Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Κατραπακιά από Ευρώπη: Η Αλβανία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ χωρίς να επιλύσει τη διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα

Η Αλβανία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ χωρίς να επιλύσει τη διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα, αναφέρει η η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκτός από τις τακτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται σε πολλαπλούς τομείς, όπως ορίζονται από τα Κριτήρια της Κοπεγχάγης, η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ εξαρτάται επίσης από την επίλυση της συνεχιζόμενης διαμάχης για τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα και, εάν χρειαστεί, μέσω απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΧ), όπου οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει να την επιλύσουν, αλλά δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση, υπενθύμισε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ), όπως τονίστηκε στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο του Ιουλίου 2022, όταν επετράπη στην Αλβανία να ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες.

Υπενθυμίσουμε ότι  το 2009, η ελληνική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με την Αλβανία για τα θαλάσσια σύνορα, (όταν υπουργός εξωτερικών ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της «μέσης γραμμής»), ο δε τρόπος της οριοθέτησης ονομάστηκε «θαλάσσιο όριο πολλαπλών χρήσεων», διότι δεν είχαμε ανακηρύξει ΑΟΖ.
Τότε υπογράφθηκε μια δίκαιη οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την γειτονική Αλβανία η οποία δυστυχώς δεν ευδοκίμησε λόγω Τουρκίας και αλβανικών παλινωδιών.

Η Αλβανία ενώ είχε κάνει αποδεκτή τη θέση της Ελλάδας ότι όλα τα νησιά στην περιοχή έχουν πλήρη δικαιώματα, όπως και οι ηπειρωτικές ακτές, αυτό μετά το πήρε πίσω.

Η οριοθέτηση μεταξύ της Αλβανίας και της χώρας μας ήταν ανάμεσα στις ακτές των Αγίων Σαράντα και της Χιμάρας αφ’ ενός και της Κέρκυρας και των διαποντίων νήσων (Οθωνοί, Ερεικούσσα, Μαθράκι) κά.

Για την ιστορία,  η συμφωνία αυτή καταγγέλθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας με αποτέλεσμα να μην αποσταλεί για κύρωση στο Αλβανικό Κοινοβούλιο, μετά από μια ξεκάθαρη παρέμβαση της Τουρκίας, αφού μόνο αυτή θα είχε θέμα στο Αιγαίο αν Ελλάδα και Αλβανία τα έβρισκαν σε συνδυασμό με την ΑΟΖ της χώρας μας με Ιταλία και Αίγυπτο.

Η Τουρκία γνώριζε  ότι μια συμφωνία Ελλάδος-Αλβανίας για τα θαλάσσια σύνορα θα προκαλούσε αρνητικό προηγούμενο για το Αιγαίο και για αυτό πίεσε τα Τίρανα να την ακυρώσουν πάση θυσία, πράγμα που έγινε.

Επίσης για τα θαλάσσια σύνορα στο Ιόνιο, θα χρησιμοποιούνταν πολιτικά ως προηγούμενο σε μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση για τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία για να εδραιωθεί η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.

Υπενθυμίσουμε επίσης ότι οι Τούρκοι εξοπλίζουν με υλικό τον αλβανικό στρατό, τον εκπαιδεύουν κατά δικά τους πρότυπα μόνο, και κυρίως ελέγχουν πολλούς μηχανισμούς εντός αυτού, όπως πιθανόν εντός των μυστικών υπηρεσιών της γειτονικής χώρας, με στόχο την εκπλήρωση των δικών τους οθωμανικών σχεδίων, κατά τη Ελλάδος.   

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί κράτη δορυφόρους του στην Βαλκανική όπως είναι το Κοσσυφοπέδιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Αλβανία, εγείροντας Εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές , δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο την παρέμβαση της χώρας του.

Είναι  γνωστό ότι ο Ερντογάν επιθυμεί  βαθιά μέσα του την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,με αποτέλεσμα οι χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου να  αποτελούν στόχο επέκτασης της τουρκικής επιρροής.

Για αυτό και θα έκανε τα πάντα να μην τα βρουν ποτέ Ελλάδα και Αλβανία, και αυτό θα απέβαινε εις βάρος και των δύο χωρών, με την μη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων τους σε περιοχές που πιθανόν περιέχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. 

Tags
Back to top button