Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κι όμως η τραγωδία στη Μάνδρα είχε προβλεφθεί, αλλά η πολιτεία δεν έδωσε σημασία

Την αποκάλυψη πως η τραγωδία με τους 23 νεκρούς από τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα τον περασμένο μήνα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, κάνει ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παπανικολάου. Όπως δηλώνει ο καθηγητής, το σύστημα παρακολούθησης, πρόγνωσης και πληροφόρησης «Ποσειδών» είχε προβλέψει 48 ώρες πριν πως στο όρος Πατέρα θα έπεφταν 50 χιλιοστά βροχής σε λίγες ώρες…


Η προειδοποίηση αυτή όμως δεν ελήφθη υπόψιν κανενός φορέα, με αποτέλεσμα να μην ληφθεί κανένα μέτρο πρόληψης και ο κρατικός μηχανισμός να μείνει ουσιαστικά στο σκοτάδι και μάλιστα αρκετές ώρες ακόμα και μετά την κακοκαιρία. Το συγκεκριμένο σύστημα «Ποσειδών», είναι δημιούργημα του ΕΛΚΕΘΕ και είναι προσβάσιμο από όλους, αν και δεν είναι συνδεδεμένο απευθείας με κάποια κρατική υπηρεσία. Παρέχει προγνώσεις τόσο για τους ανέμους, τις βροχές, τη νεφοκάλυψη, κλπ και έχει χρηματοδοτηθεί τόσο από την ΕΕ, όσο και από το υπουργείο Οικονομίας.

«Το κράτος, η Πολιτική Προστασία, κατάλαβε την έκταση του προβλήματος στη Μάνδρα το μεσημέρι, από τα ΜΜΕ. Μέχρι τότε δεν είχε εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει. Αν είχαν καταλάβει νωρίτερα τι συνέβαινε στην παλιά εθνική οδό και είχε άμεσα πάει εκεί η Τροχαία να κλείσει το δρόμο, είναι πιθανό να μην είχαν εγκλωβιστεί και πεθάνει τόσοι οδηγοί», είναι τα χαρακτηριστικά λόγια του καθηγητή Παπανικολάου, όπως δημοσιεύονται στον «Ελεύθερο Τύπο».

Παράλληλα σε ημερίδα του Πανεπιστημίου της Αθήνας, έγινε γνωστό πως στην χώρα μας οι πλημμύρες είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από φυσικές καταστροφές, μετά τους σεισμούς, ενώ θύματα πέφτουν συνήθως άντρες γύρω στα 50, που την ώρα της βροχής βρίσκονται μέσα στα οχήματά τους και οδηγούν.

Tags
Back to top button