Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Κι όμως ο Αλμπερτ Αϊνστάιν βοήθησε και στην εξέλιξη των... ψυγείων

Το 1926 στο Βερολίνο, οι νοικοκυρές αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τη συντήρηση των φαγητών.

Τότε όλοι χρησιμοποιούσαν ψυγεία πάγου – δηλαδή κουτιά γεμισμένα με πάγο που αγόραζαν από παγοπώλες στο δρόμο. Όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα ηλεκτρικά ψυγεία, εκτός από το ότι ήταν τεράστια και ακατάλληλα για νοικοκυριά, δημιουργήθηκαν διάφορα προβλήματα με τις διαρροές αερίων που ήταν επικίνδυνα.

Τα ψυγεία τότε χρησιμοποιούσαν διοξείδιο του θείου και μεθυλοχλωρίδιο για να επιτύχουν την επιθυμητή ψύξη. Η κατασκευή του συστήματος αποτελούνταν από πολλά μέρη, οι ενώσεις κάποιες φορές διαστέλλονταν και υπήρχε διαρροή αυτών των αερίων, τα οποία ήταν θανατηφόρα!

O Αϊστάιν συνεργάστηκε με τον Λεό Σίλαρντ και σχεδίασαν ένα πιο ασφαλές σύστημα, χρησιμοποιώντας ενιαίες κατασκευές και όχι κατασκευές από ξεχωριστά μέρη, ενώ ανακάλυψαν ένα σύστημα που η πηγή θερμότητας θα έκανε με φυσικό τρόπο την πίεση των αερίων που χρειαζόταν για να ενεργοποιηθεί το σύστημα ψύξης.

Οι δυο τους υποστήριζαν μάλιστα πως η διάρκεια ζωής του συστήματος ψύξης θα ήταν ίδια με το εξωτερικό του ψυγείου, δηλαδή θα διαρκούσε 100 χρόνια!

Από το 1926 μέχρι το 1928 οι δύο επιστήμονες είχαν καταθέσει περίπου 45 πατέντες για το νέο τους ψυγείο σε 6 χώρες. Το κραχ της Αμερικής όμως πάγωσε τις πατέντες τους και κανένας κατασκευαστής δεν είχε τη δυνατότητα να φέρει το εγχείρημα εις πέρας. Έπειτα πούλησαν τις πατέντες τους στην AB Electro Lux και συνέχισαν το επιστημονικό τους έργο στη Γερμανία και μετέπειτα ως πολιτικοί πρόσφυγες στις ΗΠΑ.

Το 2008 επιστήμονες της Οξφόρδης προσπάθησαν να λειτουργήσουν αυτές τις πατέντες και να δημιουργήσουν το ψυγείο που θα λειτουργεί χωρίς ηλεκτρισμό ή αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Tags
Back to top button