Καθησυχαστικός εμφανίζεται σε συνέντευξη του ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος, μετά τον σάλο που ξέσπασε πρόσφατα στις ΗΠΑ, για τη συσχέτιση εμφυτευμάτων στήθους με μία σπάνια μορφή καρκίνου, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους 9 γυναίκες, ενώ έχουν νοσήσει 384, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία από τις επίσημες αρχές.
Πρόκειται για το αναπλαστικό μεγαλοκυτταρικό λέμφωμα για το οποίο ο κ. Φιλόπουλος τονίζει ότι η αναλογία και η συχνότητα του είναι εξαιρετικά σπάνια και δεν θα πρέπει να θορυβηθούν οι γυναίκες που φέρουν ενθέματα. «Τα εμφυτεύματα αυτά χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο, έχουν περάσει από ελέγχους για την αντοχή τους όσον αφορά την πρόκληση οποιασδήποτε πιθανής βλάβης στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά παρόλα αυτά υπήρχαν εδώ και μερικά χρόνια κάποιες ενδείξεις, ότι μία σπάνια μορφή λεμφώματος μπορεί να σχετίζεται με αυτά. Τα ενθέματα που φαίνεται να συνδέονται περισσότερο με αυτή τη νόσο είναι εκείνα τα οποία έχουν μία σαγρέ επιφάνεια. Τα ενθέματα αυτά είναι από σιλικόνη και μπορεί να έχουν μέσα είτε νερό είτε γέλη σιλικόνης»
Διερευνάται ο λόγος που προκλήθηκε η νόσος
Πώς όμως συσχετίζεται η συγκεκριμένη κακοήθεια με αυτά τα ενθέματα; Ο Διευθυντής Κλινικής Μαστού του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» απαντά ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ο λόγος που προκλήθηκε η νόσος. «Δεν έχει σχέση με τη σιλικόνη αυτή καθεαυτή, ούτε πρόκειται περί διαφυγής της σιλικόνης. Απλώς φαίνεται αντίδραση του οργανισμού απέναντι σε αυτή την πρόσθεση, που έχει γίνει στο σώμα. Και για να το εξηγήσουμε: Εμείς μετά από αυτές τις επεμβάσεις παρακολουθούμε τις γυναίκες αν κάνουν συρρίκνωση της κάψας. Ο οργανισμός όταν υπάρχει ένα ξένο σώμα μέσα του, τείνει να το περιχαρακώνει, να σχηματίζει δηλαδή μία κάψα. Αυτή η κάψα πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα, γιατί πονάει τη γυναίκα, γιατί κάνει συρρικνώσεις και πολλές φορές κάνει και γρουμπούλια. Σε κάποιες περιπτώσεις που υπήρχαν αυτά τα γρουμπούλια, φάνηκε ότι ήταν αυτή η νόσος».
Όχι αβασάνιστα προσθετική
Όπως αναφέρει ο κ. Φιλόπουλος ένα ποσοστό γυναικών υποβάλλεται σε αυτή την επέμβαση, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. «Απλώς επειδή έχουν μία εικόνα του σώματος τους, που δεν τους αρέσει. Εκεί είναι και θέμα γιατρού πώς θα το χειριστεί και θα πείσει την γυναίκα ότι δεν χρειάζεται να ανέβει στο χειρουργικό τραπέζι. Από την άλλη μεριά αν υπάρχουν προβλήματα αισθητικά, πτωτικού στήθους ή πολύ μικρού στήθους, τότε η προσθετική και την ποιότητα ζωής βελτιώνει, και τη γυναίκα την κάνει να αισθάνεται καλύτερα. Σε ένα χειρουργείο πάντα υπάρχουν κίνδυνοι, ακόμα και να δημιουργηθεί μία φλεγμονή. Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος να δημιουργείται πανικός. Άλλωστε και οι ακτινοβολίες μπορεί να δημιουργήσουν καρκίνο, αλλά δεν έχουμε σταματήσει να κάνουμε διαγνωστικές εξετάσεις. Οι γυναίκες πρέπει να είναι λεπτομερώς ενημερωμένες από τον γιατρό τους ή τον χειρουργό τους για τα υπέρ και τα κατά πριν προχωρήσουν σε μία τέτοια επέμβαση».
Συνέπεια στον έλεγχο σε κάθε περίπτωση
Σε ερώτηση για το αν οι γυναίκες που φέρουν ενθέματα χρήζουν περαιτέρω ελέγχου από τις υπόλοιπες, ο κ. Φιλόπουλος επισημαίνει ότι απλά ο τεχνολόγος που θα κάνει τη μαστογραφία τους θα πρέπει να είναι ενήμερος, γιατί θέλει ιδιαίτερη τεχνική για να φανεί σωστά το στήθος. «Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε στις γυναίκες αυτές είναι ότι θα πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά ως είθισται και όπως τους συμβουλεύουν οι γιατροί τους, και μάλιστα υπάρχει και η σύσταση του FDA σε γυναίκες που έχουν κάνει προσθετική με τα ενθέματα που έχουν τη σαγρέ την επιφάνεια, να κάνουν μαγνητική μαστογραφία τρία χρόνια μετά την τοποθέτηση τους, και να την επαναλαμβάνουν, όποτε κρίνει ο γιατρός».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ