Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα-Βατικανό σε καταρχήν συμφωνία σχετικά για τον διορισμό καθολικών επισκόπων – Παραμένει η κόντρα για την πρωτοκαθεδρία

Κίνα και Βατικανό βρήκαν την απαιτούμενη  «συναίνεση» σχετικά με το διορισμό  Κινέζων επισκόπων στο Χονγκ Κονγκ, κάτι που θα οδηγήσει στην επίλυση και  άλλων πιο σοβαρών προβλημάτων που εκκρεμούν, επιβεβαιώνει  ο Καρδινάλιος John Tong από την αγία έδρα .

Βατικανό και  Κίνα είχαν διακόψει  διπλωματικές σχέσεις το 1951 και τις επανεκκίνησαν  και πάλι το 1980. Σύμφωνα όμως με τον Πάπα Φραγκίσκο επίσημα ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές ξεκίνησε το 2014.

«Από τώρα και στο εξής, δεν θα υπάρχει περισσότερη  κρίση μεταξύ της καθολικής εκκλησίας και της Κίνας», είπε ο καρδινάλιος.

«Αντίθετα, οι δύο κοινότητες θα κινούνται σταδιακά προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης και της επικοινωνίας σχετικά με τις πτυχές του νόμου, την ποιμαντική μέριμνα και τις θρησκευτικές σχέσεις. Η Καθολική Εκκλησία στην Κίνα θα συνεργαστεί  για να κηρύξει το ευαγγέλιο του Ιησού στο έδαφος της Κίνας», δήλωσε ο ίδιος.

Σε επιστολή που δημοσιεύθηκε  ο Καρδινάλιος Tong σημειώνει  ότι η Κίνα και το Βατικανό έχουν διαφορετικά συμφέροντα, οπότε προτεραιότητα απομένει η λύση των  εναπομεινάντων προβλημάτων  με διαφορετικό τρόπο.

«Η κινεζική κυβέρνηση ασχολείται με τα προβλήματα στο πολιτικό επίπεδο, ενώ η Αγία Έδρα, με τα προβλήματα στο θρησκευτικό και ποιμαντικό  επίπεδο», είπε.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω των κινεζικών κυβερνητικών απαιτήσεων,  ιερείς, μοναχές και λαϊκοί στις  κινεζικές μητροπόλεις εκλέγονταν Κινέζοι  Επίσκοποι οι οποίοι δεν υπέβαλλαν  αίτηση προς την Αγία Έδρα για έγκριση.

Ο Καρδινάλιος Tong, δήλωσε ότι «ο διάλογος  δείχνει ότι η Κίνα τώρα θα επιτρέψει στον Πάπα να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό ρόλο στο διορισμό και την χειροτονία Κινέζων επισκόπων». Δεδομένου ότι, σύμφωνα με το  σύστημα του Βατικανού , ο Πάπας έχει τον τελευταίο λόγο στο διορισμό των επισκόπων, και αυτό θα λύσει πολλά προβλήματα».

« Το Πεκίνο θα αναγνωρίσει επίσης το δικαίωμα της αρνησικυρίας του Πάπα και ότι ο ποντίφικας είναι η υψηλότερη και η τελική αρχή στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τους υποψηφίους  επισκόπους στην Κίνα», είπε ο ίδιος.

Στην Κίνα το καθεστώς έχει δημιουργήσει τον πατριωτικό σύνδεσμο , ο οποίο τελεί  υπό  κυβερνητικό έλεγχο και  θεωρείται  ως εμπόδιο στις σχέσεις  Κίνας-Βατικανού.

Πρόκειται για μια  «εθελοντική, μη κερδοσκοπική, πατριωτική εκκλησιαστική οργάνωση  που αποτελείται από κληρικούς και πιστούς από όλα τα μέρη της χώρας », δήλωσε ο Καρδινάλιος Tong.

Η Κίνα απαιτεί όλοι οι Καθολικοί επίσκοποι να είναι εγγεγραμμένοι στην  πατριωτική ένωση, και μερικοί επίσκοποι αρνήθηκαν.

Σε ορισμένα επίπεδα, αυτό έχει οδηγήσει στις λεγόμενες ανεπίσημες ή επίσημες «υπόγειες κοινότητες» που είναι εγγεγραμμένες στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας και υπάγονται στο Βατικανό.

Αλλά ο Καρδινάλιος Tong δήλωσε ότι «επιδιώκεται  ενεργά  η  πλήρη κοινωνία και ενότητα με την καθολική Εκκλησία».

Με λίγα λόγια  εδώ έχουμε  μια μεγάλη «πάλη» εξουσίας  για την πρωτοκαθεδρία σε σχέση  με τον διορισμό επισκόπων στην κινεζική επικράτεια.

Το Πεκίνο δεν επιτρέπει την άσκηση ξένων αρμοδιοτήτων σε κινεζικό έδαφος και ο Πάπας δεν δέχεται να μην έχει τον τελευταίο λόγο στον διορισμό επισκόπων. Το ποιος θα νικήσει θα το δείξει ο καιρός..και η παγκόσμια κατάσταση .

Tags
Back to top button