΙΕΛΕ: Εργασιακός μεσαίωνας με υπογραφή της κυβέρνησης! Ερχεται νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Τώρα που οι ΗΠΑ έχουν ενταχθεί αναφανδόν με το Ισραήλ έναντι του Ιράν, οι εκκλήσεις προς την Αίγυπτο,  κάποτε την πολιτική και πολιτιστική ατμομηχανή της περιοχής,  να προετοιμαστεί για την προοπτική ενός κυρίαρχου Ισραήλ έχουν αποκτήσει πρόσθετη σημασία. 

Η πρόκληση έχει ήδη προκαλέσει μια εθνική συζήτηση σχετικά με το τι πρέπει να γίνει. «Δεν είναι μόνο το Ιράν. Η μοίρα ολόκληρης της περιοχής είναι τώρα σε κίνδυνο», προειδοποίησε ο πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας Abdalla Senawy. 

«Βρισκόμαστε σε μια ιστορική καμπή. Μετά την ήττα του Ιράν έρχεται  η σειρά της Αιγύπτου που θα ακολουθήσει τελικά. Αυτή είναι η ώρα της απολογισμού για την Αίγυπτο πριν από οποιονδήποτε άλλον. Είτε θα αναδυθεί και θα χαράξει τη μοίρα της είτε θα εισέλθει και θα παραμείνει στο σκοτάδι για πολλές δεκαετίες ακόμα», τόνισε ο ίδιος. 

Η θέση της Αιγύπτου απέναντι στο Ιράν έχει διαμορφωθεί κυρίως από την αντίθεση του Καΐρου στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς και από την υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς το Ισραήλ. 

Το Κάιρο έχει επίσης απορρίψει την πρόταση της Ουάσιγκτον για επανεγκατάσταση των κατοίκων της Γάζας στην Αίγυπτο. 

Αντίθετα, οι δεσμοί της Αιγύπτου με το Ιράν βελτιώνονται ραγδαία, με τα δύο έθνη να σφυρηλατούν στενότερες σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής και στρατιωτικής συνεργασίας. 

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι δεν έχει μιλήσει δημόσια για τη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ από τότε που ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου 2025. 

Ωστόσο, έχει καταδικάσει έντονα το Ισραήλ για την έναρξη της σύγκρουσης σε τηλεφωνικές κλήσεις και συναντήσεις με παγκόσμιους ηγέτες και ξένους διπλωμάτες, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις, και αυτό το έχει κάνει στόχο του Ισραήλ. 

Η τελευταία από αυτές τις συνομιλίες ήταν σε κομβική ημερομηνία, όταν ο κ. Αλ Σίσι μίλησε τηλεφωνικά με τον Ιρανό πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν, λίγες ώρες πριν οι ΗΠΑ χτυπήσουν τρεις βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν. 

Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες! Στα άκρα η πολιτική σύγκρουση Ερντογάν - Οζέλ

Αναλυτές φιλοκυβερνητικών αιγυπτιακών μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων δημοφιλών παρουσιαστών εκπομπών, επικρίνουν το Ισραήλ, διαβεβαιώνοντας τους Αιγύπτιους ότι ο Αλ Σίσι και ο στρατός της χώρας είναι εκεί για να εμποδίσουν τις προσπάθειες του Ισραήλ να αλλάξει το πολιτικό τοπίο της περιοχής. 

Ο μεγάλος Ιμάμης του Τζαμιού Αλ Αζάρ στο Κάιρο, Δρ. Αχμέντ Αλ Ταγίμπ, έχει υποστηρίξει το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, καταδικάζοντας τις επιθέσεις του Ισραήλ σε μια ανάρτηση στο Facebook στη γλώσσα Φαρσί.

 Ως επικεφαλής της κορυφαίας έδρας στον κόσμο της σουνιτικής διδασκαλίας του Ισλάμ, τα λόγια του έχουν σημαντικό βάρος δεδομένου ότι το Ιράν είναι κυρίως σιιτικό. 

«Η Αίγυπτος χρειάζεται έξυπνες συνεργασίες με ορθολογικές περιφερειακές δυνάμεις,  που θα δημιουργήσουν μια «ημισέληνο σταθερότητας» βασισμένη σε συμφέροντα και όχι σε ιδεολογία», έγραψε σε ανοιχτή επιστολή προς τον κ. Αλ Σίσι ο πολιτικός επιστήμονας και σχολιαστής με έδρα τις ΗΠΑ, Μαμούν Φάντι. «Δεν χρειαζόμαστε μια στρατιωτική αντιπαράθεση για να αποδείξουμε την παρουσία μας, αλλά μάλλον οικονομική και πολιτική μηχανική που θα πείθει την περιοχή και τον κόσμο ότι η Αίγυπτος παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της Μέσης Ανατολής. Κύριε Πρόεδρε, η ιστορία δεν γράφεται μέσω της ουδετερότητας, αλλά γράφεται με θαρραλέες και συνειδητές θέσεις», τόνισε ο ίδιος. 

Η Αίγυπτος και το Ισραήλ υπέγραψαν μια ειρηνευτική συνθήκη που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ το 1979, η οποία θεωρείται ευρέως ως ακρογωνιαίος λίθος της περιφερειακής σταθερότητας. 

Αλλά το στρατιωτικό δόγμα της Αιγύπτου συνεχίζει να παρουσιάζει το Ισραήλ ως τον κύριο αντίπαλο του αιγυπτιακού έθνους. 

Οι αιγυπτιακές στρατιωτικές ασκήσεις επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στη χερσόνησο του Σινά, η οποία αποτελεί το πιο πιθανό θέατρο μελλοντικών εχθροπραξιών, όπως ακριβώς συνέβη και με την κυρίως έρημο περιοχή στους πολέμους με το Ισραήλ το 1948, το 1956, το 1967 και το 1973.

 Η Αίγυπτος αντιμετωπίζει επί του παρόντος χρόνια οικονομικά προβλήματα, ενώ παράλληλα χάνει μεγάλο μέρος της αίγλης της ως περιφερειακό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό κέντρο. 

Παραδόξως, η Αίγυπτος διαθέτει τον μεγαλύτερο στρατό της περιοχής, εξοπλισμένο με σύγχρονα όπλα  που προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Δυτική Ευρώπη και την Κίνα. 

Tags
Back to top button